Augustus in de Makkelijke Moestuin

Hoogzomer in de moestuin. Lekker weer, elke dag oogsten en volop genieten van het buiten zijn. In deze tijd zaai je om tot aan de winter te oogsten. Starten kan dus ook nog 😀

→ Lees over: starten in augustus

Een bestaande MM in augustus

Ben je al bezig? Dan geniet je in deze maand volop van de zomergroentes. Tomaatjes, komkommers, courgettes boontjes. Alles groeit snel en ziet en geeft veel oogst. Vaak zó veel dat je er amper tegenop kunt eten.

De truc is om deze groentes nu zo te verzorgen dat je er zolang mogelijk plezier van hebt. Terwijl je tegelijkertijd de leegkomende vakken meteen weer inzaait met groentes die je tot ver in de herfst en zelfs tot in de winter kunt oogsten. 
IMG_4552.jpg
Véél komkommertjes :-)

Tips voor augustus*

1. Geef regelmatig water: bij zonnig en droog weer liefst elke dag. Check ook of de mix net onder de toplaag nog goed vochtig is.

2. Oogst op tijd en overvloedig. Dat is niet alleen lekker, maar geeft je ook een langere oogst: de planten waar je blad of vruchten van oogst, maken dan steeds meer aan. 
IMG_4763.jpg
De stokbonen groeien boven het klimrek uit
3. Oogst vakken met wat oudere bladgroentes nu helemaal leeg en zaai er groentes in die straks prima tegen de najaarskou kunnen.

4. Let bij vochtig weer goed op slakken: die zijn er nu in overvloed. Ook zie je nu veel witte vlindertjes. Dat is het koolwitje dat graag eitjes op groentes van de koolfamilie legt.

5. Hou je hoge planten in de gaten en geef ze zonodig steun. Bind de klimcourgette regelmatig vast aan het klimrek, net als je zonnebloemen en de hoge tomaten. Komkommers en pompoenen weef je er makkelijk doorheen. Bij lage tomaten zet je wat bamboestokjes om te voorkomen dat ze omvallen.

6. Tomaten, courgette, pompoen en komkommers zijn hongerlappen. Geef ze daarom elke 4-5 weken een half schepje MM-voeding

* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips allemaal voorbij 😉

IMG_4811.jpg
Volle vakken

Wat kun je nu zaaien?

Veel mensen denken dat je in deze tijd bijna niets meer kunt zaaien, maar niets is minder waar. Voor sommige groentes is het nu juist de ideale tijd.

Dit kan allemaal:
en vanaf half augustus:

Meer lezen?

Dit was augustus in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks