Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Tips voor het gebruik van de Makkelijke Moestuinmix

De zakken Makkelijke Moestuinmix zijn er in twee maten: in 20 of 40 liter mix. 

mm-mix-een.jpg
Makkelijke Moestuinmix
Deze mix bevat veel lucht en daarom kun je de liters niet één op één vergelijken met een liter vloeistof. Ga je er bovenop staan, dan druk je de lucht eruit en pers je de vezels in elkaar. Het volume is dan kleiner.

Vergelijk het maar met chocoladehagel die je in een potje doet: je vult het potje tot de rand, maar als je er dan eens flink mee op de tafel bonkt, blijkt er opeens weer ruimte over te zijn.

Onze zakken worden afgevuld met mix die nog los en luchtig is. Daarna worden de zakken op pallets gestapeld en drukt het gewicht de mix behoorlijk in elkaar. Dat kun je ook goed aan de brokken zien als je de mix in je bak stort.

Maak de mix weer los en luchtig

Om de mix weer rul en luchtig te maken, moet je hem bij het vullen van je bakken weer los maken en opschudden.

Knijp daarom de brokken goed los - of doe het met een harkje - en schep de mix goed door.

Druk de mix nooit aan en ga er al helemaal niet op staan. Hoe luchtiger de mix, hoe beter je plantjes groeien.
16-maart-DA-08.jpg
Maak de mix eerst weer los en luchtig

Water geven

Voordat je kunt zaaien, moet je de mix eerst goed vochtig maken.

Bij het vullen van een nieuwe bak

Ik doe het zo: ik stort één of twee zakken in de bak, maak de mix los, en besproei de laag met de tuinslang tot de mix vochtig is. Niet door en door nat want daardoor zakt de mix in.

Dan stort ik de volgende zak(ken), maak die los en sproei weer. Net zo lang tot alle zakken erin zitten.
16-maart-mix-water-2.jpg
MM-mix sproeien met de tuinslang
Bij een al gevulde bak:

Zit je bak al vol en is de mix uitgedroogd, dan doe je het ook in etappes. Geef flink water, wacht tot de mix dat heeft opgenomen en geef dan weer water. Check tussendoor of de mix overal vochtig is, niet alleen het bovenste laagje.

Tijdens het zaaien:

Bij het zaaien of planten geef je in elk gaatje nog een beetje extra water. Doe dat voorzichtig met een bakje of bekertje want anders spoelen je zaadjes weer weg.

Eerder zorgde de vermiculiet in de mix ervoor, dat het water precies blijft waar het nodig is: bij het zaadje of de worteltjes van het plantje. Nu doen de extra vezels en de bufferende klei hetzelfde:
Makkelijke Moestuinmix houdt vocht ter plekke vast
De mix houdt het vocht ter plekke vast
Tijdens het seizoen:
Hou de mix vochtig: je plantjes doen het beter als ze altijd genoeg water hebben. Dan weer droog en dan weer kletsnat vinden ze niet prettig, dat zorgt maar voor stress 😉

Overigens droogt het bovenste laagje door zon en wind vrij snel uit. Dat geeft niets, zolang de rest van de mix maar wel vochtig blijft. Prik er daarom af en toe met je vinger in om dat te controleren.

Planten uit het tuincentrum

Plantjes uit het tuincentrum zijn opgekweekt in potgrond of gewone aarde. Je kunt ze met potgrond en al in je bak zetten.

Zet de plantjes eerst - met potjes en al - in een emmer met een flinke laag water. Zo zuigen de wortelkluiten zich helemaal vol. Haal ze daarna voorzichtig uit de potjes.

(Hebben de plantjes geen potjes, dan zet je ze in een ondiep bakje met 1-2 cm water.)

Bij oudere planten knip je de onderste centimeter van de wortelkluit weg: daardoor maakt de plant snel nieuwe wortels aan.

11-4-plantjes-6.jpg
Knip de onderste rand van de wortelkluit weg

Maak dan een gat in de mix, zet de plant erin en vul het gat weer op. Druk de mix daarbij niet te stevig aan. Hoe luchtiger de mix, hoe beter je plantjes zullen aanslaan.

Voeding en mix aanvullen

De mix kun je eindeloos in je bak laten zitten en hoef je nooit te vervangen. Maar daarom moet je regelmatig wat voeding toevoegen, en eens in de zoveel tijd ook het volume. 

Makkelijke Moestuin voeding
Makkelijke Moestuin voeding
Tijdens het seizoen
Na het leeg-oogsten van een vak verwijder je de wortels van de planten. Klop de aanhangende mix er zo veel mogelijk uit.

Pak dan de MM-voeding erbij. Soms zit er in de doos nog een kartonnen schepje met een maat-aanduiding, maar het is makkelijker om een eetlepel te gebruiken. Strooi 3 eetlepels over het lege vak (dat komt ongeveer overeen met 50 ml of 30 gram) en schep de mix tot op de bodem goed om.
jelle-voeding.jpg
Na het leeg-oogsten van een vak vul je de voeding weer aan
Extra voeding bij groot-verbruikers: 2 eetlepels per vak

Zomergroentes zoals tomaten en courgettes gebruiken méér voeding dan andere groentes. Ook staan ze lang in een vak.

Meng daarom tijdens het planten 2 extra eetlepels voeding door het vak en geef ze om de 5 weken nog zo'n portie. Gebruik je de app, dan krijg je daarvoor vanzelf een seintje.
Geef grote zomergroentes elke 6-8 weken wat extra Makkelijke Moestuinvoeding
Strooi bij grote zomergroentes elke 6-8 weken wat extra MM-voeding
Aan het begin van een nieuw seizoen
Gebruikte je de mix in je bak het vorige jaar ook al, dan vul je je bak aan het begin van het seizoen aan met nieuwe MM-mix tot ie weer helemaal vol zit. Voeg dan ook meteen een schepje Makkelijke Moestuin-voeding toe: per vak 4 eetlepels (60 ml of 45 gram).
Voeding toevoegen aan Makkelijke Moestuinmix aan het begin van het seizoen
Voeding toevoegen aan het begin van een nieuw seizoen
Daarna schep je alles goed door elkaar: de mix van vóór in je bak meng je met die van achter, de mix van de linkerkant met die van rechts en omgekeerd.

Dan is de mix weer klaar voor het volgende seizoen en kun je weer beginnen.
jelle-klaarmaken-oude-bakken.jpg
Schep de mix en de voeding goed door elkaar

Bij vaste planten - zoals aardbeien en meerjarige kruiden - strooi je de voeding gewoon bovenop de mix.

Dat was het

Nu weet je alles om de Makkelijke Moestuinmix in je moestuinbakken in tip-top conditie te houden.

Geloof me: dat beetje extra aandacht maakt niet alleen dat je lang plezier zult hebben van je investering, maar óók dat je planten het super naar hun zin hebben en houden.

Succes!

sig.jpg

PS: Wil je weten hoe je aan die MM-mix en voeding komt?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks