Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Waarom aardbeien in een moestuinbak?

Zelf aardbeien kweken gaat het makkelijkst in een aparte moestuinbak. Zo zijn ze makkelijk te verzorgen en te beschermen.
aardbeien-6.jpg
Aardbeien uit mijn Makkelijke Moestuin
Ben je ook zo dol op aardbeien?

Ik wel. Zo lang ze maar lekker zoet zijn, gerijpt in de zon en liefst vers geplukt. Want die waterige aardbeien uit de supermarkt hoef ik niet.

Sinds kort verkopen we daarom elk voorjaar plantjes van een super makkelijk én lekker ras: de doordragende Favori. Daar vind je hier een uitgebreide beschrijving over, maar hij staat ook in de app.

Hoe kweek je aardbeien in de Makkelijke Moestuin?

In één vak past precies één aardbeienplantje.

De eerste jaren koos ik vakken tussen de andere groentes. Omdat de planten niet zo hoog worden, zette ik ze op de eerste rij.
aardbeien-10.jpg
Aardbeienplantjes in voorste vakken
Aardbeienplanten bezetten het vak het hele jaar door, terwijl je maar een korte tijd oogst. Als je maar 1 of 2 moestuinbakken hebt, is dat zonde van de ruimte: die kun je beter gebruiken.

Wat wel goed kan is in een MM-mini. Die vraagt maar weinig ruimte en zet je na de oogst gewoon weer uit het zicht. Omdat de planten er goed overheen kunnen hangen, kun je in zo'n mini wel 2 planten kwijt.
aardbeien-9.jpg
Aardbeiplantje in de MM-mini

Aardbeien in een MM-airbak

Wil je net iets meer planten, dan is onze MM-Airbak ook een prima optie. Omdat de bovenste rand daarvan rond is, zullen de stengels met aardbeien ook minder snel knakken.

Hieronder heb ik ze net geplant:
aardbeien-13.jpg
Aardbeien in de Makkelijke Moestuin Airbak

De voordelen van een aparte bak

  • Aardbeien zijn vaste planten. Daarom is het handig om ze samen in een aparte bak te zetten.
  • Omdat de oogst maar een paar maanden duurt, kun je de bak best wat verder van huis zetten.
  • Vogels zijn dol op aardbeien. Oogst je de aardbeien liever zelf, dan moet je de planten afschermen. Zo'n bak bescherm je makkelijk met een net.

Hier zie je de aardbeien in een standaardbak met 16 vakken (1,20 bij 1,20 meter). Zo'n grote bak is ook leuk om meerdere soorten aardbeien in te zetten.
aardbeien-4.jpg
Mijn speciale aardbeienbak
Maar de MM-airbakken of MM-mini's kun je weer makkelijker verplaatsen dan zo'n grote bak. Ook kunnen ze daarin zonder problemen over de randen hangen.

Want als de planten echt gaan groeien, worden ze best wel groot:
aardbeien-2.jpg
Bloeiende aardbeien planten

Welke soorten aardbeien zijn geschikt voor een moestuinbak?

Er zijn allerlei oude en nieuwe rassen, van klein tot groot, van zoet tot super sappig. Er zijn zelfs witte en soorten die naar ananas smaken.

Alle aardbeien doen het goed in een moestuinbak, zolang het maar niet van die speciale hang- of klimsoorten zijn.

Grofweg kun je aardbeien in 3 soorten verdelen: vroege, late en zogenaamde doordragers. Teel je ze alle drie dan verdeel je de oogst over een paar maanden in plaats van enkele weken.

Je vindt ze van maart tot mei in het tuincentrum, op de markt en zelfs bij de Lidl en Aldi. Al hoef je van die laatste plantjes niet veel te verwachten.

Kies goede, sterke plantjes: daar heb je jarenlang plezier van. Dus als ik nieuwe plantjes koop, doe ik dat rechtstreeks bij een kweker.

De beste planten haal je bij een echte aardbeienteler

Zo heb ik Joost en Joep ontdekt. Die jongens zijn niet zo veel ouder dan ik, en runnen sinds een paar jaar de familiekwekerij.

In het voorjaar verzenden ze aardbeienplantjes per post: www.aardbeiplantje.nl
26fefda41027a3ae7c3b07728ee20b955b206211-aardbeien-joep-en-joost.jpg
Joep en Joost van aardbeiplantje.nl

Toen ik ze om advies vroeg, raadden ze me vier soorten aan:
  • Daroyal (vroeg juni dragend ras)
  • Korona (midden juni)
  • Ostara (doordrager)
  • Furore (nieuwe doordrager)
aardbeien-5.jpg
De Daroyal aardbei van Aardbeiplantje.nl
Met vijf plantjes van elke soort stond toen én mijn bak vol én had ik er nog vier over om weg te geven. Of om in een MM-Airbak te zetten. Die is er ideaal voor.

En echt: de aardbeien zijn heerlijk. Omdat ik zo enthousiast ben vroeg ik Joep en Joost of ze dit pakket ook aan andere MM-ers wilden verkopen. En ja hoor, dat wilden ze wel. Je bestelt en na een paar dagen krijg je ze keurig bij je thuis afgeleverd. In een doos met een handig boekje.

Naar het Makkelijke Moestuin smulpakket op Aardbeiplantje.nl

Fast forward naar nu: ook de aardbeienplantjes die wij in het voorjaar verkopen - de Favori - komen van deze kweker. Die zijn iets anders dan uit het MM-smulpakket, van deze plantjes komen uit de koelcel en hebben al een groter wortelstelsel.
aardbei1.jpg
De Favori aardbeienplantjes die wij in het voorjaar verkopen

Vaste planten

Een aardbei is een vaste plant. Maar ze dragen het beste in de eerste 2-3 jaar. Daarna vervang je ze door nieuwe.

Die hoef je niet eens te kopen, want de planten maken in de loop van het jaar zelf uitlopers met nakomelingen: kant en klare kleine aardbeienplantjes waaraan al snel worteltjes komen.
aardbeien-11.jpg
Uitloper met een jong aardbeiplantje
Zodra die wortels goed te zien zijn, knip je het plantje los van de moeder. Om het verder op te kweken, zet je het in een potje of in een leeg vak met Makkelijke Moestuinmix.

Elke plant produceert een enorm aantal kindjes. Haal je de uitlopers niet weg, dan staat je bak in no-time helemaal vol. Té vol, want als je mooie aardbeien wilt oogsten moet elke plant genoeg ruimte hebben.

En let op: zo'n uitloopplantje mag dan prima groeien - en ook aardbeien krijgen - maar de smaak is dan wel vaak wat minder dan die van de oorspronkelijke plant die je van de kweker kreeg.

Makkelijke Moestuin Mix en voeding

Aardbeien doen het heel goed in de Makkelijke Moestuin-mix. Maar omdat ze een paar jaar lang op dezelfde plek staan, moet je elk jaar per vak een schepje MM-voeding toevoegen. Zo nodig vul je de bak dan ook nog wat aan met wat verse Makkelijke Moestuinmix.

Haal daarvoor het raster weg en verwijder de overbodige planten en ingewaaid onkruid.
aardbeien-15.jpg
Aardbeien bak na de winter
In de bak hierboven is het zo'n zootje dat ik eerst alle aardbeien planten eruit haal. Met een flinke kluit mix eraan om de wortels van de planten zo min mogelijk te beschadigen.

Daarna haal ik alle troep, onkruid en te kleine aardbeienplantjes eruit, strooi de voeding in de bak, vul 'm verder aan met nieuwe MM-mix en schep dan alles goed door elkaar.

Dan zet ik de mooiste planten terug en leg het raster weer op de bak:
aardbeien-16.jpg
Opgeschoonde aardbeienbak
Als laatste pak ik een bol knoflook uit de koelkast en poot wat tenen tussen de planten.

Daarmee vang ik 2 vliegen in één klap: het houdt ongedierte weg en in het najaar oogsten we bolletjes knoflook voor de winter.

Meer over knoflook lees je hier.
aardbeien-12.jpg
Goed buren: knoflook en aardbeien

Bescherm je aardbeien tegen vogels

Wil je straks lekkere aardbeien oogsten, dan moet je voorkomen dat vogels ze voor je neus wegkapen.

Zodra de eerste aardbeien wat kleur krijgen dek ik de bak daarom af met een vogelnet. Dat kan door bijvoorbeeld 2 stukken electriciteitspijp in de hoeken te steken en daar een net overheen te draperen.
test-aardbeien-4.jpg
Net tegen vogels
Zelf gebruik ik al jaren een oud stuk net dat ik van een fruitteler kreeg. Maar heb je er nog geen, koop dan liever een blauw of groen net. Vogels zien die kleuren beter en raken er minder snel in verstrikt dan in een zwart net.

Dus:

  • Aardbeien doen het in de Makkelijke Moestuin heel goed. Net zo goed of zelfs beter dan in een gewone moestuin.
  • Een dedicated aardbeienbak is super praktisch: daar kun je de planten meerdere jaren laten staan.
  • De MM-mini is ideaal voor een enkele plant.
  • Kies je planten met zorg uit: ga voor sterke planten, een grote opbrengst, en een lekkere smaak.
  • Plant eventueel vroege, late en doordragende soorten voor een zo lang mogelijke oogstperiode. Of kies voor onze doordragende aardbei, daar oogst je lange tijd van.
  • Bij aardbeienplantje.nl bieden Joost en Joep een Makkelijke Moestuin Smulpakket aan.

Hoe verder?

Om de beste en de grootste aardbeien te oogsten, kun je tijdens het seizoen nog een paar extra dingen doen. Die tips vind je hier.

Succes en geniet ervan!
sig.jpg

P.S.:
De link naar Aardbeiplantje.nl is geen affiliate-link of zo en we krijgen dus ook geen vergoeding als je iets bij hun koopt. We vinden gewoon dat die jongens goed bezig zijn. Daarom kopen we onze aardbeienplantjes ook bij hun in 🙂

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks