Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Valkuilen en beginnersfouten moestuin

Door de jaren heen heb ik heel wat geleerd over moestuinieren. Ook zag ik dat mensen die met een (Makkelijke) Moestuin beginnen nog wel eens wat beginnersfouten maken.

Want uiteindelijk wil je succes, toch? Daarom zet ik alle valkuilen op een rijtje en geef je een flink aantal tips.
bak-.jpg
Een moestuinbak met grote planten en net-nieuw- ingezaaide vakken.
Kijk: je planten hebben maar vijf dingen nodig: zon, lucht, ruimte, water en voeding.

Dat kun je ze op een slimme en makkelijke manier geven - daar hebben we het al over gehad - maar het kan ook heeeeel moeilijk, en heeeel vermoeiend.

Daar gaat ie:

1. De gewone moestuin

Kies je voor een gewone moestuin dan heb je veel ruimte nodig en moet je er veel voor doen:
zqLqNhptOQcrxW78Gv5YSUIU7SZQK0-metac3BpdHRlbi1tb2VzdHVpbmJlZC5qcGc=-
Spitten in de gewone moestuin
De grond bewerken (elk jaar weer)

  • Vechten tegen het onkruid (het hele jaar door)
  • De perfecte bemesting geven
  • Zaai-en oogstschemas uitwerken en bijhouden
  • Aan wisselteelt doen (zaaibedden roteren)
  • Rijtjes groentes zaaien (die je vervolgens weer moet uitdunnen)
  • De uitgedunde plantjes verspenen (= een ander plekje geven)
  • Ziektes en plagen bestrijden (vaak met enge middeltjes)
  • Een arsenaal aan (duur!) tuingereedschap aanschaffen

Om vervolgens alles in één keer te oogsten en om te komen in een paar soorten groente. Reken maar dat daar het grootste deel van je vrije tijd in opgaat.

Overdreven? Nee hoor. Ik heb het ooit allemaal precies op een rijtje gezet. Als je dat wilt lezen kan dat hier.

Het is echt niet zo dat ik compleet tégen een tradionele moestuin ben. Veel mensen vinden het zware werk juist hartstikke leuk en sommige zijn ook echt mooi:
drip-1-gewone-moestuin.jpg
Moestuin in Noordpolderzijl
Maarten 't Hart van Maartens Moestuin is bijvoorbeeld iemand bij wie een gewone moestuin goed past. Maar voor de meeste mensen is zo'n tuin echt niet weggelegd. En ik moet er niet aan denken.

2. De net-niet-moestuinbak

Voor een net-niet-moestuinbak heb je niet veel ruimte nodig. In het beste scenario ziet het er zo uit:
Vierkante moestuinbak uit het tuincentrum
Vierkante moestuinbak uit het tuincentrum
Niet heel inspirerend toch?

Sinds de moestuin - en tuinieren in 'vierkante meterbakken' helemaal hot is, zijn veel bedrijven er bovenop gesprongen. Je kunt overal moestuinbakken kopen. Van spotgoedkoop tot super de luxe.

Om het nog niet eens te hebben over de andere producten. Potgrondje hier, moestuinmixje daar ... Aangevuld met tig speciale meststoffen, bestrijdingsmiddelen, kweekbakjes, starterskitjes, en ga zo maar door.

Top, toch?

Mwaahh ...

Introducing: ...🥁🥁🥁... Ans!

Ans wil een moestuintje in haar achtertuin. Da's gezond: verse groentes, lekker buiten zijn, leuk voor de kinderen én het is goed voor het milieu.

Ze koopt een goedkope moestuinbak, wat zaadjes, kant en klare plantjes en de goedkoopste potgrond die ze kan vinden.

De start

In het begin van het jaar gaat het best lekker. Ans vindt het zaaien erg leuk en de planten groeien. Logisch, want de meeste potgrond bevat kunstmest voor de eerste weken. Daardoor groeit vooral het blad van de meeste groentes snel.

Dat lijkt mooi, maar die snelle bladgroei gaat ook ten koste van de oogst. Zo zijn de bieten, wortels en radijsjes die Ans na een poosje oogst bedroevend klein.

Ook moet ze elke dag veel water geven. De potgrond droogt snel uit en houdt het water niet zo goed vast.
Matige moestuinbakken met gewone potgrond
Matige moestuinbakken met gewone potgrond
En dan

Dan is de voeding in de potgrond op. De groei stopt en Ans moet op zoek naar aanvullende meststoffen.

Da's ingewikkeld want lang niet alle planten hebben hetzelfde nodig. Dus gaat Ans op zoek naar informatie. Ze plukt wat van het internet, koopt een boek, vraagt advies aan mensen met een volkstuin en koopt nog een boek.

Tegenstrijdige informatie

Ze snapt er niet veel van want de één spreekt de ander tegen. Dat is niet zo vreemd, want de teelt in bakken is nu eenmaal anders dan die in de volle grond.

Bovendien blijken de plantjes die uit haar zaadjes komen niet echt geschikt voor kleine bakken: de planten verstikken elkaar, staan in elkaars schaduw, en ze kan er maar weinig van kwijt.

Niets doet het echt goed en de bak van goedkoop flinterdun hout begint van ellende uit elkaar te vallen.

Uiteindelijk is het één grote teleurstelling.

Niemand wordt hier vrolijk van

Ans niet, haar kinderen niet, en - als Ans mij mailt dat "zo'n moestuinbak niet werkt en al helemaal niet makkelijk is" - ik ook niet 😉

Maar even serieus, mensen zoals Ans beginnen met de beste intenties: goed voor het milieu, duurzaam bezig zijn, lekker gezond.

Maar door het overweldigende aanbod schaffen ze allerlei - vaak goedkope - spullen aan die niet echt goed werken. Daardoor komen ze vaak al na een paar maanden bij het grof vuil terecht. Het milieu wordt er dus ook al niet vrolijk van.

Helemaal zonde is dat ze door de slechte ervaring de moestuin afstrepen: 'heb het geprobeerd - werkt niet'. Om er nooit meer op terug te komen.

Hoe had Ans het ook kunnen doen?

Natuurlijk kan ik niet voorkomen dat de markt wordt overspoeld met producten die er leuk uitzien maar die niet werken. Of dat er bedrijven zijn die je doorlopend allerlei aanvullende producten willen aansmeren zoals meststoffen. Of enge bestrijdingsmiddelen die ook nog eens heel slecht zijn voor het milieu zoals Round-up of (bijna) alle middeltjes van Bayer.

Maar omdat je hier bent, kan ik je wel waarschuwen om er niet in te trappen. Zelfs als het op het eerste gezicht erg lijkt op de spullen van ons. Zoals de moestuinmix van Pokon.

Begin in één keer goed

Want wat je als beginner nodig hebt, is een goed systeem om te leren moestuinieren. In een tuin die je in één keer meteen goed opzet, met duurzame materialen.
Oogsten_tomaat_rucola_courgette.jpg
Goede spullen en dus een grote opbrengst
Alleen dan heb je er lang plezier en voldoening van.

Ga je vanaf het begin af aan goed te werk, en geef je daar net iets meer aan uit, dan bespaar je op de lange duur honderden euro's.
Bovendien ben je dan in één keer klaar en hoef je - met uitzondering van wat zaadjes, aanvullende voeding en af en toe een zak nieuwe mix - nooit meer wat aan te schaffen. Je zal er de rest van je leven profijt van hebben.

Daarom heb ik de Makkelijke Moestuin opgezet.

Als Ans daar mee begonnen was, had ze me vast een heel andere mail gestuurd 😉
hero60.jpg
Hoe de tuin van Ans er uit had kunnen zien
Ik wil echt niet beweren dat de Makkelijke Moestuin de énige manier is om een succesvol moestuintje op te zetten, maar inmiddels zijn er al meer dan veertig duizend mensen die het systeem helemaal volgen en er super enthousiast over zijn.

Dat zegt wel wat, toch?

Dus wil jij ook met een Makkelijke Moestuin aan de slag, dan laat ik je graag stap voor stap zien hoe je er een opzet:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks