Deze info is allemaal verwerkt in onze gratis app, zodat jij dit niet hoeft te onthouden Download Makkelijke Moestuin app

Waar komen de bamboe planken vandaan?

Onze nieuwe moestuinbak - de MM-bamboo - is gemaakt van dikke bamboe planken. Waar komen die planken vandaan en welk bedrijf maakt ze?

Waar komt onze bamboe vandaan?

Uit de provincie Fujian in China. Dat is vanwege de vele regen, zonneschijn en goede afwatering de beste plek voor de groei van bamboe. Daar zijn dan ook enorme bamboebossen. 
jennifer-chen.jpg
Kabelbaan boven bamboebos - foto: Jennifer Chen
 
Ook zijn daar veel bedrijven die zich met de verwerking van bamboe bezig houden. Logisch, want de kwaliteit van de bamboe die daar groeit is beter dan die van waar dan ook. 

De bamboeplanken voor onze bakken worden dus daar gemaakt en daarna verscheept naar Nederland. 

Waarom kozen jullie voor een Chinees bedrijf en niet een in Nederland of Europa?

We begrijpen best dat er bij sommige mensen rode vlaggen omhoog gaan zodra ze China horen. 
 
Sterker nog: zo zijn wij ook. Maar tegelijkertijd weten we ook dat China op een aantal vlakken ver voorop loopt. Zeker niet met alles, maar op het gebied van duurzaamheid en Co2 remissie zijn daar ontwikkelingen gaande waar wij nog lang niet aan toe zijn. En ook al heel lang. 

Ik weet bijvoorbeeld nog goed dat mijn moeder een keer terug kwam uit China - zij werkte bij de KLM - en vertelde dat ze bijna aangereden was omdat ze de scooters die daar reden niet hoorde. Die waren toen al bijna allemaal elektrisch. Ik zat nog in groep 8, dus da’s al best lang geleden. 
electrische-scooter-china-kevin-olson.jpg
Elektrische scooter China - foto Kevin Olson
Sorry, ik dwaal af. 
 
Voor de verwerking van bamboe geldt iets soortgelijks. Omdat de beste bamboe nu eenmaal in China groeit, hebben ze er daar al heel veel ervaring mee. Ze moeten ook wel, want met die enorme bevolking, is er een groot gebrek aan traditionele materialen om mee te bouwen, zoals hout. 
 
Hier in Nederland is die ervaring er niet, noch in Europa. 
 
Wat zeker niet wil zeggen dat alle bamboe uit China klopt hoor, kijk maar naar al die zogenaamd ‘groene’ producten van melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd. 
 
Ook zijn lang niet alle bamboe planken even zorgvuldig en schoon geproduceerd. 

Het bedrijf waar wij de planken vandaan halen

Vandaar dat wij lang zochten naar een bedrijf dat aan alle kanten klopt. Zowel op het gebied van de winning, hoe het bedrijf met de medewerkers omgaat, en hoe ze de bamboestengels omvormen tot de planken die we nodig hebben. 
 
Het bedrijf REBO in de stad Nanjing voldoet aan al onze eisen en is op alle vlakken super duurzaam bezig. 
 
Om je een voorbeeld te geven: de lijm (Dynea) komt uit Finland en olie die ze gebruiken voor de omvorming van de bamboestrips halen ze uit Denemarken. Beide zijn water en/of plantbased dus totaal eco-friendly
pic1.png
Het bedrijf waar onze planken vandaan komen

Onze eigen werkplaats.

De verwerking van de planken gebeurt trouwens wel in Nederland. Bij ons 🙂

We zagen en boren ook zelf onze Hero-planken van gerecycled plastic. Daarna pakken we alles in in verzendbare dozen.
5d0c2e35-ebe7-42b1-b696-7b60d9b2b6ef-2.jpg
De verwerking van de planken in onze eigen loods

Onze bamboeplanken zijn veilig

Dat blijkt uit de testen die REBO in Zweden heeft laten uitvoeren. (Zie de links onderaan de pagina.) 
 
Het product voldoet aan de strengste EU norm die er is (EN 717 / E1). Overigens bleek tijdens de test zelfs dat er helemaal geen vluchtige gassen zoals formaldehyde aan de lucht werd afgegeven. 
 
Uit de testen kwam óók naar voren dat het materiaal niet ontvlambaar is, en idioot sterk, duurzaam en totaal hufterproof. Voor degene die er iets van afweten: de hardheid is 107 N/mm2. Vergelijk dat maar eens met eikenhout (34 N/mm2) en hardhout (39 N/mm2). 

Waarom moestuinbakken van bamboe?

  • Waar komen de bamboe planken vandaan?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks