Is de Makkelijke Moestuin-mix duur?

Op het eerste gezicht lijkt de Makkelijke Moestuin Mix best wel duur.

Maar omdat hij lang mee gaat - en je hem niet hoeft te vervangen - is hij juist heel voordelig. Bovendien oogst je er mega-veel uit.
Bamboe15_Hero-copy.jpg
Moestuintafel met MM-mix: propvol gezonde groentes

De aanschaf van de Makkelijke Moestuinmix

Voor een standaardbak van 120 bij 120 bij 20 cm heb je ongeveer 7 zakken nodig. Dat kost je € 77 euro.

Vergelijk je dat met potgrond: aan de goedkoopste ben je al snel zo'n 40 euro kwijt. Dan krijg je wel troep waar amper iets op groeit. Gebruik je kwaliteitspotgrond dan zit je ook al snel boven de € 70 euro.
De grote winst zit 'm in het feit dat je Makkelijke Moestuinmix nooit hoeft te vervangen.

Je kunt de mix jaar-in-jaar-uit gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de voeding aanvullen en op den duur het volume. Dat kan eenvoudig met nieuwe mix en een aanvullende voeding.

Aanvullen kan ook met een voedzame compost. Maak je die zelf dan is dat heel goedkoop. Vaak moet je dan toch nog wel wat voeding toevoegen, want in compost zit zelden genoeg. (Al helemaal niet in compost van de stort of uit het tuincentrum.)

Vul je aan met deels compost / deels voeding dan moet je na een jaar of drie wat nieuwe mix toevoegen om de vermiculiet en de vezels aan te vullen. Aan de wortels van geoogste groentes blijft immers altijd wat mix hangen. Maar je hoeft nooit meer de hele inhoud van je bak te vervangen.

Potgrond moet je na één seizoen al vervangen door nieuwe en tijdens het seizoen moet je veel extra voeding geven.

De extra kosten bij aanschaf, verdien je dus meestal al na één, hooguit twee seizoenen dubbel en dwars terug, helemaal als je ook nog de extra opbrengst meerekent.

Waarom is de Makkelijke Moestuin Mix niet goedkoper?

Dat komt hoofdzakelijk door de vermiculiet, dat is nu eenmaal duur.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom potgrondfabrikanten het niet of nauwelijks gebruiken: ze kunnen meer verdienen met goedkopere grondstoffen. Bovendien verkopen grote bedrijven je liever iets wat je maar een keer gebruikt en daarna moet vervangen. Zo kunnen ze je telkens weer iets verkopen.

De Makkelijke Moestuin is juist een klein bedrijf en wat bij ons voorop staat is dat we zoveel mogelijk mensen enthousiast willen maken over zelf groentes telen. Zo lang we maar genoeg verdienen om door te kunnen gaan zijn wij helemaal happy.

Daarom kunnen we het grootste deel van de opbrengst in de producten zelf stoppen. Daar gebruiken we dan ook het beste van het beste voor. En daarnaast stoppen we veel energie en tijd in het maken van een app en community waar je echt iets aan hebt.

Bovendien zijn de zakken zwaar en moeten we ze met een vrachtbedrijf versturen. Een flink deel van de verkoopprijs zit dus al in het vervoer.

We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. De marge (de prijs die tussen de inkoop en de verkoopprijs zit) is niet zo groot.

( Let op: Sinds een paar jaar verkoopt Pokon ook een moestuinmix met vermiculiet. Veel mensen verwarren dat met de MM-mix. Maar trap er niet in, want die mix is echt anders. Zo zit er bijvoorbeeld veel minder vermiculiet in. Ook stoppen ze er veel meststoffen en houtsnippers in plaats van compost met natuurlijke voeding.)
Links: Makkelijke Moestuin-mix, rechts: moestuinmix van Pokon
Links: Makkelijke Moestuinmix, rechts: Pokon moestuinmix

Goedkoop is duurkoop

Dat gezegde gaat 100% op voor goedkope potgrond.

De Makkelijke Moestuinmix is het tegenovergestelde. Iedereen die ermee werkt zal dat beamen. Het is een fantastische aardemix die niet te vergelijken is met andere potgrondmengsels of moestuinmixen.

Misschien wat duur in aanschaf maar dat haal je er op de langere termijn dubbel en dwars uit.

Lees meer over het verschil tussen onze moestuinmix en die van anderen.

Succes!
sig.jpg

Update 2021

Dit jaar zijn we - door alle prijsstijgingen van de afgelopen jaren - gedwongen om de prijs te verhogen naar 11 euro. Dat vonden we nogal wat. Maar die 10 euro konden we na 10 jaar helaas niet meer volhouden.

Sommige mensen vonden 11 euro absurd. Maar toen we begonnen, kostte een zak potgrond maar € 1,50. Nu is de goedkoopste al 5 euro. Da's een prijsverhoging van ruim 300%. Terwijl dat nog steeds dezelfde troep is.

Onze mix is in die tijd alleen maar beter is geworden. Dan valt die 10% wel mee, toch?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op, dan stuur ik je direct dé 3 fouten die beginners maken, en hoe je ze kan voorkomen.

We vinden het belangrijk om je gegevens goed te beschermen. Lees onze Privacy verklaring

Our perks

We scoren een 9.3

Uit 4728 recensies via Kiyoh

Er zijn 25501 posts

Op onze superleuke community

Al 80456 Kg plastic opgeruimd

Met o.a. onze MM-Hero bakken