Maandag 4 april 2016

Begin april: eindelijk de tuin in!

Kijk eens hoe mijn zaadjes de grond uitschieten:

Vooral die sla, die doet het mega-goed!
Mijn bakken worden groen!
Mijn bakken worden groen!
Voor je nu verschrikt denkt "Bij mij ziet het er nog niet zo uit, wat doe ik fout?": ik ben zaterdag even naar het plaatselijke tuincentrum gegaan :-).

Die heeft in deze tijd al flink wat kleine kruiden- en groenteplantjes staan.

Superleuk én handig. Want door de koude maand maart zijn de zaailingen nog bedroevend klein.

Door nu al een paar plantjes in je bak te zetten kan je al over een paar weken beginnen met oogsten.

Bovendien zijn er nu kleine peterselie- en mooie bieslookplantjes te koop. Zaaien duurt bij deze zaden veel te lang naar mijn zin.

Met 1 plantje bieslook kan je jarenlang vooruit. De bieslookplantjes die je op de foto ziet, stammen allemaal af van het plantje dat ik het allereerste jaar in mijn bak zette. 10 jaar geleden!

Waar haal je plantjes vandaan?

Een paar jaar geleden was het nog best lastig om kleine groenteplantjes te vinden. Nu biedt elk tuincentrum ze aan, en zelfs supermarkten.
Volop groenteplantjes te koop
Volop groenteplantjes te koop
Net als viooltjes en andere voorjaarsbloemetjes: daar wordt je helemaal vrolijk en hebberig van.

Ik heb meteen wat plantuitjes en pootaardappeltjes gekocht: daar had ik al een paar vakken voor vrijgehouden.

Wat kan je nu zaaien?

Bijna alle groentes die redelijk goed tegen kou kunnen kan je nu al zaaien en planten: alle slasoorten, radijsjes, worteltjes, lente-ui, plantuien, knoflook, spinazie, snaps, peultjes en nog veel meer.

Kijk op de zakjes met zaadjes om de juiste zaaitijd te vinden.

MM-app

Voor de app-gebruikers: vanaf vandaag kan je weer een heleboel meer zaaien. Je kan de snijbiet, de Nieuw-Zeelandse spinazie, de sla-mix Azie nu ook aanklikken. Plus de goudsbloem als eerste bloem!

De komende weken komen er nog wat zaden bij. Altijd op maandag, want wij hebben ze per week in de MM-app gezet.

De afgelopen maand ging het, door de kou, wat langzamer dan onder warmere omstandigheden. De radijsjes kon ik nu pas dunnen terwijl dat normaal al na ruim een week kan.
Dunnen met de schaar: radijsjes voor en na
Dunnen met de schaar: radijsjes voor en na
Sommige zaailingen (o.a. van de pluksla) zijn zelfs nog helemaal niet opgekomen.

Pech, want zoals de app nu bij mij aangeeft, is de kans dan groot dat ze dat helemaal niet meer doen. Of dat de plantjes die nu nog wel opkomen heel zwak zullen blijven. Daarom zaai ik er gewoon wat bij.

In de app haal ik het vak dan ook weer leeg en begin weer opnieuw. Je krijgt dan wel een waarschuwing dat je 2 x hetzelfde in het vak zet, maar daar trek ik me in dit geval niets van aan.

En over dat zaaien: soms heb ik het idee dat mensen een beetje in paniek raken als ze niet op de eerste datum kunnen zaaien als op het zakje aangeven wordt.

Hoeft helemaal niet want de meeste groentes kan je over een langere periode zaaien. Vaak doen ze het ook wat beter als het warmer wordt.

Mocht je nog niet begonnen zijn en nu nog je moestuinbak voor elkaar moet maken; dat is dus geen enkel probleem. Sterker nog, ik geef je groot gelijk! Vanaf nu wordt het pas echt leuk en schieten de groentes de MM-mix uit!

Alvast een beetje vooruit kijken

Mijn vier bakken komen zo langzamerhand aardig vol te staan. Met 30 zaden, wat plantjes en wat andere groentes en kruiden, zijn er al snel geen vakken meer over om de zomergroentes kwijt te kunnen.

Om dat te voorkomen, moet ik een beetje vooruit denken. Daarvoor gebruik ik geen moeilijke schema's hoor, maar kijk ik gewoon naar de zakjes zaden die ik heb.

Ik zaai wat ik al kan zaaien, en voor de groentes die ik pas later kan zaaien, 'reserveer' ik alvast een vak door er een label met de naam op te leggen. Die laat ik plat op het vak liggen, dan weet ik dat de zaadjes er nog in moeten.
Vakken reserveren voor later
Vakken reserveren voor later
Dat 'reserveer' staat expres tussen aanhalingstekens, want soms staat er al een groente in. Radijsjes en rucola die ik nu zaai, zijn begin mei wel te oogsten; dan kan er weer iets anders in.

De mooie (moestuin-)tijden komen eraan!

Al met al begint het er toch al weer een beetje op te lijken. Het is elk jaar weer een feest om de kale bakken te zien veranderen in een groene overvloed.
Avond-inspectie
Avond-inspectie
En met zo'n lekker avondzonnetje erbij, zal dat nu vast niet zo heel erg lang meer duren.

We zijn er echt aan toe, toch?

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks