za. 15 aug. 2015

Mijn Makkelijke Moestuin in augustus

Effe checken hoe de tuin erbij staat
Effe checken hoe de tuin erbij staat
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik moet na de vakantie altijd weer even in het gareel komen, na een paar weken niets doen - behalve feesten, chillen en vooral genieten van een totaal ander dagritme.

Wat voor mij dan goed werkt is het eerste inspectierondje door de tuin. Wat doet het goed, wat minder, en wat ga ik er de komende weken doen?

Meestal tref ik een redelijke ravage aan van doorgeschoten groentes en verdorde planten. Dit jaar niet want de thuisblijvers hebben er goed voor gezorgd: de bakken staan er prima bij.

Bedankt pap en mam!

Een rondje langs de groentes

Dankzij het mooie weer en de zomerbuien van de afgelopen weken staan er veel prachtige kropjes sla in de tuin. Net voordat ik wegging had ik nog wat gezaaid en dat is mooi opgekomen.
Pluksla (links) en bindsla (rechts in het midden)
Pluksla (links) en bindsla (rechts in het midden)
Palmkool

Mijn favoriete koolsoort (en bijna de enige die ik in mijn bakken zet) is palmkool. De planten die ik in mei gezaaid heb worden al aardig groot, maar ook de zaailingen van half juli doen het al heel goed.

Wel zijn ze overvloedig bezocht door vlinders: veel blad vertoond gaatjes. Lees hier wat je kan doen om de schade te beperken.

Op de zaaikalender en in het boek staat dat je palmkool tot juli kan zaaien. Zelf doe ik het ook nog wel in augustus en september. De planten worden dan niet meer groot genoeg om nog dit jaar van te kunnen oogsten, maar een niet al te koude winter overleven ze prima.

Volgend voorjaar zullen ze flink gaan groeien zodat je vanaf mei al kunt oogsten: vóór de vlinders (of liever gezegd de rupsen) actief worden.

Tomaten

De planten van mijn lekkerste tomaatjes (die ik zelf heb opgekweekt uit een vers tomaatje) doen het dit jaar uitzonderlijk goed, zowel binnen als buiten. In de kas kan ik al goed oogsten. Buiten worden de eerste tomaatjes ook al mooi rood.

Let er goed op dat de MM-mix nu gelijkmatig vochtig blijft. Want als je de mix laat uitdrogen en je geeft daarna een plens water zullen de bijna rijpe vruchten gaan barsten. Omdat het nu af en toe flink plenst moet je je tomaten buiten ook in de droge periodes dus goed water geven.

In de kas kan je met wat minder water toe maar ook daar hou je de mix voortdurend vochtig.
links: rijpende buitentomaten - rechts: getopte tomatenplant - midden: dat ben ik ;-)
links: rijpende buitentomaten - rechts: getopte tomatenplant - midden: dat ben ik ;-)
Tomatenplanten blijven groeien, maar om zoveel mogelijk rijpe tomaten te oogsten kan je ze nu beter toppen. Dan kan de plant al zijn energie in het afrijpen van de tomaten stoppen, in plaats van het aanmaken van nieuw blad en bloemen.

Knip de hoofdstengel af, net boven de laatste bloemstengel waar je al kleine tomaatjes ziet verschijnen. Het is trouwens beter boven die bloemstengel nog een of twee bladeren te laten zitten: ik was net wat te snel met mijn schaar ;-).

Knip ook wat blad weg, vooral de bladeren die zon wegnemen van de af te rijpen tomaten. Zolang je maar een blad of 6-7 laat zitten maakt de plant nog genoeg voeding aan.

De losers

Zowel de boontjes als de komkommers bestempel ik tot de losers van 2015.
Stamboontjes en komkommer
Stamboontjes en komkommer
Vorig jaar werden we bedolven onder de boontjes, maar dit jaar heb ik er droevig weinig kunnen oogsten. De meeste zaailingen kwamen niet eens op (of verdwenen weer net zo snel) en de planten die er nog staan beloven niet veel goeds.

Bonen kunnen niet tegen kou en nattigheid en beide factoren waren overvloedig aanwezig in de tijd nadat ik ze zaaide. Jammer dan, volgend jaar beter zal ik maar denken…

De komkommers idem: op de foto een van de weinige exemplaren die het waard is om te oogsten.

De winnaars

Gelukkig zijn er ook veel winnaars.

Behalve de sla die ik al noemde - en de peultjes waarvan ik nog steeds kan plukken - verdient de biet ook een plek op dit erepodium.

Vanaf juni gooi ik al elke dag een stuk rauwe biet in mijn smoothies (degene die me kennen weten wel dat ik absoluut geen fan ben van gekookte bietjes) en het jonge blad vindt z'n weg naar salades.

De uien die ik in april geplant heb, hangen of liggen nu te drogen, voor zover we ze nog niet opgegeten hebben.

Er tussenin: de courgettes

Courgettes in wording
Courgettes in wording
Een aantal courgetteplanten zijn al druk bezig om hun klimrek in beslag te nemen. Deze soort is altijd vrij laat met het vormen van de courgettes, maar dat begint nu lekker op gang te komen.

Toch is iets vreemd aan de hand met de klimmende courgettes: van de 8 planten die ik heb geplant zijn er 2 die het vertikken te klimmen. Dat is nieuw voor me; en heb ik nog niet eerder meegemaakt. Helaas ben ik niet de enige met die ervaring: er zijn al een paar mails hierover binnen gekomen.
Niet klimmende courgettes
Niet klimmende courgettes
Uiteraard heb ik meteen contact opgenomen met de leverancier van deze zaden. Die gooit het op het feit dat het heirloomzaden zijn en dat dit spontane mutanten zijn.

Een geluk bij een ongeluk: de mutanten dragen goed. Sneller en meer dan de klimmers. Met een stokje probeer ik de plant toch een beetje in het gareel te houden en omhoog te krijgen. Zoals je ziet zien de courgettes er ook anders uit: effen groen, dus zonder de strepen van de klimmende courgettes.

Enfin: we zijn op zoek gegaan een nieuwe voorraad zaden en dat was dit jaar lastiger dan ooit. Blijkbaar zijn er niet veel telers. We hopen dat we iets vinden want een klimmende courgette hoort wel echt bij de Makkelijke Moestuin.

Hou je vakken gevuld

Het seizoen is nog lang niet afgelopen: het duurt nog een paar maanden voor het weer echt koud wordt.

Wees ook niet te bang om af en toe wat te verwijderen als je nog niet alles geoogst hebt. Zodra ik bijvoorbeeld merk dat het blad van een krop sla bitter wordt, rooi ik die zonder pardon en mik 'm op de composthoop.

Ondertussen blijf ik (in andere vakken) sla zaaien zodat ik kan blijven plukken.

Lege vakken zaai je dus weer vrolijk in. Zo maak je optimaal gebruik van je bak.

Zo, nu weet je hoe het er met mijn Makkelijke Moestuin voorstaat. Laat hieronder een berichtje achter als je wilt vertellen hoe het bij jou gaat.

Ik ben in ieder geval weer klaar voor de rest van het seizoen!

Tot snel,