Maar in de praktijk doen maar weinig mensen dat. De compost die je kan kopen is óf niet geschikt, óf vervuild met metalen, plastic en onkruidzaad. Bovendien zit er zelden voldoende voeding in.
Onze Supercompost lostte dat probleem op, maar daar was weer lastig aan te komen. Losse zakken verzenden konden we niet - te duur - en lang niet alle verkooppunten verkochten ze.
Bovendien merkten we dat de mix door het toevoegen van alleen compost na een aantal jaren behoorlijk achteruit ging. De mix werd minder luchtig en de planten groeiden minder goed.
Daarom pasten we het recept van de mix aan.
Oh, wat is er dan anders?
Het meeste bleef hetzelfde. Zo zit er nog steeds veel compost en vermiculiet in. Ook blijft de mix geschikt voor ál je plantjes, en hoef je ‘m nooit te vervangen.
Maar omdat er méér vezels in zitten en ook nog wat kleine stukjes houtschors, zakt ie lang niet zoveel in elkaar als voorheen. Door de nieuwe samenstelling blijft die ook veerkrachtiger.
Uit labtesten blijkt het nieuwe recept minstens zo goed te presteren als het oude, op sommige vlakken zelfs iets beter.
Aanvullen met compost hoeft niet meer
De grootste verandering, is dat je deze mix niet meer hoeft aan te vullen met Supercompost, maar gewoon met een zak nieuwe mix.
Dat komt omdat alles in de nieuwe mix in hetzelfde tempo vergaat, met uitzondering van de vermiculiet. Maar omdat die op den duur in plaatjes uiteenvalt, is het juist goed dat er met elke aanvulling weer een beetje bijkomt.
Hoe zit dat met de voeding - die zat toch in de compost?
Klopt, en da’s een goede vraag.
Ik geef je wat voorbeelden:
Stel dat je net je bakken hebt gevuld met de ‘oude’ mix.
Dan doe je hetzelfde als bij de nieuwe mix: je zaait en oogst het eerste jaar gewoon volgens plan. Oogst je een vak leeg dan doe je er een
schepje MM-voeding (50ml) in en schep je de mix goed om. Tot op de bodem - niet van dat halfslachtige. Het is maar 1 vak dus je bent er zo mee klaar.
Heb nog Supercompost of heb je zelf een goed voedzame compost, dan vul je het vak daarmee aan.
Zit je mix al wat langer in je bak?
Dan vul je je bak in het voorjaar aan met een zak nieuwe mix tot ie weer helemaal vol zit. Voeg dan meteen de
MM-voeding toe: 60 ml per vak.
Dan schep je alles goed door elkaar, net zoals je dat altijd al deed. De mix van vóór in je bak meng je met die van achter, de mix van de linkerkant met die van rechts en omgekeerd.
Daarna is je bak weer klaar voor het volgende seizoen - net als een schone en verse bak. Je hoeft dan ook geen rekening te houden met wat er eerst in de vakken stond.
Ik vond dat aanvullen met compost juist heel fijn
Dan moet je dat zeker blijven doen, vooral als je zelf compost maakt.
Let er dan wel op dat je plantjes genoeg voeding krijgen. Want bij veel compost is dat helaas niet het geval. Groeien je plantjes niet goed genoeg, dan doe je er nog wat
MM-voeding bij. Eventueel iets minder dan de hoeveelheid die op de verpakking staat.
En mocht je merken dat je mix na verloop van tijd wat minder luchtig wordt, dan pep je ‘m op met een nieuwe zak mix.
Ik heb nog zakken ‘oude’ MM-mix en Supercompost staan. Wat doe ik daar mee?
Gebruiken natuurlijk. Die mix is hartstikke goed, net als de Supercompost. En wij mogen dan door onze voorraad heen zijn: bij de verkooppunten kom je ze vast nog wel tegen.
Dat er nu nieuwe zakken zijn, betekent zeker niet dat de 'oude' mix opeens minder goed is. Die is en blijft nog steeds geweldig.