Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Hoe snel verdien je een MM-bak terug?

We hebben er allemaal mee te maken: groentes in de supermarkt zijn duur. Maar om ze zelf te verbouwen moet je eerst investeren. Kan dat wel uit?

Jazeker. Wel als je de juiste spullen gebruikt en er slim gebruik van maakt.
moestuinbakken-sfeerbeeld.jpg
Deze MM-bakken gaan minstens 20 jaar mee
Als mensen met een Makkelijke Moestuin beginnen, doen ze dat omdat ze dat leuk lijkt: lekker buiten bezig zijn met plantjes. Ze doen het maar zelden om wat ze ermee verdienen.

Sterker nog: de meeste mensen denken dat een enkele moestuinbak van ons niet veel opbrengt. Of in ieder geval niet genoeg om de aanschafkosten terug te verdienen.

'Ho', zeg ik dan, 'dat zal je verbazen. Want uit een Makkelijke Moestuin oogst je zó veel, dat je zo'n bak al heel snel terug verdient.'

Wacht, ik geef je een voorbeeld:

Ik begin met de kosten

Stel: je koopt een 16-vaks MM-hero moestuinbak met klimrek.

Die kost je inclusief mix € 336,50
mm-hero-120x120-klimrek-met-planten.jpg
MM-hero moestuinbak met klimrek
Aan zaadjes, aanvullende mix en voeding ben je per jaar zo'n 35 euro kwijt.

Tel daar nog zo’n 10 euro bovenop voor wat klein gereedschap, labels en een muts. Die gaan meerdere jaren mee, dus die kosten kun je daardoor delen.

Nu de opbrengst

Met een béétje slim gebruik haal je er per jaar zo’n 200 euro aan groentes uit. Méér zelfs als je alleen groentes kiest die veel opbrengen.

Trek je daar de jaarlijkse kosten vanaf, dat verdien je per jaar dus zo’n € 155,-
oogsten-mei.jpg
Volop oogsten vanaf begin mei

Deze bak verdien je dus in iets meer dan 2 jaar terug

Dan heb je met de opbrengst van de groentes net zoveel verdiend als je betaalde voor de bak. Daarna is het puur cashen. Jaar in jaar uit, want de materialen van deze bak gaan eindeloos mee.

Maar dat geld is maar één ding. Wat denk je van:

  • alles heeft meer smaak
  • je gaat vanzelf gezonder eten
  • je komt regelmatig buiten (gratis vitamine D)
  • je geeft bijtjes en vlinders een thuis
  • de deur uitlopen en je eten plukken

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal zaken waar geen prijskaartje aan hangt, maar die wel super veel waard zijn.
bijen-tuin.jpg
Je geeft bijen een thuis

Hoe staat het met de andere bakken?

Onze tafelbakken zijn door de bodems en poten wat duurder dan de bakken op de grond. Daarom zal het iets langer langer duren voor je de prijs terug verdient: ik schat zo'n jaar of drie. Maar omdat alle metalen onderdelen van roestvrij staal zijn, gaan die eindeloos lang mee.

De planken van de MM-bamboes gaan minstens 20 jaar mee, airbakken toch zeker wel een jaar of drie - vier - net als mini’s - al worden die er na verloop van tijd niet mooier op. Maar omdat die weer veel goedkoper zijn, verdien je ze ook snel terug.
mm-airbak-in-actie-een.jpg
MM-airbak, met op de achtergrond een MM-bamboo tafelbak

Kortom:

Een Makkelijke Moestuinbak is een investering die je snel terug verdient, en je ook nog eens veel méér oplevert dan alleen geld.

Maar omdat dit blog daar wel over gaat, hou ik dit jaar de opbrengst van zo'n 16-vaks MM-hero moestuinbak met klimrek bij. Ik begin in maart, en schrijft dan op wat ik erin stop en wat ik eruit haal. Leuk toch?

Ik hou je op de hoogte 😀

sig.jpg

PS:

Wil je nog wat meer over dit onderwerp lezen? In 2017 schreef ik dit blog, en datzelfde jaar oogstte ik ruim 230 euro uit net zo'n soort bak.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks