Woensdag 15 februari 2017

Dus jij zegt dat je echt kan verdienen met je moestuin?

Jaren geleden begon mijn moeder met breien. Elke avond, maanden lang.

Toen de trui af was, stond ze voor de spiegel: "Hmmm...Wat vind je?" vroeg ze aan mijn vader. "Best leuk, toch?" Hij zei niets: hij wist wel beter. "Ach," zei ze, toen ze 'm uittrok, "het was leuk om te doen."

Die trui heb ik nooit meer gezien. De breipennen ook niet. Zonder resultaat is de lol er snel af.

Zo is het ook met een moestuin.

Hoezo? Levert een moestuinbak dan echt wat op?

Ja zeker, meer dan je denkt. Uit een bak van 120 bij 120 cm pluk je het hele jaar volop groen. Genoeg om elke dag een lekkere salade op tafel te zetten. Met alles erop en eraan.

zokanhetook.jpg

Behalve in de wintermaanden natuurlijk. Want dan groeit er niets.

Wat geeft het meeste rendement?

Groentes die snel groeien en die veel opleveren. Allerlei soorten sla bijvoorbeeld. Maar ook radijsjes, worteltjes en peultjes. Van peultjes blijf je plukken: wel 6 weken lang. Rucola oogst je al na vier weken. Van bietjes heb je dubbel plezier: eerst maak je sla van het blad en daarna krijg je de biet.

Maar wat verreweg het meest oplevert zijn kruiden. Voor een miezerig plantje basilicum of een paar takjes munt of salie, betaal je in de winkel al snel een paar euro. Voor hetzelfde geld kweek je hele plantjes.

Van peterselie pluk je het hele jaar. Tijm, salie en rozemarijn zijn vóór je het weet flinke planten die jaren mee gaan. Met één polletje bieslook doe je zelfs je leven lang: dat groeit en groeit en komt elk jaar terug.

En als ik nou vooral dure groentes kweek, zoals aubergines, broccoli en bloemkool?

Dat zou ik niet doen, want die leveren nou juist bijna niets op. Ze nemen veel ruimte in en het duurt tergend lang voor je ze kan oogsten. Als dat al lukt, want vaak gaat het mis. Rupsen zijn er namelijk ook dol op. En als het veel regent gaan ze rotten.

Dus jij zegt dat je écht verdient aan een moestuinbak?

Ja. Met een béétje slim gebruik haal je er per jaar zo’n 150 euro aan groentes uit. Terwijl je aan zaadjes en compost maar zo'n 25 euro kwijt bent.

Natuurlijk moet je de aanschaf van je moestuinbak meetellen. Maar uitgestreken over een paar jaar zijn de afschrijvingskosten laag. Maximaal 40 euro voor een dure bak met alles erop en eraan.

Trek je de 25 euro aan zaadjes en de 40 euro aan afschrijving af van die 150 euro opbrengst, dan is je jaarlijkse winst nog altijd 85 euro. Ga je uit van de prijs die je voor biologische groentes neertikt, dan is dat zelfs nog meer.

Maar het kost je natuurlijk wel veel tijd. En dat reken je niet mee.

Nee, da’s waar. De arbeidsuren heb ik niet meegeteld. Maar dat zijn er ook niet zoveel. Het onderhoud van zo’n bak kost je hooguit vijf minuutjes per dag: je geeft wat water en kijkt of je plantjes goed groeien. En af en toe zaai je wat nieuws.

Persoonlijk zie ik dat meer als pure ontspanning dan als werk.

Bovendien hoef je niet meer langs de groenteboer. Dat scheelt weer. 

Maar om met zó weinig inspanning zó veel te kunnen oogsten moet je het wél goed aanpakken. Gebruik maken van de juiste materialen. En zaaien en oogsten volgens een systeem.

Ik laat je het verschil zien:

Ans begon drie maanden geleden enthousiast met haar moestuin. Ze doet het op haar eigen manier. Want hoe moeilijk kan het zijn? Ze vult haar bakken met potgrond en zet er wat plantjes in.

Het resultaat valt tegen:

mmellende.jpg

Dat komt vooral omdat haar potgrond niet geschikt is voor kleine moestuinplantjes. Er zit teveel kunstmest in: de zaailingen verbranden, of ze groeien te hard.

Na een week of zes is de voeding uit de potgrond op. Dan stopt de groei. Zo te zien is dat hier al het geval.

Maar stel dat de plantjes tóch nog goed gaan groeien: dan komen ze waarschijnlijk in elkaars schaduw te staan. Of ze verstikken elkaar omdat ze niet genoeg ruimte hebben. Omdat Ans dan geen overzicht heeft, heeft ze geen idee wat ze wel en niet moet laten staan.

Zo kan het ook:

Danny werkt wél met een systeem. Dat van de Makkelijke Moestuin ;-) 

Ook Danny begon drie maanden geleden met een moestuin. Per dag is ze er vijf tot tien minuutjes mee bezig. Dat vindt ze heerlijk, want ze gebruikt die tijd óók om even bij te komen van haar drukke baan.

Rendabele Makkelijke Moestuinbak
De bak van Danny

Ze vertelt: "Er is altijd wel wat te plukken voor het avondeten. Ook mijn meiden vinden het bijzonder: al die groentes uit eigen tuin. Het zijn niet de makkelijkste eters. Maar nu ze een beetje meehelpen met water geven en oogsten, eten ze veel meer groentes."

Dus, om het even samen te vatten:

Een goed opgezette moestuinbak levert veel op. Het is hartstikke leuk om er aan te werken en je verdient er ook nog mee. Jaar in jaar uit.

De voorwaarden:

  • gebruik de juiste materialen
  • zaai en oogst volgens een systeem
  • kies groentes en kruiden die veel opbrengen

Hoe ga ik nu verder?

Ik help je graag om ook zo’n bak op te zetten en je uit te leggen hoe je er mee omgaat.

Op deze site staat een volledig stappenplan. In Hoe het werkt vind je de uitleg over het systeem, en in Aan de slag laat ik je zien hoe je je bak opzet.

Uiteraard staat alles nog veel duidelijker en uitgebreider in het grote Makkelijke Moestuinboek.

Ik kan je komende dagen ook wat mails sturen. Daarin staan een paar filmpjes die je alles goed uitleggen. Ook over het systeem dat ik gebruik.

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks