Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Moet je moestuin zo groot als een volkstuin zijn?

Zeg je moestuin dan denk je al snel aan een volkstuin. Je hebt immers veel ruimte nodig, toch?
gewone-moestuin-versus-MM-5.jpg
Volkstuin in Winsum
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. De vergelijking tussen een gewone en een Makkelijke Moestuin begint dan ook met de oppervlakte en locatie.

Oppervlakte en locatie

De oppervlakte van de kleinste gewone moestuin is al gauw zo'n 100m2. Dat komt vooral omdat je veel ruimte nodig hebt tussen de bedden en de rijtjes groenten.

Daarom is de tuin van de meeste mensen niet groot genoeg om een moestuin te beginnen en huren ze een volkstuin. Da's leuk maar niet altijd handig. Want snel een handje kruiden plukken voor je omelet doe je niet als je er eerst een kwartier voor moet fietsen.

In of uit het zicht

Is de tuin wel groot genoeg, dan komt de moestuin meestal achterin de tuin terecht. Maar omdat hij dan niet in het zicht ligt, wordt hij vaak vergeten en niet goed onderhouden. Ideaal voor onkruid: dat overwoekert met plezier de hele oppervlakte.

Mijn bakken liggen vlak achter ons huis. Ik kom er langs als ik mijn fiets in de schuur zet. Ik zie ze dus elke dag.
moestuin-dicht-bij-achterdeur.jpg
Vlak bij de achterdeur

20% van de normale oppervlakte

Omdat je met een Makkelijke Moestuin heel economisch in bakken tuiniert en elke cm2 optimaal benut, heb je maar 1/5 deel van de oppervlakte van een normale moestuin nodig om toch dezelfde opbrengst te krijgen.

Bovendien kan een Makkelijke Moestuin daardoor bijna overal geplaatst worden. Zelfs als je denkt dat je geen ruimte hebt.

Ongewone locaties

Een locatie voor een moestuin is makkelijk te vinden. Bovendien is een Makkelijke Moestuin mooi om naar te kijken. Je hoeft 'm dus niet te verstoppen omdat het in de loop van het jaar zo'n rommeltje wordt.

Heb je geen tuin maar wel een balkon of dakterras? Ook daar past een MM. Je kunt de bakken op verschillende plekken zetten. Wat denk je van een bak naast de keukendeur, een bak langs de oprit naar de garage en een bak in de voortuin?

Ik ken zelfs iemand die een bak op haar boot heeft:
Johanna heeft een Makkelijke Moestuinbak op haar schip
Johanna heeft een MM op haar schip

Door naar het volgende onderwerp: hoe maak je je tuin geschikt voor het kweken van je groentes en moet je daarvoor de grond bewerken?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks