Maandag 25 mei 2015

Mijn Makkelijke Moestuin in mei 2015

volle en alweer lege vakken
volle en alweer lege vakken
De Makkelijke Moestuin in de maand mei is altijd geweldig: je kan zaaien, oogsten, planten en nog veel meer.

Alles schiet de grond uit: nog fris en jong en helder groen.

De vlinders en bijen komen tevoorschijn, de eerste bloemen, de vogels kwetteren en elke dag de lekkerste en knapperigste salade uit de tuin oogsten: pure verwennerij!

Er is van alles te doen - kleine klusjes die wel moeten gebeuren maar niet veel tijd innemen - en er is van alles te zien. Ik kan er pagina's vol over schrijven.

Maar, zoals ze het zo mooi in het engels zeggen: "a picture paints a 1000 words". Deze keer dus vooral foto's!

Later dan vorig jaar

Het voordeel van veel foto's nemen is dat je goed kan zien dat geen jaar hetzelfde is. Dat maakt het leuk. Zo is dit jaar alles veel later dan vorig jaar. Toen stonden er rond deze tijd al veel bloemen te pronken; nu staan ze nog in veelal in knop.
Veel groentes groeien langzamer dan vorig jaar
Veel groentes groeien langzamer dan vorig jaar
Als je goed kijkt zie je dat de peultjes in de achterste bak nog vrij laag zijn, net als de bietjes en de ingezaaide sla op de voorgrond. De sla die ik er als plantjes in heb gezet doen het wel heel erg goed.

Palmkool, spinazie en rucola

En wat denk je van die palmkool? Die heb ik eind vorig jaar gezaaid; de kleine plantjes hebben de winter goed overleefd en nu zijn ze prachtig uitgegroeid en oogst ik al volop blad. Ruim voor de tijd dat de rupsen van het koolwitje verschijnen!

Want het koude weer heeft ook voordelen: ik heb nog nooit zulke mooie spinazie gehad als dit jaar en ik pluk er nog steeds blad van. Dat zal niet zo lang meer duren omdat de planten beginnen te bloeien. Door de knoppen er telkens uit te halen kan je het toch nog even rekken:
links: bloeiende spinazie - rechts: bloemstengel van rucola
links: bloeiende spinazie - rechts: bloemstengel van rucola
Als rucola begint te bloeien wordt het blad veel scherper van smaak. Dat vind ik niet zo lekker dus zodra ik dat zie haal ik het vak leeg, voeg een flinke schep verse compost toe en zet er wat anders in. In een ander vak zaai ik dan weer nieuwe rucola.

Snijbiet

De prachtig gekleurde snijbiet heeft de zachte winter overleeft en begon de afgelopen weken weer flink te groeien. We hebben er heel veel van geoogst!

Vorige week begonnen de planten enorm de lucht in te gaan: een teken dat ze snel gaan bloeien:
Snijbiet op het punt om te gaan bloeien
Snijbiet op het punt om te gaan bloeien
Best zonde om de mooie planten te rooien; maar wil je blijven eten uit je tuin dan moet je genadeloos zijn. Eruit ermee dus, en plaats maken voor iets nieuws!

In een ander vak staan al weer nieuw gezaaide plantjes om de oogst straks over te nemen.

Spreiden van de oogst

Op deze foto zie je in beide bakken sugarsnaps: de kleine plantjes in de bak vooraan heb ik in begin mei gezaaid. In de achterste bak zijn ze van half maart:
Sugarsnaps: vooraan van begin mei, achteraan van half maart
Sugarsnaps: vooraan van begin mei, achteraan van half maart
Zo hoop ik de oogst mooi te spreiden; niet te veel tegelijk maar wel over een lange periode. Omdat het nog steeds vrij koud is zou je nu ook nog peultjes en sugarsnap kunnen zaaien. (Doe het dan wel nu meteen want als het warmer wordt doen de jonge plantjes het niet goed.)

Biologisch geteelde radijsjes

Voor mijn selectie Makkelijke Moestuinzaden wilde ik graag biologisch geteelde reuzenradijzen. In Nederland kon ik die niet vinden dus ik ben uitgekomen op een zogenaamd 'erfgoedras' uit de VS. Dat betekent dat je de zaden kan oogsten voor het volgende jaar.

Dat pakte heel goed uit:
Reuzenradijs 'German Giant'
Reuzenradijs 'German Giant'
En dit is het resultaat:
Groter dan de pingpongbal en toch niet voos of scherp.
Groter dan de pingpongbal en toch niet voos of scherp.
Heerlijk op een bruin broodje met kaas! Je kan ze nog tot half juni zaaien en dan weer vanaf september.

Niet alles gaat goed

En vóór je nu denkt dat bij mij altijd alles goed gaat; kijk dan maar even hier:
links: ienie mienie veldsla - rechts: restanten van stamboontjes
links: ienie mienie veldsla - rechts: restanten van stamboontjes
Op de linkerfoto staat de veldsla die ik al begin maart gezaaid heb. Da's wel zielig toch? Zo petieterig! (Ik haal ze er nu meteen uit; kan het niet meer aanzien!)

Rechts staan de overblijfselen van 3 stamboontjes. De andere 6 zijn niet eens opgekomen. Waarschijnlijk door het koude weer. Boontjes kunnen daar niet goed tegen en kiemen dan moeilijk. De plantjes die wel opkomen zijn zwak en kwetsbaar.

Maar er is tijd genoeg voor een volgende poging. Want ook de hele maand juni kan je allerlei soorten boontjes zaaien: sperziebonen maar ook snijbonen en droogbonen zoals de heerlijke en prachtige Berlotto-bonen.

Grote kans dat het me dan wel lukt!

Plannen, tijdig vervangen, compost toevoegen en blijven zaaien!

Echt plannen doe ik niet maar ik denk dus wel een beetje vooruit. Het blad van jonge planten is vaak veel lekkerder dan van 'de volwassenen'. In het begin vond ik het best lastig om planten die er nog goed uitzagen al te rooien maar nu heb ik er geen moeite meer mee. Vroeg oogsten en tijdig vervangen geeft de lekkerste groentes!

Je haalt de planten eruit; gebruikt wat je nog kan gebruiken voor de maaltijd van die avond en gooit de rest op de composthoop.
Leeg-geoogste vakken vul je aan met een flinke schep compost
Leeg-geoogste vakken vul je aan met een flinke schep compost
Het lege vak maak je vrij van achtergebleven wortels, je gooit er een flinke schep verse compost op en werkt dat goed door de mix. Daarmee maak je die meteen weer lekker los en luchtig.

(Heb je geen zelfgemaakte compost? Kijk dan even op de kaart of er een verkooppunt van de MM in de buurt zit die compost verkoopt; dan weet je zeker dat je nieuwe plantjes weer alle voeding krijgen die ze nodig hebben.)

Om te bepalen wat ik dan in zo'n vak zet gebruik ik mijn zaaikalender.

Wordt vervolgd

Zo kan ik nog wel even doorgaan! Maar het mooie van de maand mei is dat ie gevolgd wordt door de maand juni.

En die maand is ook fantastisch want dan beginnen de klimrekken flink begroeid te raken.

Tot de volgende maand dus!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks