Zondag 30 juli 2023

Zaaien voor de herfst - nu extra voordelig

Plus: op bezoek bij ons zadenbedrijf, najaarsversies in de app en tips voor augustus. Zoals veel oogsten, bakken opfrissen en weer doorgaan.
natte-tomaatjes.jpg
Natte Sweety tomaatjes
Nat hè? En bewolkt.

Een heel verschil met vorig jaar, toen was juli zonnig, warm en veel te droog. We kwamen al om in de tomaten, en nu beginnen ze hier - op het Groninger Hogeland - pas net te kleuren.

De zonnebloem maakt het niets uit, die staat alweer flink te bloeien.
zonnebloem.jpg
De zonnebloem bloeit alweer

25% korting op de meeste zaden

Vandaag heb ik dus best veel te vertellen, maar eerst even dit: om wat ruimte te maken voor volgend jaar, verkopen we nu een deel van de zaden uit. Zowel de losse zakjes als de zadenpakketten.

Eind juli in de tuin: oogsten, opfrissen en door

Hier in Den Andel eten we dus nog geen tomaatjes, maar wel de rest: komkommer, courgettes, sla, snijbiet en palmkool.

En vergeet de boontjes niet, want die doen het dit jaar juist weer extra goed.
spekbonen.jpg
Kilo's spekbonen van 8 plantjes

Opschonen bakken

Rond deze tijd is het af en toe nodig om je bakken eens lekker op te frissen. Om weg te halen wat je weg wilt halen, je zomergroentes een extra duwtje in de rug te geven, en lege vakken klaar te maken voor een nieuwe zaaironde.
opschonen-bakken.jpg
Opschonen van de moestuinbakken
Volg je mijn stappenplan dan heb je dat zo gedaan.


Zaaien voor de nazomer en de herfst

Ook in deze tijd kun je nog van alles zaaien.

De meeste groeien nu extra snel - zoals de Salanova's en de koriander - maar een paar van die soorten kunnen goed tegen kou en zijn dus prima geschikt voor het najaar en de winter. Denk alleen al aan de andijvie, of de paarse boerenkool.
SonjaMM-showjeMM-1.jpeg
Paarse boerenkool (foto SonjaMM)

Najaars-versies in de app

Alle zaden uit dat lijstje kun je dus nu nog zaaien. Sommige zelfs nog in september of oktober.

Maar zaai je die soorten nu, dan groeien ze anders dan in het voorjaar. Dan begin je als het nog koud is en wordt het steeds warmer. Nu is het net andersom: je begint als het nog warm is en de dagen nog lang zijn. Hoe dichter je bij de winter komt, hoe kouder het wordt en hoe korter de dagen.

Voor een aantal soorten staan er daarom aangepaste versies in de app. Zoals voor de peultjes:
najaarsversies-in-app.jpeg
Zaai je die nu, dan krijg je de aanwijzingen voor het najaar. Dat zie je ook achter de soortnaam staan.

Voor alles wat je al eerder zaaide, verandert er niets. Daarvan lopen de stappen en levels gewoon door, ook als er najaar-versies zijn.
peultjes-zaden-kopen-3.jpg
Peultjes in oktober: gezaaid in augustus

Zaaien voor het najaar - met 25% korting

Om jou een extra duwtje in de rug te geven om nog flink te zaaien voor het najaar, bieden we bijna al onze zaden nu extra voordelig aan. Bijna, want ik vertel je er meteen bij dat dat niet geldt voor de nieuwe soorten 😉
MM-totaal-01-(1).jpg
Op alle zakjes waar we korting op geven, staat een expiratiedatum van januari 2025. Tot die tijd is de kiemkracht optimaal, daarna loopt die langzaam terug.

Al verschilt dat wel per soort. Verreweg de meeste zaden kun je nog jaren blijven gebruiken, met een prima resultaat. Sommige zelfs wel 6 jaar of langer. Daar lees je hier meer over.

Omdat de Salanova's in een kleipil zitten en al een beetje voorgekiemd zijn, moet je die juist weer uiterlijk volgend voorjaar zaaien.

Je kunt dus ook alvast inslaan voor volgend jaar. Want die 25% korting geldt óók voor de zadenpakketten. Die zijn dus nu wel héél voordelig 😀

Op bezoek bij ons zadenbedrijf

Om even door te gaan over zaden: de afgelopen week bezochten Saskia, Robbin en Jelmer ons zadenbedrijf. Op de community staat een mini-verslag.

Zo'n bezoek doen we met enige regelmaat. Onder andere om nieuwe soorten te ontdekken die én leuk en lekker zijn, én makkelijk, én een mooie opbrengst geven als je ze buiten teelt. Kortom: die perfect bij de Makkelijke Moestuin passen.
bezoek-PPZ.jpg
Rondje proeftuin in de regen
Vooral het rondje proeftuin is altijd weer superleuk, zelfs in de regen.

Harm-Jan, dé specialist in groente- en kruiden, leidt ons dan rond en vertelt ons van alles over de verschillende soorten, de voor- en nadelen ervan, en wat er voor spannends ontwikkeld is en wordt.

Hij weet ook precies wat bij ons systeem en onze gebruikers past, dus als hij iets aan- of afraadt vertrouwen we daar 100% op. Zo zijn de dropplant, gele boterboon, compacte dille en chioggia biet allemaal tips van hem.
chioggia-2.jpg
Tip van de expert: de chioggia biet
We proefden ook weer tig tomaatjes, komkommers, paprika's, kruiden en noem maar op. Da’s handig, want dan kun je goed vergelijken, ook met onze eigen soorten. Dan weten we meteen weer waarom we die kozen, want onze komkommer en trostomaat zijn toch echt het allerlekkerst 😀

Toch hebben we ook weer wat nieuwe soorten gevonden. Maar welke we volgend jaar gaan testen - liefst samen met jullie - weten we echt nog niet. Want het zijn er meer dan de 6 of 7 die in zo'n testpakketje passen.
testsoorten-ppz.png
Mogelijke kandidaten voor volgend jaar: witte bosaardbei, gele pruimtomaat, snack-paprika en mini-zonnebloem

4-vaks MM-bamboe en schrikdraad voor 60x60 cm

Als laatste nog even dit: het actiepakket met de kleine MM-bamboe is behoorlijk populair. Je ziet 'm dan ook regelmatig langskomen op de community.

Toch krijgen we ook veel verzoeken voor de losse producten. Van MM-ers die wel de bak willen hebben, maar niet het schrikdraad. Of die de zaden, mix en labels al in huis hebben.

Daarom staat de kleine MM-bamboo van 60x60 cm nu ook los in shop. Net als het schrikdraad daarvoor.

Losse producten zijn wel iets duurder dan het complete pakket. Ook daar hebben we nog een aantal van:
mm-bamboo-60x60-actiepakket-01-(1).jpg
MM-bamboe actie pakket

Dat was het weer voor vandaag

Ik wens je alvast een hele fijne augustusmaand toe, met lekker weer, veel oogst en af en toe een buitje. Dat scheelt toch weer water geven 😉

Vanaf dinsdag staat de pagina over augustus weer op de site. Met veel tips en relevante posts. Wil je die nu alvast bekijken, dan kan dat hier.

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks