Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Bruinveen, turf en andere vezels

Een groot deel van de Makkelijke Moestuinmix bestaat uit vezels. Zoals van bruinveen, hout en - een beetje - cocopeat. Die vezels zorgen ervoor dat de mix lekker rul blijft en nemen ook nog eens goed vocht op.

Onze mix is uniek, maar wel gebaseerd op het recept van Square Foot Gardening. Wil je die zelf maken, dan gebruik je turfmolm of turfstrooisel.
Turfstrooisel
Turfstrooisel

Wat is turf en waar komt het vandaan?

Bruinveen, turfmolm en turfstrooisel wordt gewonnen uit hoogveen. Dat is een laag op elkaar gepakte, onverteerde, dode plantenresten van voornamelijk veenmos. Het heeft een licht- tot middelbruine kleur.

Het veen in onze mix komt o.a. uit Finland. Daar wint men het zorgvuldig en op een verantwoorde wijze. Dat moet ook wel want in Finland zijn de eisen op het gebied van duurzaamheid torenhoog. En niet alleen qua veenwinning. Het land staat in de top 10 van milieu-vriendelijkste landen ter wereld.

Ons grondbedrijf - Kekkilä-BVB - heeft duurzaamheid dan ook hoog in het vaandel staan. Niet alleen voor zichzelf en hun producten, maar ze denken ook met ons mee om steeds duurzamer te werk te gaan.

Het gebruik van turfmolm is toch niet goed voor het milieu?

Turfmolm is inderdaad een natuurlijk materiaal wat maar heel langzaam aangroeit. Als de turfvelden afgegraven zijn is het op. Daarom moet je er zuinig mee zijn.

In de Makkelijke Moestuin ben je dat. Je doet namelijk extreem lang met de mix. Zijn je bakken eenmaal gevuld, dan hoef je die niet meer te vervangen. Het enige wat je na elke oogst weer aanvult is de voeding.
Pas als de hoeveelheid mix in je bak wat afneemt, voeg je wat nieuwe mix toe.

Anders dan bij potgrond

Dat is dus een heel ander verhaal dan het gebruik van potgrond. Want dat bestaat meestal voor het grootste deel uit (niet duurzaam gewonnen) turfmolm en wordt na gebruik weggegooid.

Bovendien gebruiken ze vaak het zwartveen uit de diepere veenlaag. Zelfs de zakken compost die je in de winkel koopt bestaan vaak uit 50% turf.

Maar kunnen jullie er niet helemaal mee stoppen?

Nou, eerlijk gezegd zouden we dat best willen. Wij vinden duurzaamheid super belangrijk, dus alles dat daaraan bijdraagt doen we graag.

Maar dat moet wel kunnen. Want wat we óók willen, is het beste resultaat. Dat jouw plantjes het beste groeien.

Daarom testen we voortdurend. En tot nu toe blijkt dat er nog geen materiaal is dat betere resultaten geeft dan bruinveen. Wel beperken we het gebruik ervan zoveel mogelijk en vervangen we het deels door een kleine hoeveelheid cocopeat en houtvezels.

Kun je de turfmolm niet helemaal vervangen door cocopeat?

Cocopeat is niet geschikt om de turf helemaal te vervangen. Dat komt omdat het bruinveen - samen met de andere ingrediënten en de compost - de zuurgraad van de mix bepaalt.

Makkelijke Moestuinmix is geschikt voor alle groentes. Met alleen cocopeat zou de mix veel te basisch worden.

Is cocopeat beter voor het milieu dan turf?

Vaak gebruiken mensen toch cocopeat omdat ze denken dat dat beter voor het milieu is. Helaas, dat is niet zo.

Cocopeat mag dan een afvalproduct van kokosnoten zijn, maar kan niet zomaar gebruikt worden in de tuin. Het moet eerst gespoeld worden met een chemisch goedje en daarna met grote hoeveelheden kostbaar water. Water dat vervuild en wel weer terecht komt in de grond.

Dat is niet alleen superschadelijk voor het milieu maar ook voor de arbeiders. Want die laatste staan vaak onbeschermd te werken in die troep.

Dat hele proces kán wel anders, maar dat gebeurt bijna nooit: want dan is het materiaal minstens 2 x zo duur. Wij betalen dat met liefde voor de kleine hoeveelheid die in onze mix zit. Maar als je goedkope blokjes cocopeat koopt, bijvoorbeeld bij de Action - ben je dus hartstikke fout bezig.

Daar mag je nog bij optellen dat het over een grote afstand vervoerd moet worden, van de tropen naar hier. Da's ook niet zo goed voor het milieu.

Lees hier een uitgebreid artikel over de schaduwzijde van cocopeat.

Planten nemen CO² op en geven zuurstof af

Wat je niet moet uitvlakken, is dat je planten door onze mix extra goed groeien. Die planten nemen CO² op uit de lucht en geven weer zuurstof af. Hoe meer planten, hoe meer zuurstof en hoe minder CO².

(Wil je daar meer over weten, kijk dan voor de aardigheid eens naar de docu 'Kiss the Earth' op Netflix.)

Wordt turf alleen voor de tuinbouw gebruikt?

Nee, was dat maar waar. Wereldwijd wordt maar ongeveer 10-15% van de gewonnen turfmolm gebruikt in de tuinbouw.

De rest wordt verbrand, net zoals wij dat vroeger in de kachel deden. Vooral in elektriciteitscentrales in Rusland en de overige Oostblok landen. Dat is qua CO² uitstoot nog vele malen schadelijker dan het gebruik in potgrond 🙁

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks