Donderdag 15 september 2016

Tomatenziekte in de MM: grijp snel in!

Over een prachtig moestuinproject, warm nazomerweer en de tomaten ziekte. 
Robbin in de buurttuin van Appingedam
Robbin in de buurttuin van Appingedam
Het is 12 september 8 uur 's avonds en méér dan warm genoeg voor een dun T-shirtje: hoe geweldig is dat? De afgelopen weken maakten we dat regelmatig mee. 

Op een van die avonden gingen Robbin en Saskia naar een groot buurtproject in Appingedam. Daar staan 30(!) echte Makkelijke Moestuinbakken.

Superleuk om te zien!
Moestuinproject met rijen Makkelijke Moestuinbakken
De deelnemers van 'de Eendracht' lieten trots hun bakken zien. Door de warme en zonnige nazomer stonden veel groentes er nog prachtig bij. 

Veel vakken waren net opnieuw ingezaaid:
Goed gevulde Makkelijke Moestuinbakken
Goed gevulde moestuinbakken
Veel groentes zagen er nog best goed uit maar van de meeste tomatenplanten kon je dat niet zeggen. Die hadden bruin, verdord blad, bruinige tot zwarte vlekken op de stengels en veel tomaatjes waren zelf ook aangetast.

Ai: da’s de tomatenziekte.  

In mijn eigen tuin

De volgende dag liep ik meteen mijn eigen planten na. 

In de kas was er niets aan de hand, maar in een van mijn buitenbakken kwam ik deze plant tegen:

Tomaten ziekte

De aardappelziekte 'Phytophthora infestans' ontstaat door een schimmel. Tomaten zijn er heel gevoelig voor. Men noemt het dus net zo vaak de tomatenziekte.
De schimmel verspreidt zich zomers, in natte periodes, razendsnel door de lucht. Als het dan ook nog even koud is, gaat het extra hard.

Wil je er uitgebreid over lezen dan kan dat hier.

Wat kun je ertegen doen?

Ga bij de eerste tekenen de ziekte meteen te lijf: 
Tekenen van de aardappelziekte
Tekenen van de aardappelziekte
Haal aangetast blad meteen weg, net als de tomaatjes met een vreemde kleur. De kans is dan groot dat de plant zich alsnog herstelt.

Maar helpt dat niet en komen er nieuwe aantastingen, dan moet je de plant resoluut weghalen. Doe je dat niet, dan kun je de komende jaren geen tomaten in die moestuinbak zetten omdat de schimmel zich dan ook verspreidt in de MM-mix.

Hou je tomaten in de gaten

Inspecteer je planten regelmatig, vooral tegen het eind van de zomer.

Overigens is niet elke tomatensoort even gevoelig voor de aardappelziekte. Zo is onze Sweety gekweekt om er minder gevoelig voor te zijn. Maar als er in de buurt van jouw tuin zieke tomaten (of aardappels) staan, is de kans groot dat jouw tomatenplanten de volgende slachtoffers zijn.

Op een volkstuin, een buurtmoestuin of zo'n prachtig project als in Appingedam, is het dus super belangrijk dat je niet alleen je eigen tomatenplanten in de gaten houdt, maar ook die van je buren.

Red je tomaten

Ontdek je de ziekte en hangen er nog tomaten aan je planten die nog niet helemaal rood zijn? Zoals je in het filmpje ziet, hoef je die niet meteen op te geven. 
Rijpende tomaatjes op de vensterbank
Rijpende tomaatjes op de vensterbank
Verzamel de tomaatjes die al een beetje rood zijn, en leg ze op een schaal. Leg er een rijpe banaan bij en doe er een grote, doorzichtige plastic zak om heen. Zet de schaal op een zonnige vensterbank. Check regelmatig en haal aangetaste tomaatjes meteen weg.

De kans is dan groot dat ze de komende week toch nog mooi rood worden.

Succes! 

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks