Zaterdag 26 maart 2016

Het moestuintje van AH in 2016

Wie had dat gedacht? Dat AH een grote aanjager zou zijn van het zelf groentes verbouwen?

Alleen al dat filmpje!
7b5c6c722d4e2753d6a587977335a388bc28dcc6-ah1.jpg
Prachtige reclame van AH
En sterker nog: als het eerste jaar blijkt dat de actie - hoe leuk ook - voor de meeste mensen uitdraait op zielige verschrompelde plantjes in de vensterbank, besluiten ze het dit jaar beter te doen.

Er is nu dan ook een heel arsenaal aan adviezen, gebruiksaanwijzingen, EHBO-tips en elke week een filmpje van het IVN.

Petje af!
ef374283d5e083dff3e8f12424df83c2f4cfd836-ah4.jpg
Net als vorig jaar kreeg ik meteen weer een aantal mails: "Hoe zou jij het doen Jelle?" "Kan ik de zaadjes gebruiken in mijn moestuinbak?" "Hoe pak ik het dit jaar wel goed aan?"

Nu heeft ons dorp geen AH, maar ik heb toch een aantal potjes weten te scoren.

Ik heb de site van AH goed bekeken, net als die van het IVN. Want als je je mening geeft, moet je natuurlijk wel weten waar je het over hebt, toch?

In ieder geval ziet het er allemaal heel erg leuk uit!

IVN filmpjes

Heb je de filmpjes al bekeken? Ze zitten vol super goede tips van hele ervaren moestuinders. Wat je daar al snel ziet is dat groentes helemaal opkweken op de vensterbank nog niet zo makkelijk is.

Sterker nog: het lukt meestal niet. De meeste zaailingen moeten dan ook heel snel naar buiten, naar een koele plek, naar de kas, of naar de volle grond. De moestuinders die aan het woord komen beschikken dan ook over een grote (volks-) tuin.

Ik heb zo'n vermoeden dat de meeste mensen iets anders in gedachten hebben als ze zo'n leuk doosje bij de boodschappen kado krijgen!

Moet je dan maar de doosjes meteen in de prullenbak gooien?

Welnee, zonde van de zaadjes!

Wat kan je er dan wel mee? Ik heb 2 opties voor je, of eigenlijk zelfs 3:

Optie 1: zaaien op de vensterbank

De eerste is: gewoon doen wat je in gedachten had: geef de potjes water, zaai de zaadjes en zet ze in de vensterbank.
337b3e0cb23cfbcd44cd7f6be2cdd1b9d9ba66e5-ah3.jpg
De meeste zaailingen zullen snel verschijnen. En geloof me; niets is leuker dan zo'n piepklein plantje boven de aarde uit zien komen!

Verwacht er verder niets van en aanschouw hoe de plantjes te snel groeien, naar het licht toe groeien, lang en slap worden, elkaar gaan verdringen, en het op een gegeven moment van pure ellende opgeven.

Waarna je het hele handeltje in de groene container mikt, (of op de composthoop als je die hebt).

Het is een prachtige les in wat plantjes nodig hebben - licht, water, lucht, water en voeding - en wat er gebeurt als ze dat niet krijgen.

Optie 2: zaaien en alle raadgevingen van AH en het IVN stap voor stap opvolgen

Volg alle wijze raadgevingen precies op. Binnen voorzaaien (of direct in de volle grond), snel verpotten, verplaatsen naar een koele en lichte slaapkamer, weer verpotten, buiten uitplanten etc. etc.

Reken op flink wat werk, maar je maakt zo de kans op mislukking flink kleiner. En de kans op oogsten veel groter.
b1fd51dec356539e99710e0c67679a8e67328a3e-ah10.jpg
Vraag jezelf wel af of je ál die moeite wilt nemen en de extra spullen zoals grotere potjes en potgrond wilt aanschaffen. Voor - in het beste geval - een geringe oogst.

Wat kun je er dan wel mee?

Ik heb nog een 3e optie. Dat is de zaadjes verzamelen en de rest weggooien (de potjes en blokjes kokosvezel kunnen bij de compost).
De zaadjes zaai je dan op de aangegeven tijden als volgt:


Meteen zaaien in je moestuinbak:

De radijs, wortel, rucola, andijvie, slamix, rode biet, spinazie, en venkel zaai je direct in je moestuinbak; meteen op de juiste afstand.
Wortelgroentes zoals radijs, wortel en bieten moet je echt nooit verplanten en al helemaal niet voorzaaien! (Lees er hier meer over.)

Voorzaaien op de vensterbank

De tomaat, komkommer, augurk (eigenlijk een ouderwets soort komkommer, vaak met stekeltjes), en de courgette zaai je op de juiste tijd binnen voor. Ik zou dat doen in een potje met half vermiculiet en half MM-mix, of - als je dat niet hebt - in een veel groter potje met MM-mix.

Deze planten kunnen pas eind mei naar buiten: op een warme en beschutte plek. Hou er rekening mee dat je courgette straks het grootste deel van je moestuinbak in beslag zal nemen: dit is geen klimmende soort.

Bij de sperzieboon en de doperwt heb je de keuze: je kunt die binnen voorzaaien maar ook direct in je bak zaaien. De eerste pas in mei, de laatste kan nu al. Wel zonde van het vak, want er passen er 9 in en in het AH potje zitten er maar 1 of 2.

Zaaien en oogsten op de vensterbank

De basilicum en de tuinkers zaai je in een redelijk groot potje met MM-mix op de vensterbank. Die laat je daar gewoon laten staan tot je ze geoogst hebt.

Met de peterselie en tijm kun je hetzelfde doen, maar ik waarschuw je vooraf: het is de moeite niet waard. Koop daarvan liever een klein plantje en zet die in je moestuinbak; daar kun je het hele jaar van oogsten.

Watermeloen en broccoli

Blijven over de watermeloen en de broccoli. Om maar met de deur in huis te vallen: ik zou er niet aan beginnen. Voor de eerste heb je een verwarmde kas nodig, een tropisch warme zomer én hele groene vingers (ik heb die niet!) en dan nog is de kans heel klein dat je er ooit een meloen van zal oogsten. Laat staan een die lekker zoet is.

Broccoliplanten worden mega-groot en nemen dus veel ruimte in. Terwijl de opbrengst maar heel klein is: het stronkje wat je eet is namelijk een bundel van honderden kleine bloemknopjes. Bovendien is het - net als andere koolsoorten - een echte lekkernij voor slakken en vlinders (vooral het koolwitje). De vlinders zijn leuk, de nazaten minder: die rupsen eten zonder pardon je plantjes kaal.

Wat doe ik met mijn potjes?

Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om de potjes weg te gooien, en zaadjes heb ik genoeg. Ik kies dus voor optie 1 - altijd leuk om zaailingen te zien opkomen! - en ik zie wel wat er verder van terecht komt.

Na een hoop gepriegel en gepruts (met dit soort dingen ben ik echt niet handig!) staat dit nu in de vensterbank:
c7f9b8b85a62c4b6464fbcb92e5c0e17e269f194-ah2.jpg
Ben benieuwd wat het wordt!

Ondertussen ga ik lekker verder met mijn eigen Makkelijke Moestuin en zaai ik de vakken van mijn moestuinbakken in: met mijn eigen zaadjes en op de Makkelijke Moestuin manier. Ik heb zo'n vermoeden dat dat meer gaat opleveren dan deze potjes van AH.

Maar je weet maar nooit: het kan maar zo zijn dat ik over een poosje mijn ongelijk moet bekennen en je een fantastische oogst uit deze AH potjes laat zien.

Dan ben jij de eerste die het te horen krijgt. Afgesproken?

sig.jpg
PS:
Wil je weten wat ik er vorig jaar over schreef? Dat kun je hier lezen.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks