Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Waarom een moestuinbak van bamboe?

Onze nieuwste moestuinbak - de MM-bamboo - is gemaakt van dikke bamboe planken. Wat is bamboe, waar komt het vandaan en waarom gebruiken we dat?  
Bamboo120klimrek.jpg
MM-bamboo moestuintafel met klimrek

Waarom kozen we deze planken van bamboe?

Heb je even? Want ik kan een hele rits redenen en voordelen opnoemen. Ze zijn namelijk:
  • super mooi - en blijven dat ook, zeker als je 'm elk jaar inwrijft met olie
  • gaan minstens 20 jaar mee
  • zijn 10 x beter voor het milieu dan het hout dat we nu kunnen kopen
Poten_any.jpg
Planken van bamboe

Wat is bamboe?

Bamboe is een grassoort en onze planken worden van reuzenbamboe gemaakt. 

Deze bamboesoort groeit enorm snel - in het voorjaar soms wel 1 meter per dag - en maakt enorm hoge en dikke stengels, die na een paar jaar houtachtig worden. 

De stammen kunnen na een jaar of 5 al geoogst worden, dat is 10 x sneller dan bij bomen.

Uit het wortelstelsel van een bamboeplant groeien verschillende stammen. Het jaarlijks kappen van een deel daarvan (20 tot 25%) houdt de planten gezond waardoor ze telkens nieuwe aanmaken. Zo blijft het bos in stand. 

Tel daarbij op dat een goed beheerd bamboebos óók nog eens tot 5x zoveel stikstof opneemt dan een gewoon bos*, en 35% meer zuurstof afgeeft*, en je snapt waarom bamboe zo goed voor het milieu is.
reuzebamboe-chasing-dusk.jpg
Stammen van de reuzenbamboe - foto chasing-dusk

Waar komt onze bamboe vandaan?

Uit de provincie Fujian in China. Dat is vanwege de vele regen, zonneschijn en goede afwatering de beste plek voor de groei van bamboe. Daar zijn dan ook enorme bamboebossen. 
jennifer-chen.jpg
Kabelbaan boven bamboebos - foto: Jennifer Chen

Maar er zit toch formaldehyde in bamboe?

Niet echt. Die enge verhalen komen vooral door dat goedkope servies dat als ‘bamboe’ wordt verkocht. In werkelijkheid is dat meestal gemaakt van een melamine-kunststof waaraan bamboe- of maïsvezels zijn toegevoegd. Verhit je dat materiaal, dan komt er formaldehyde vrij in de lucht en adem je dat in.  

Daarom moet je dat soort producten nooit gebruiken voor warm eten of drinken, en volgens veel bronnen* liever nog helemaal niet. Want hoewel veel mensen denken dat ze milieuvriendelijk zijn omdat er bamboe inzit, blijkt het materiaal óók nog eens niet goed afbreekbaar te zijn. 
bamboeervies--superkitina.jpg
'Bamboe servies' - foto: Superkitina
Wat is formaldehyde?

Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Het zit van nature in voeding en komt ook in je lichaam voor.
Verder komt het vrij bij het branden van wierook, kaarsen, de openhaard en bij het koken. Het zit ook in uitlaatgassen en sigarettenrook. Soms wordt het gebruikt in producten, zoals in laminaat en isolatiemateriaal en melaminekunststof. Dat laatste wordt dus veel gebruikt als keuken- en tafelgerei.
Een beetje formaldehyde is niet erg maar te veel kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom zijn er strenge regels over het gebruik van formaldehyde in producten.

Onze bamboeplanken zijn veilig

Dat blijkt uit de testen die in Zweden zijn uitgevoerd. (Zie de links onderaan de pagina.) 

Het product voldoet aan de strengste EU norm die er is (EN 717 / E1). Overigens bleek tijdens de test zelfs dat er helemaal geen vluchtige gassen zoals formaldehyde aan de lucht werd afgegeven. 

Uit de testen kwam óók naar voren dat het materiaal niet ontvlambaar is, en idioot sterk, duurzaam en totaal hufterproof. Voor degene die er iets van afweten: de hardheid is 107 N/mm2. Vergelijk dat maar eens met eikenhout (34 N/mm2) en hardhout (39 N/mm2). 

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Jawel: de prijs. Dit bamboemateriaal is duur, door de speciale bewerking, het gewicht en door het vervoer. Maar het is dus ook 10 x beter en duurzamer dan het Douglashout dat we eerst gebruikten.

Als je het in je handen hebt snap je dat wel: het is super zwaar, prachtig om te zien en keihard.

Je betaalt dus méér dan voor een houten kweekbak, maar omdat hij zo lang mee gaat, ben je uiteindelijk veel goedkoper uit.

En zeg nou eerlijk: heb je ooit een mooiere moestuinbak gezien?

Waarom gebruiken jullie geen hout meer?

Dat hebben we inderdaad lang gedaan. Gebruik van hout gold lang als goed voor het milieu, zeker als het uit duurzaam beheerde bossen komt. Maar zoals ik je hierboven al vertelde is bamboe nog veel beter.

Bovendien is er de laatste jaren een schrijnend tekort aan hout. Daarom wordt er massaal gekapt - ook in tropische regenwouden - en loopt de kwaliteit van hout hard hollend achteruit. Terwijl de prijs alsmaar oploopt.

Om je een idee te geven: voorheen konden we prima Douglashout vinden, duurzaam gekapt en van een prima kwaliteit. Daar maakten we de MM-Originals van. Maar als we nu deze bak met diezelfde kwaliteit Douglashout zouden maken - als we dat al kunnen vinden - dan zou dat in de prijs misschien zelfs duurder zijn dan onze Hero- of bamboe bakken.

Plus: vanwege het enorme stikstofprobleem wereldwijd, juichen wij het alleen maar toe dat er zoveel mogelijk bamboe bossen worden aangelegd.

Wist je trouwens dat alle planten tijdens de groei méér stikstof opnemen en zuurstof afgeven dan volwassen planten? Omdat bamboe na de kap gewoon weer verder groeit, blijft de opname hoog.

Dat gegeven geldt trouwens ook voor bomen, maar daar duurt het veel langer voor ze gekapt kunnen worden en moet die vervangen worden door een nieuwe boom. Voordat die weer behoorlijk wat Co2 opneemt, ben je al 10 jaar verder.

Maar de MM-Hero is toch ook al super goed voor het milieu?

Klopt. Daar zijn we ook hartstikke trots op.

Met de aanschaf van een Hero verlos je de wereld van een hoop plastic afval. Bovendien gaan die planken echt eindeloos mee: veel langer nog dan die van bamboe.

Zelf vinden we de grijze kleur van de Hero planken erg mooi, maar veel mensen vinden de uitstraling die hout heeft mooier. De bamboe planken zijn zelfs nog mooier, ook omdat die zo blijven, zeker als je ze elk jaar inwrijft met olie. Houten planken worden al snel grijzig.

Wat wij super tof vinden, is dat de Hero dus het plastic-probleem aanpakt, en de MM-bamboo dat van stikstof.

Plus: met de bamboe planken kunnen we dezelfde stalen bodem en poten gebruiken als voor de Hero. Zo passen beide bakken prima naast elkaar:
 
IMG_4327.jpg
MM-Hero's en MM-bamboo's passen prima bij elkaar
Ziet er mooi uit, toch?  

Hoe hou je de planken mooi?

Bamboe planken blijven mooi, jaar in jaar uit. Toch zullen de planken na verloop van tijd wel iets vergrijzen. Lang niet zo heftig of snel als hout dat doet, maar toch wel iets. Ook kunnen er kleine scheurtjes ontstaan: de bakken staan immers altijd buiten - in weer en wind.

Het voordeel van bamboe is dat je de oorspronkelijke kleur grotendeels terughaalt door er simpelweg wat olie op te smeren. Bij hout lukt dat niet.

Wil je van het begin af aan voorkomen dat de kleur verandert, en de kans op scheurtjes verkleinen, dan raadt de fabriek aan om de planken te behandelen met een watergedragen olie voor buitenhout. Zoals die van het Deense Woca.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks