do. 21 mei 2015

Tot wanneer kan je beginnen met zaaien?

Deze vraag wordt meestal gevolgd door de volgende:

"Heeft het zin om nu nog te beginnen?"

Om met de laatste te beginnen: bijna iedereen denkt dat je persé in maart/april moet beginnen met een moestuin.

Bij een gewone, traditionele moestuin is dat ook wel zo. April is dan al aan de late kant.

Dat heeft niet zoveel met het zaaien te maken maar veel meer met het bewerken van de grond: het spitten, maken van bedden en paadjes, bemesten, etc.

Een Makkelijke Moestuin zet je in een paar uur neer

Maar al die dingen hoef je bij de Makkelijke Moestuin helemaal niet te doen:

  • Je zet je bak neer,
  • vult 'm met aardemix,
  • en begint meteen met zaaien en planten.
Net ingezaaide en beplante bak - eind mei
Net ingezaaide en beplante bak - eind mei
Bovendien slaat alles supersnel aan en groeit beter dan in gewone grond. Allemaal voordelen waardoor je bijna het hele jaar door kan beginnen.

Half mei, begin juni, zelfs in augustus kan je nog beginnen en vóó r de winter nog flink oogsten.

En om op dat zaaien terug te komen:

Je kan zaaien van februari tot en met oktober

Het hangt er natuurlijk wel van af wat je wilt zaaien. Er zijn maar weinig groentes die het het hele jaar door kan zaaien.

Maar om je een voorbeeld te noemen:

In februari kan al beginnen met het zaaien van veldsla.
Veldsla
Veldsla
Op het zakje staat dat je veldsla van februari t/m maart kan zaaien en vanaf half juli t/m half september. Je kan dus ook nog eind maart beginnen met zaaien en ook in augustus. Zelfs nog op 15 september.

Maart, april, mei etc.

In maart kan je al allerlei groene bladgroentes zaaien en ook al radijsjes en worteltjes. In april en mei komt er nog meer bij.

En voor je denkt dat het dan wel zo’n beetje is afgelopen: in juni kan je nog steeds pluksla, rucola, radijs, worteltjes, bietjes, lenteui, brocolli, palmkool, snijbiet, stambonen en stokbonen, snijbonen zaaien. (Plus nog veel meer groentes die niet in onze selectie Makkelijke Moestuinzaden ztten.)
Sugarsnaps
Sugarsnaps
Dat je rucola al begin maart kan zaaien betekent dus niet dat je dat persé moet doen of dat je daar niet veel later in het jaar mee kan beginnen. Al zaai je het pas voor de eerste keer in de laatste dagen van september; als je dan begint met je moestuin zou ik het zeker doen!

Sterker nog: ik zaai het altijd nog rond die tijd! Veel van mijn vakken zijn dan leeg en rucola groeit snel en kan ik nog oogsten voor de winter begint. De afgelopen winter kon ik vanwege het zachte weer nog zelfs in januari en februari oogsten!

Na de zomervakantie

Zelfs na de zomervakantie kan je dus nog prima een bak neerzetten, beginnen met zaaien en voor de winter nog van alles oogsten!

En als je in september of oktober nog veldsla, spinazie en knoflook in je bak zet (de laatste wel een beetje beschermen tegen zwarte vorst) dan heb je het volgende jaar al heel vroeg van allerlei groen in je bakken staan.
Peterselie na vorst en sneeuw
Peterselie na vorst en sneeuw
Ook kruiden die in de winter zo goed als verdwijnen (peterselie en bieslook bijvoorbeeld) komen in het vroege voorjaar weer tevoorschijn.

Kortom:

Laat je niet tegenhouden door de algemene overtuiging dat je ná april te laat ben om te beginnen met een moestuin.

Want dat is dus - met een Makkelijke Moestuin - echt onzin!