Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

MM-Hero: super duurzaam en 100% veilig

Onze Hero moestuinbakken van gerecycled plastic gaan niet alleen eindeloos mee, maar ruimen ook ladingen plastic op en zijn 100% veilig om groentes in te telen.
startpakket-mm-hero-groot-in-actie.jpg
Een MM-Hero met klimrek
Onze duurzaamste bak is de MM-Hero. De materialen die we daarvoor gebruiken gaan zo lang mee, dat je ‘m de rest van je leven kunt gebruiken. En daarna je kinderen, en je kleinkinderen, en … Nou ja, je begrijpt wel wat ik bedoel.

Op deze pagina vertel ik je daar alles over en geef ik antwoord op de vragen die we soms van onze klanten krijgen.

Dikke planken van gerecycled plastic

Deze massieve planken zijn 3 cm dik en loodzwaar: één plank van 120 cm weegt zo’n 7,5 kilo. Ze worden gemaakt van het lastigste soort afvalplastic dat er is.

Dit is een foto op de afdeling plastic van één van de 3 vuilstort-locaties in Almere. Daar komt onvoorstelbaar veel troep terecht, terwijl Almere maar 200.000 inwoners heeft.
vuilnisbelt.jpg
Plastic afval in Almere
Een deel van al het plastic afval - zoals van plastic flesjes - kan redelijk eenvoudig gerecycled worden. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de plastic plantenbakken van andere merken of in onze MM-mini’s en MM-airbakken.

Maar bij 60% kan dat niet. Of omdat het plastic daar niet geschikt voor is, of gemengd is met andere materialen. Dat gaat dus óf in de fik óf wordt bedekt met een laag aarde.

Wat wel kan is er stevige planken van maken die wij weer gebruiken voor onze Hero's.

Dat gebeurt met een speciale techniek, waardoor de planken er ook anders uitzien. Zo zijn ze minder glad, is de kleur niet helemaal egaal en zie je soms zelfs wat glitters - van chipszakken 🙂

mm-hero-120x120-tafel-productfoto-close-up.jpg
Planken van de MM-Hero's zijn niet helemaal glad

Hoeveel van dat afval zit er in een MM-Hero?

Met de aanschaf van de grootste Hero, ruim je zo’n 30 kilo van dat lastige plastic afval op.

Zou je al dat plastic op een grote hoop gooien, dan kun je daar waarschijnlijk je hele woonkamer mee vullen. Of 2 keer als je in een klein flatje woont.

Die 30 kilo is ongeveer het gewicht dat de gemiddelde westerling jaarlijks veroorzaakt. Stel je voor: door één Hero te kopen hoeft die zich een heel jaar niet schuldig te voelen 🙂

Hoeveel kilo plastic ruimden we samen al op?

Dat is te zien op de site, net boven de footer. Daar staat een teller en die houdt het precies bij door elke verkochte Hero, Airbak en MM-mini erbij op te tellen.

Op 15 april 2023 stond de teller op 285543 kg.

Dat is dus 285336 kg kilo plastic afval dat is gered van de verbrandingsovens en staat gelijk aan 602.809 kilo CO2 uitstoot. En dan écht hè, en niet omdat we er goede sier mee willen maken en het in de praktijk niets voorstelt.
teller-plastic-site.jpg

Geven deze gerecyclede planken ook plastic of andere stoffen af?

Nee. Zelfs geen microplastics.

Ze zijn bestand tegen UV-licht en zouten en geven ook geen nare stoffen af die in het (grond-) water terecht kunnen komen of in je planten. Je wilt immers 100% veilig van je groentes genieten:

Sterker nog: dit materiaal voldoet aan de strengste milieu- en veiligheidseisen en wordt ook gebruikt voor beschoeiingen in natuurgebieden. Het blijft zelfs intact als het constant in het water staat.

Op deze pagina lees je daar alles over, en vind je ook een link naar rapporten die door een onafhankelijk onderzoeksbureau zijn opgesteld.

En de rest van de moestuinbak?

Al het koppelingsmateriaal - zoals de hoekstukken, moeren en schroeven - zijn gemaakt van roestvrij staal. Ook de bodem en poten zijn daarvan en gaan dus net zo lang mee als de planken.
mm-hero-120x120-tafel-productfoto.jpg
Roestvrij stalen bodem en poten

Hoe onderhoud je een MM-Hero?

Daar hoef je niets aan te doen want al doe je er 100 jaar niets aan, dan staat hij er nog.

Wel worden de planken na verloop van tijd wat vuil, en komt er bij nat en koud weer wat aanslag van algen op. Als dat je stoort dan haal je dat vuil aan de buitenkant heel makkelijk weg: met een sopje en spons.

Dus?

Met de aanschaf van MM-Hero sla je twee vliegen in één klap: je verlost de wereld van een berg plastic afval én je bak vergaat niet.

En omdat je (een deel) van je groentes uit je MM haalt, hoef je die niet in de winkel te kopen. Daarmee voorkom je ook weer plastic afval.

Goed bezig!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks