April in de Makkelijke Moestuin

April is dé beste tijd om te starten met je moestuin. Zet je nu je tuin op en begin je meteen met zaaien en planten, dan oogst je al binnen 2 maanden elke dag uit je tuin.

Spring naar: Beginnen | Al bezig | Wat kun je nu zaaien
SC=april-3.jpg
April: zaailingen komen sneller op maar af en toe is het nog koud

April: de eerste maand van de lente

We kijken er de hele winter naar uit: de lente. Zoemende hommels en bijen, het eerste groen, lentebloesem en steeds langere dagen. Vaak ook veel zon 😀

Maar let op: het kan ook zomaar weer gaan vriezen. Vooral 's nachts kan het nog flink koud worden, en winterse buien komen ook nog voor.

Je kunt nu bijna alle groentes direct buiten zaaien. Zomergroentes zaai je binnen voor: tot half april tomaten, en eind april komkommers, courgettes en pompoenen. Rond half/eind mei mogen die dan naar buiten.

Als je nu je tuin opzet, dan geniet je al snel van verse groentes uit eigen tuin. Zo pak je het hele seizoen mee, en profiteer je optimaal van je moestuinbakken.

Een MM starten is super simpel:

1. Zet je moestuin op (bijvoorbeeld met een compleet pakket)
2. Word overal bij geholpen door onze gratis app
3. Tuinier een paar minuutjes per dag

Meer weten? Lees hoe het werkt.

Een bestaande MM in april

Ben je al bezig? Dan zie je nu de zaailingen opkomen die je al in maart zaaide. Omdat de dagen nu langer zijn en de temperatuur omhoog gaat, zullen die nu sneller groeien.
SC=april-6.jpg
Eind april: de plantjes groeien steeds sneller
Staan er nog groentes die je eind vorig jaar zaaide? Of vaste planten? Ook die maken nu een groeispurt door zodat je er al snel van kunt oogsten.

Laat planten die nu in bloei schieten nog even staan - zoals deze palmkool. De eerste bijen en hommels zullen je dankbaar zijn 😀
maart-bijen-palmkool.jpg
Palmkool in bloei: vroege voeding voor bijen
April is ook een perfecte maand om wat kruiden en kleinfruit te planten. Die doen het in de Makkelijke Moestuin verrassend goed.

Omdat het vaste planten zijn, zet ik ze het liefst in een aparte bak. Ook onze MM-airbak en MM-mini's zijn er ideaal voor:
SC=april-5.jpg
Doordragende aardbeien in een MM-mini

Tips voor april*

  1. Zet je tuin op met goede en duurzame materialen. Door er nu wat extra in te investeren, krijg je niet alleen een beter resultaat, maar heb je er jarenlang plezier van.
  2. Geef je zaailingen regelmatig water. De worteltjes zijn immers nog klein en het bovenste laagje van de mix droogt bij zon en wind snel uit.
  3. Is het nog fris? Je zaailingen komen sneller op als je ze afdekt met wat vlies. De MM-muts is daar ideaal voor.
  4. Zorg goed voor je voor-gezaaide zomergroentes op de vensterbank: zet ze goed in het licht - maar pas op dat het niet te warm wordt - geef ze regelmatig water. Om te voorkomen dat ze te snel en scheef gaan groeien, draai je de potjes elke dag een kwartslag om.
* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips - en nog veel meer - allemaal voorbij 😉
SC=april-7.jpg
Tomaten zaailingen op de vensterbank

Wat kun je nu zaaien?

Per 1 april kun de meeste soorten zaaien, en half april komen er nog een aantal bij. April is ook de maand dat je je zomergroentes binnenshuis voor-zaait.
voorzaaien-07.jpg
Voorzaaien van tomaten

Alle soorten die je in april kunt zaaien:

Vanaf 1 april:
SC=april-8.jpg
Onze paksoi doet het super goed in april

Wat is handig in deze tijd?

Meer lezen?

Dit was de maand maart in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op, dan stuur ik je direct de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze kunt voorkomen.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks