April in de Makkelijke Moestuin

April is een prima maand om je moestuin (weer) op te starten. Begin je nu met zaaien en planten, dan oogst je al binnen 2 maanden elke dag uit je tuin.

→ Lees over: starten in april
SC=april-3.jpg
April: zaailingen komen sneller op, maar af en toe is het nog koud

Een bestaande MM in april

Ben je al bezig? Dan zie je nu de zaailingen opkomen die je al in maart zaaide. Omdat de dagen nu langer zijn en de temperatuur omhoog gaat, zullen die nu sneller groeien.
SC=april-6.jpg
Eind april: de plantjes groeien steeds sneller
Staan er nog groentes die je eind vorig jaar zaaide? Of vaste planten? Ook die maken nu een groeispurt door zodat je er al snel van kunt oogsten.

Laat planten die nu in bloei schieten nog even staan - zoals deze palmkool. De eerste bijen en hommels zullen je dankbaar zijn 😀
maart-bijen-palmkool.jpg
Palmkool in bloei: vroege voeding voor bijen
April is ook een perfecte maand om wat kruiden en kleinfruit te planten. Die doen het in de Makkelijke Moestuin verrassend goed.

Begin april kun je plantjes van de doordragende Favori aardbei kopen. Omdat het vaste planten zijn, zet ik ze het liefst in een aparte bak. Onze MM-airbak en MM-mini's zijn er ideaal voor:
SC=april-5.jpg
Doordragende aardbeien Favori in een MM-mini

Tips voor april*

  1. Geef je zaailingen regelmatig water. De worteltjes zijn immers nog klein en het bovenste laagje van de mix droogt bij zon en wind snel uit.
  2. Is het nog fris? Je zaailingen komen sneller op als je ze afdekt met wat vlies. De MM-muts is daar ideaal voor.
  3. Zorg goed voor je voor-gezaaide zomergroentes op de vensterbank: zet ze goed in het licht - maar pas op dat het niet te warm wordt - geef ze regelmatig water. Om te voorkomen dat ze te snel en scheef gaan groeien, draai je de potjes elke dag een kwartslag om.
* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips - en nog veel meer - allemaal voorbij 😉
voorzaaien-vensterbank-05.jpg
Tomaten zaailingen op de vensterbank

Wat kun je nu zaaien?

Per 1 april kun de meeste soorten zaaien, en half april komen er nog een aantal bij. April is ook de maand dat je je zomergroentes binnenshuis voor-zaait.
voorzaaien-03-(1).jpg
Voorzaaien van tomaten

Wat is handig in deze tijd?

Meer lezen?

Dit was de maand april in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks