Beginnen met zaaien en voorkiemen

De eerste zaadjes zitten in de Mega Opbrengst Moestuinbak, ik begin voorzichtig met o.a. sugarsnaps. Die heb ik eerst voorgekiemd.

Het is zover. Weer of geen weer: ik begin.

Het is begin maart en af en toe breekt het zonnetje door. De eerste zaadjes gaan de grond in. We hebben nu wel lang genoeg gewacht, toch?

Bovendien heb ik jullie beloofd dat ik uit één van mijn bakken een mega-oogst ga halen. Dat moet ik dus wel waar maken 😉.
De eerste vakken van mijn Mega Opbrengst Moestuinbakzijn ingezaaid
De eerste vakken zijn ingezaaid

Vakken vullen

Begin maart kan je nog lang niet alles zaaien. Ik begin dus rustig aan: met een paar vakken veldsla, verschillende slasoorten, wintererwten en sugarsnaps en de eerste radijsjes.

Voor het inzaaien van de nog lege bakken, gebruik ik de Makkelijke Moestuin app. Zelfs als je allang weet hoe je moet zaaien, is dat bij het inzaaien van de vakken heel handig.

Op de eerste rij van de mega-opbrengstbak: In het linkse vak zaai ik veldsla. Daarvan passen 9 plantjes in een vak. In de vakken daarnaast zaai ik radijsjes (16), spinazie (9) en winterpostelein (9).

De tweede rij: Rucola (9) en Mini-bindsla (4).

De derde rij: wintererwt (9) en sugarsnaps (9). De laatste is een lage soort die ongeveer 50 cm hoog wordt. Die hoeft dus niet bij het klimrek.

Bij het klimrek heb ik in het linkervak vak 8 peultjes gezaaid.

De vakken die overblijven zaai ik later in. Want lang niet alle zaadjes kunnen nu al de grond in.

Peultjes

Peultjes zijn de eerste groente die je bij het klimrek kan zaaien. In de afgelopen jaren zaaide ik daarom meteen een flink aantal vakken vol.

Ik vind peultjes heel lekker, maar na twee maanden peultjes bij de lunch én het avondeten, door de sla, door de soep, door de roerbak én gekookt, kon ik ze niet meer zien. Mijn moeder boeit dat niets: "Je zaait het, dan zal je het eten ook!"

Dit jaar begin ik met 1 vak peultjes en 1 vak van de lage sugarsnaps. Begin april en begin mei doe ik dat nog een keer. Zo krijg ik ze in normale hoeveelheden en kan ik ze ook nog eens langer oogsten.

Voorkiemen (niet voorzaaien!)

De erwten van de wintererwt, de peultjes en de sugarsnaps laat je binnen alvast ontkiemen. Dat heet voorkiemen.

De erwten hebben dan al een klein worteltje voor je ze in de bak stopt. Daarmee geef je ze een kleine voorsprong en komen de kiemplantjes sneller boven de grond.
Ontkiemende erwten van sugarsnaps
Ontkiemende erwten van sugarsnaps
Voor het voorkiemen gebruik je een plastic bakje en leg je de erwten op een klein laagje vochtige vermiculiet of wat velletjes vochtig keukenpapier. Dek het bakje af met een dekseltje of wat keukenfolie.

Eerst zwellen de erwten op en na een dag of 4 zie je de worteltjes verschijnen.

Geef ze een mooi plekje

Zodra de meeste erwten worteltjes hebben kan je ze planten. Omdat de peultjes vrij hoog worden - tot wel 2 meter - zet je ze achter in de bak, bij het klimrek:
De ontkiemde erwten bij het klimrek
De ontkiemde erwten bij het klimrek

Nachtvorst?

Het ziet er naar uit dat het de komende tijd vrij koud blijft. Ook nachtvorst is in maart nog heel gewoon.

Alle zaadjes die ik nu gezaaid heb kunnen daar prima tegen. Wordt het nog heel koud, dan duurt het wel langer voor de plantjes omhoog komen: ze zullen dan niet hard groeien.

Maar als het de komende tijd lekker warm wordt, dan kan het ook heel hard gaan.

Waag je nog niet aan de zaadjes die je pas in april of mei kan zaaien; want die kunnen minder goed tegen de kou. De zaaitijden staan meestal goed aangegeven op de zakjes van zaden.

Je kan ook de MM-app gebruiken, of de zaaikalender van mijn boek: beide geven ze de zaaitijden goed aan.

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks