zo. 12 apr. 2015

Hoe verder met het moestuintje van AH?

Ik heb lang getwijfeld of ik wel of niet mijn mening zou geven over de moestuinactie van AH.

Tot nu toe heb ik me afzijdig gehouden. Ik doe soms mijn boodschappen bij AH maar heb de bakjes altijd geweigerd; ik heb al een succesvolle moestuin en had sowieso mijn twijfels over de actie.
De plantjes van het reclamefilmpje van AH
De plantjes van het reclamefilmpje van AH
Die mooie plantjes waarmee AH die aandoenlijke reclame maakte zijn echt niet opgegroeid op de gemiddelde vensterbank. Wedden dat daar een kas en/of een flink sterke daglichtlamp voor gebruikt is?!

Maar hoe meer kinderen enthousiast raken over het hebben van een moestuin; hoe beter het is, toch?

Meepraten

In ieder geval kon ik er dus moeilijk zelf over meepraten; ik heb de bakjes niet uitgeprobeerd.

Wel kreeg ik heel veel mails met vragen van mensen die er fanatiek mee aan de gang waren gegaan.

Zoveel dat ik er een beetje moe van werd en dat in een vorige MM-mail meldde.

Nou; dat heb ik geweten! Ik kreeg veel reacties; van teleurstelling over de actie tot argwaan (boze opzet AH) tot trotse foto's van de zaailingen in een mooie MM-bak. Op een Facebookpost kwamen even zoveel reacties; vaak met foto en al.

Een ding is zeker: de actie van AH heeft z'n doel bereikt: er zijn 44 miljoen potjes gratis uitgedeeld en 380.000 van die verzamelbakjes verkocht.

Voorop gesteld dat ze allemaal in de vensterbank terecht zijn gekomen (in plaats van in de prullenbak zoals die van de vriendin van Robbin) zijn dat een hele hoop plantjes! Waarvan het grootste deel er waarschijnlijk zo uitzien als op deze foto's:
zaailingen van AH moestuintjes
zaailingen van AH moestuintjes
Eerlijk is eerlijk; op sommige andere foto's zagen de plantjes er redelijk goed uit en iemand meldde dat ze zelfs haar radijsjes al had geoogst!

De ommekeer

Van de week kreeg ik een foto van een trotse juf die met haar kindjes de pierige zaailingen van de AH bakjes aan het overplanten was:
Overzetten van de AH-zaailingen in de moestuinbak
Overzetten van de AH-zaailingen in de moestuinbak
Foto's van schoolkindjes mogen niet zo maar gedeeld worden dus ik heb flink geknipt; jammer want het is super leuk om die kindjes te zien genieten bij hun moestuinbak op het schoolplein!

En deze foto was voor mij de aanleiding om nu toch te reageren.

Kinderen en een moestuin

Een van mijn grootste passies is kinderen aan de moestuin te krijgen; daar heeft het de rest van zijn of haar leven profijt van.

Om een kind enthousiast te krijgen én te houden is het wel super belangrijk dat de eerste ervaring succesvol is.

Deze kindjes hebben de potjes van AH met veel liefde en aandacht water gegeven en de plantjes de grond uitgekeken.

Bij de piepkleine zaailingen kregen ze vast visioenen van bergen knapperige worteljes, mooie ronde radijsjes en zoete tomaatjes waarmee ze samen met hun klasgenootjes een feestmaal zouden maken.

Maar over die zaailingen op de foto kan ik je nu al vertellen dat het 3x niks wordt. De plantjes hebben te warm en te donker gestaan en zijn daardoor slap en spichtig geworden. Ook kan je ze niet goed verspenen omdat de zaadjes in papier zitten. En dan heb ik het nog niet eens over de flinke tik die ze krijgen door de plotselinge overgang van warme vensterbank naar koude nachten in de buitenlucht.

De actie leek zo leuk maar op deze manier is er heel weinig kans dat er ooit echte groentes geoogst kunnen worden.

En nu?

Wat doe je met die voorgezaaide plantjes zonder de vol verwachting kloppende hartjes van die kindjes te breken door de zaailingen zonder pardon op de composthoop te kiepen?

Ik heb wel een idee; maak er een wijze les van!

Nu is het moment om je kinderen - en jezelf ;-) - écht enthousiast te maken over het telen van groentes. Zaai direct in de grond en vergelijk die opgekomen plantjes met de plantjes van AH.

Laat ze zien dat plantjes het buiten veel beter doen dan binnen in een potje op de vensterbank.

Vergelijk de plantjes en vertel wat ze nodig hebben; zonlicht, water, ruimte, voeding en lucht.

Zo leer je ze iets wat ze de rest van hun leven zullen onthouden!

Succesvolle actie

Dan wordt de actie toch nog het succes dat AH zei voor te staan: kinderen laten zien waar groentes vandaan komen, hoe ze groeien en wat ze daar voor nodig hebben.

Want echt; zelf groentes kweken is een van de leukste dingen die er is. Véél te leuk om het meteen op te geven door de mislukte moestuintjes van de AH!