September: meteen klaar voor volgend jaar 🌱

De grond in je moestuin is heel belangrijk

hero32.jpg
Propvolle moestuinbakken

Maakt het uit wat voor grond je in je moestuinbak gebruikt?

Jazeker. De grond in je moestuin is heel belangrijk.

Dat geldt voor elke moestuin, maar zeker voor een Makkelijke Moestuinbak.

Je moestuinbak is maar 20 cm diep en zo'n bak komt propvol met groentes te staan. De aardemix moet dus top zijn. Vol natuurlijke voeding, luchtig en vocht-vasthoudend en fijn om in te werken. En als je die mix dan ook nog jaar in jaar uit kan gebruiken, is dat helemaal geweldig.

Ha, het lijkt wel of ik het over de Makkelijke Moestuinmix heb. En ja, dat is ook zo.

Andere moestuinmixen

De afgelopen week kreeg ik een mail van Marga. Ze vroeg me haar verhaal te delen met onze lezers, dus bij deze:

De grond is zooooooo belangrijk!

Goedemiddag, ik heb onlangs vier makkelijke moestuintjes opgezet.

Twee ervan heb ik gevuld met jouw Makkelijke Moestuinmix, de andere twee met moestuingrond van Pokon. Alle groenten zijn tegelijk gezaaid of geplant.

Het resultaat Is verrassend, doch niet geheel onverwacht. Op de foto's kan je het verschil duidelijk zien:
Links: bakken met MM-mix, rechts: bakken met moestuinmix van Pokon
Links: bakken met MM-mix, rechts: bakken met moestuinmix van Pokon
De stamslabonen hebben er twee weken over gedaan om op te komen en het resultaat is zeer teleurstellend. Dus heb ik nog wat stokbonen in die bak erbij gezet.
Moestuinbak met moestuingrond van Pokon
Moestuinbak met moestuingrond van Pokon
Voor mij geen Pokon grond meer. Aan het eind van het seizoen vervang ik het door MM mix en ik raad iedereen aan om vooral goede grond te gebruiken.

Groetjes,
Marga

Toen ik Marga's verhaal en foto's deelde op Facebook, kwamen er veel soortgelijke reacties.

Kirsten: Amen! Zo waar! Ik had twee zaailingen van de zonnebloem in de moestuinbak (met MM-mix), en eentje ervan heb ik in een gewone pot met standaard potgrond gezet. Die ik nog in de moestuinbak heb staan is al ruim 1.80m, en die andere is nu... Wat zal het zijn, 80cm? Jelle Medema, wat mij betreft mogen ze voor jou een standbeeld oprichten. 😉

Linda: Zelfde ervaring. 3 tomaten staan in een bak wat niet MM-mix is (had net niet genoeg besteld 😢 ). Zijn geel, bladeren worden dor, moet elke week bijmesten. Lesje geleerd. Niet weer.

Elisabeth: Ik heb precies hetzelfde alleen met moestuinmix van Welkoop. Een wereld van verschil! Eind van seizoen alles eruit en en ook mijn tweede bak vullen met mm mix!

Inge: Pokon moestuin grond éénmalig. Wat een teleurstelling. Nog nooit mee gemaakt: alle zaaigoed mislukt.

Charlotte: Precies dezelfde ervaring opgedaan... ik ben ook overtuigd!

Smuk: Mijn vermoeden wordt bevestigd.

Marga: Ik heb het zelfde resutaat met pokon als deze droevige foto's, Dacht al dat ik de enige was.

Dit schreef Francien:

Goedemiddag, Ik wilde dit even met jullie delen. 😊
Verschil Pokon moestuinmix en Makkelijke Moestuinmix
Linksachter MM-mix, rechtsachter Pokon moestuinmix
Links aardappelen in Makkelijke Moestuin-mix, rechts aardappelen in moestuinmix van Pokon. Rechts is zelfs een paar weekjes eerder gepoot. Verder precies hetzelfde gedaan en beide evenveel zon.

Links gaat zelfs al bloeien:
Bloeiende aardappels in Makkelijke Moestuinmix
Aardappelplant in bloei
Dat zet je wel aan het denken.

Kan je de Makkelijke Moestuinmix ook in big-bags kopen?

Nee, dat kan niet. Helaas ontdekten we dat er een bedrijf zo slim dacht te zijn om maar zelf mix te maken en dat te verkopen als Makkelijke Moestuinmix. Omdat ze ook onze zakken verkochten stonden ze zelfs op onze kaart.

Tót een van onze volgers aan de bel trok dat er wel heel veel troep in de mix zat en daar nogal teleurgesteld over was.

Dus nee: Makkelijke Moestuinmix zit altijd in onze zakken: van 20 en van 40 liter.

Waarom is het verschil zo groot?

Kijk, ik wil andere bedrijven niet afzeiken, maar ik snap wel waarom zij onze mix niet een-op-een namaken. Zelfs al doen ze alsof die van hun ongeveer hetzelfde is.

Maar waar de Makkelijke Moestuinmix voor een groot deel uit dure vermiculiet bestaat, stoppen zij er maar een beetje in, of helemaal niets. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de andere bestanddelen.

De enige echte Makkelijke Moestuinmix
De enige echte Makkelijke Moestuinmix
Wij willen het beste van het beste. Daarom is onze mix best prijzig maar zijn de resultaten ook hartstikke goed. Bovendien hoef je MM-mix niet te vervangen maar kan je gewoon in je bak laten zitten. Het enige wat je na elke oogst moet aanvullen is de voeding. En als het volume wat afneemt voeg je weer wat nieuwe mix toe, maar dat is hooguit 1 keer per jaar.

Bij de meeste bedrijven staat de winst voorop

Dat moet ook wel want ze hebben enorme kantoren, machines, een dure directie, veeleisende aandeelhouders en veel personeel voor van alles en nog wat. Die kosten noem je de overhead. Het grootste deel van de opbrengt van hun producten gaat daar naartoe en er blijft maar een klein deel over voor het product zelf.

Dus gebruiken ze goedkopere grondstoffen die je snel moet vervangen terwijl daar geen lage prijs tegenover staat. Maar door die goedkope grondstoffen zijn de resultaten ook minder goed en kunnen ze hun spullen alleen maar verkopen door veel en duur te adverteren. En zo is de cirkel weer rond 😉.

Bij ons is het net andersom: wij zijn klein, doen alles zelf en wat bij ons voorop staat is dat we zoveel mogelijk mensen enthousiast willen maken over zelf groentes telen. Zo lang we maar genoeg verdienen om door te kunnen gaan met de Makkelijke Moestuin zijn wij helemaal happy.

Daarom kunnen we het grootste deel van de opbrengst in de producten zelf stoppen. Daar gebruiken we dan ook het beste van het beste voor. En daarnaast stoppen we veel energie en tijd in het maken van een app en community waar je echt iets aan hebt.
Makkelijke Moestuin coMMunity
Kijk: dan krijg je een moestuin die altijd slaagt, deel je dat succes graag met anderen en maak jij onze cirkel rond 😀.

Dus: welke mix is het beste voor je een Makkelijke Moestuinbak?

De enige mix die daar speciaal geschikt voor is: de Makkelijke Moestuinmix. Die zit altijd in zakken en de naam moet er ook duidelijk op staan.

Koop de mix kant-en-klaar bij ons of bij een van de verkooppunten.

sig.jpg
Update 2019:

Ellen schrijft dit in een reactie op de community:

Ik ben ooit begonnen net goedkopere moestuinmix van Pokon. Spijt!!! Alles groeide zo slecht met die grond. De zomer erna geinvesteerd in de duurdere MM-mix, en die bakken deden het geweldig.

Ik denk dat je al snel goedkoper uitbent met de hoge kwaliteit van de MM. Ik zou zeggen: bespaar op je zomerjas, sneakers of spijkerbroek, maar koop wel die goede mix. Of doe deze zomer de helft van je bakken met goede mix en doe de rest een zomer later (en laat die een jaartje leegstaan). 😉

Update 2021:

Dit jaar zijn we - door alle prijsstijgingen van de afgelopen jaren, gedwongen om de prijs te verhogen naar 11 euro. Dat vonden we nogal wat. Maar 10 euro konden we na 10 jaar helaas niet meer volhouden. 

Sommige mensen vinden 11 euro absurd. Maar toen we begonnen, kostte een zak potgrond maar € 1,50. Nu is de goedkoopste al 5 euro. Da's een verhoging van ruim 300%. Terwijl het nog steeds dezelfde troep is. Dan valt die 10% van ons wel mee, toch? Want onze mix in die tijd alleen maar beter is geworden.