Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Testpakket zaden 2023

Zoals elk jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden. Daarom testen we dit jaar 7 nieuwe soorten.
testzaden-2023-overzicht.jpg
Testpakket 2023

Waarom een testpakket?

Momenteel verkopen we 46 verschillende zaden - die ook allemaal in onze app staan - en elk jaar komen er meer bij.

Maar voordat we nieuwe zaden toevoegen aan ons assortiment, moeten we eerst weten hoe ze groeien. Hoe lang het duurt voor ze opkomen, hoe de groei gaat, wanneer je ze kunt oogsten ... dat soort dingen.

Dus gaan we ze eerst testen. Dat doen we zelf, maar andere MM-ers kunnen ook meedoen. Daarvoor maakten we een flink aantal testpakketjes die we nu aanbieden in de shop.

Hoe meer ervaringen hoe beter 😀

Wat gaan we dit jaar testen?

Vorig jaar testten we een slasoort die ons allemaal verraste: met een mega-oogst die ook nog eens maandenlang doorging omdat de kroppen pas heel laat in bloei schoten. Logisch, want die sla bleek ontwikkeld te zijn voor de professionele teelt.

Het kostte wat moeite, maar we konden het betreffende bedrijf overhalen om ons nu wat andere zaden te leveren voor ons testpakket: soorten die het extra goed doen, makkelijk opkomen en een prachtige oogst opleveren.

Daar zijn we super trots op, want als particulier kun je deze zaden nergens vinden. We zijn dus heel benieuwd 😀

Dit zijn ze:

 • zoete, langwerpige paprika
 • knapperige bindsla
 • baby bleekselderij
 • compacte stengelbroccoli
 • vroege bospeen
 • ronde rucola
testzaden-combi-def.jpg
6 nieuwe soorten die we dit jaar gaan testen

Let op: met uitzondering van de broccoli zijn deze testzaden allemaal bedoeld om dit jaar te zaaien en zal de kiemkracht volgend jaar waarschijnlijk veel minder zijn. Helaas heeft het inpakbedrijf op alle zakjes een houdbaarheidsdatum van 2026 gezet, maar dat klopt dus niet 🙁
De eerste drie zijn super makkelijk te telen, voor de bleekselderij heb je wat geduld nodig en de paprika zal een uitdaging zijn. Vooral omdat je die al vroeg moet voorzaaien. Daarom komt die alvast in de app.

Ook testen we een bijzondere broccoli die wel wat lijkt op de Chinese stengelbroccoli. Mij is verteld dat de plant redelijk compact blijft en dat je al vrij vroeg kunt oogsten. Ik ben benieuwd, want tot nu toe raad ik broccoli juist altijd af.

Net als vorig jaar geven we daarbij nog een extra zakje cadeau: een rode biet die makkelijk groeit en nóg lekkerder is dan die we nu hebben.

Koop je zo’n pakketje en test je mee, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2023’.

Informatie over de zaden

Met uitzondering van de paprika, staan deze soorten dus nog niet in de app. Maar ik heb al wel wat gegevens verzameld. De beschrijving vind je hieronder.

Wil je die liever printen, dan heb ik hier het PDF:

Bekijk PDF-Testzaden-MM-2023.pdf

Knapperige bindsla

Deze sla is heel bijzonder. Zo op het eerste gezicht lijkt-ie aardig op de mini-bindsla van ons, maar hij is veel knapperiger, vergelijkbaar met ijsbergsla. Maar dan wel gezond en vol vitamines.

testzaden-bindsla.jpg
Knapperige bindsla
 • Soortnaam: Bindsla Maraine RZ (groen)
 • Familie: blad
 • Aantal per vak: 4
 • Hoogte: 15-25 cm (voorste of middelste rij)
 • Zaaien: april tot half augustus
 • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
 • Kiemt: tussen 5 en 18°C in 2 tot 14 dagen
 • Tijd tot oogst : vanaf 6-7 weken
 • Zonlicht: zon of halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Zaaien vanaf april, meteen op de juiste plek. In de app kun je de stappen voor de mini-bindsla volgen, maar in plaats van een paar zaadjes in een gaatje te doen, leg je er nu maar eentje in. De stap voor het uitdunnen sla je dus over.

De kroppen worden middelgroot, en groeien vrij recht omhoog. Vier per vak lijkt me dus prima. En net als bij onze bindsla begin je met blad oogsten als de kroppen nog klein zijn.

Let op: deze zaden zijn erg duur, maar van elke krop oogst je gedurende lange tijd massa's sla. Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Wees dus zuinig met zaaien.

Vroege bospeen

Ook deze bospeen lijkt verdacht veel op de wortel van ons. Ze hebben dezelfde ronde punt. Ook deze wortels gaan dus niet 'het hoekje om' als ze de bodem van de bak raken, maar groeien dan in de breedte verder.

Waarom we ze tóch willen testen, is omdat ze blijkbaar makkelijker en sneller groeien dan die van ons, en met een gelijkmatiger resultaat. We gaan het zien 😉

Bovendien kun je ze ook iets eerder zaaien. Al vanaf half februari, maar 1 maart lijkt me zelf vroeg genoeg.
testzaden-wortel.jpg
Prachtige wortels met ronde punt
 • Soortnaam: Bospeen Jerada RZ
 • Familie: wortel
 • Aantal per vak: 16
 • Hoogte: 30 tot 40 cm (middelste rijen)
 • Zaaitijd: half februari tot half juli
 • Zaaidiepte: maximaal 0,5 cm
 • Kiemtijd: tussen 10 en 17°C in 15 tot 30 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 8 - 10 weken
 • Zonlicht: kan zowel in de zon als in halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Volg de stappen van onze wortel in de app. Zaai direct in het vak en stop in elk gaatje 2 zaadjes. Meer is bij deze soort niet nodig, want waarschijnlijk komen de zaailingen heel makkelijk op.

Komen beide zaadjes op, dan dun je ze zorgvuldig uit door er eentje met een schaartje weg te knippen. Trek ze niet uit, want daarmee kun je de wortel van de overblijver beschadigen.

Ronde rucola

Dit is verreweg de lekkerste rucola die ik ooit heb gegeten. Heerlijk van smaak, pittig - maar niet te - en lekker mals blad.

Dat blad is rond, en heeft dus een andere vorm dan we gewend zijn. Bovendien blijven de planten vrij laag en schieten veel later in bloei dan de wilde of de gewone rucola. Je kunt er dus langer van oogsten.
testzaden-rucola-1.jpg
Rucola met rond blad
Soortnaam: Rucola Sparkle RZ
Familie: kruisbloem
Aantal per vak: 9
Hoogte: 15-20 cm (voorste rijen)
Zaaien: van maart t/m september
Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
Kiemt: tussen 5 en 22°C in 3 tot 11 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 4 weken
Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaaien en kweken?

De teelt gaat exact hetzelfde als bij de rucola die in de app staat. Je kunt dus zonder problemen die stappen volgen: lekker makkelijk. Het enige verschil is dat het langer duurt voordat je bloemstengels ziet en je dus langer van de planten kunt oogsten.

Bleekselderij

Hier hebben we hard over na moeten denken. Want voor bleekselderij moet je echt wel geduld hebben. Ten eerste duurt het vrij lang voordat de zaden opkomen, en ten tweede groeien de plantjes de eerste tijd tergend langzaam.

Maar de ontwikkelaar van deze kleine soort was zó enthousiast, dat we het toch willen testen. Vooral ook omdat je direct buiten kunt zaaien, iets wat bij de meeste soorten afgeraden wordt: die moet je binnen voorzaaien.

testzaden-bleekselderij.jpg
Kleine, compacte soort bleekselderij
Soortnaam: compacte bleekselderij Gimli RZ
Familie: blad
Aantal per vak: 4
Hoogte: tot 15-25 cm (voorste en middelste rijen)
Buiten zaaien: maart t/m mei
Zaaidiepte: 0,5 cm
Kiemtijd: vanaf 12°C in 10-21 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 10 weken
Zonlicht: liefst halfschaduw, niet in de volle zon

Hoe zaaien en kweken?

Je kunt deze bleekselderij direct ter plekke zaaien, maar geef in maart wel bescherming tegen kou. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Je krijgt 15 zaden: genoeg voor 3 vakken. Zaai je al begin maart, dan kun je voor de zekerheid 2 zaadjes per gaatje doen. Let op: niet dieper dan 0,5 cm.

Maar omdat het zulke bijzondere zaden zijn, kun je ook 2 gaatjes vlakbij elkaar maken (in totaal dus 8) en in elk gaatje 1 zaadje doen. Komen ze allemaal op, dan kun je ze nog voorzichtig overzetten in een ander vak.

Het kan tot 3 weken duren voor je de zaailingen op ziet komen. Ook de plantjes zelf zullen in het begin heel langzaam groeien. Ik zei het al: deze groente vergt geduld 🙂

Begin met oogsten als de buitenste stengels ongeveer 1cm dik zijn. Snij die bij de bodem af, en laat het midden van de plant staan. Zo groeit de plant van binnenuit verder, en kun je er vrij lang van oogsten. Oogst de plant in z'n geheel, zodra je een bloeistengel ziet verschijnen.

De knapperige stengels zijn lekker in salades of roerbakschotels, of om zo op te eten. Het blad is ook eetbaar en erg lekker in soep en bouillon.

Zoete langwerpige paprika

Dit is verreweg de lekkerste paprika die wij kennen. Zoeter - en dus lekkerder - dan de gewone blokpaprika’s. Ze hebben een langwerpige vorm en blijven lang goed, en gelukkig zie je ze ook steeds vaker in de winkel liggen. Want behalve superlekker zitten ze ook nog eens barstens vol vitamines.

Normaal zijn de zaden alleen te koop voor professionele telers. Dat wij ze als MM-ers kunnen telen is dus heel speciaal. De zaden zijn extreem duur, en je krijgt 5 zaadjes. Zaai dus met zorg 🙂
testzaden-paprika-1.jpg
 • Soortnaam: Sweet Palermo paprika RZ
 • Familie: nachtschade
 • Aantal per vak: 2
 • Hoogte: 60 tot 90 cm (laatste rij)
 • Voorzaaien: maart - uitplanten na half mei
 • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
 • Kiemtijd: vanaf 20°C in 5-7 dagen
 • Oogst: vanaf juli tot oktober
 • Zonlicht: zon

Let op: de teelt van paprika’s is zeker niet makkelijk. Minder geschikt voor beginnende MM-ers maar wel een leuke uitdaging voor de mensen met al wat ervaring.

Hoe zaaien en kweken?

Voorzaaien doe je in potjes met half vermiculiet/half MM-mix en je kweekt de plantjes binnen op.

De plantjes kunnen niet tegen vorst. Laat ze daarom rond half mei wennen aan de buitenlucht en plant ze daarna buiten uit: in een vak op de laatste rij of in een MM-mini.

Omdat de teelt van deze paprika wat extra aandacht vraagt, hebben Robbin en Saskia 'm toch alvast in de app gezet - met de aanwijzingen van de leverancier 🙂

Compacte 'sprouting' broccoli

Ik ben een grote fan van broccoli, maar niet om 'm zelf te kweken. Dat komt omdat je die al vroeg moet zaaien, de planten giga-groot worden en je er in het najaar dan één stronk van kunt oogsten. Terwijl je het hele jaar door de meest fantastische broccoli in de winkel kunt kopen.

Maar deze soort is blijkbaar anders. Het is een kruising tussen stengelbroccoli en Chinese broccoli (Kailan). De plant blijft redelijk compact, je kunt er vroeger van oogsten dan van gewone broccoli, en heb je de eerste stronk geoogst, dan maakt de plant nog vele oogstbare broccoli-scheuten aan, tot ver in oktober.

Vandaar ook de naam 'sprouting'. Spruitend dus, maar blijkbaar wil het zadenbedrijf dat woord niet gebruiken 😉

Enfin, onze expert bij ons zadenbedrijf is er super enthousiast over, dus we gaan het proberen.
testzaden-brocolli-2.jpg
Compacte stengelbroccoli
 • Soortnaam: Sprouting broccoli Montobello F1
 • Familie: kool - kruisbloem
 • Aantal per vak: 1 per 2 vakken (in de eerste 3 maanden is 1 vak voldoende)
 • Hoogte: 40-60 cm (achterste rij of vlak voor het klimrek)
 • Zaaien: maart t/m juni
 • Zaaidiepte: 1 cm
 • Kiemt: tussen 10 en 25°C in 7-14 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 12 weken
 • Zonlicht: zon

Hoe zaaien en kweken?

Zaai direct op de juiste plek in de bak of MM-mini. Geef in maart wel bescherming tegen kou. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Deze koolsoort heeft weinig last van ziektes. Maar let op: Slakken zijn dol op de zaailingen, en vogels vinden de kleine plantjes ook erg lekker, vooral in het vroege voorjaar. Houd de planten tijdens het vlinderseizoen goed in de gaten en ga regelmatig op jacht naar rupsen.

Waarschijnlijk kun je de planten tijdens de winter prima laten staan. Dan zullen ze niet verder groeien, maar heb je grote kans dat je al vroeg in het voorjaar nieuwe stronkjes kunt oogsten.

Komt redelijk overeen met palmkool in de app. Maar hou er rekening mee dat deze plant wel meer naar de breedte uitgroeit. Vooral de volwassen plant zal ook de buurvakken deels in beslag nemen.

Knalrode biet

Ja ja, ik weet het: we hebben al rode bieten die heel lekker zijn.

Maar met bieten is het toch altijd weer wat afwachten: het ene jaar doen ze het geweldig en oogst je ze zo groot als tennisballen, het volgende jaar doen ze amper iets en ben je al blij met een maatje pingpongbal. Of groeien ze helemaal niet.

Met deze professionele soort zou die onzekerheid een stuk minder moeten zijn. Want als het goed is doen deze het altijd, komen ze makkelijk op, en krijg je mooie grote, knalrode bieten die nog iets zoeter zijn dan die van ons.

testzaden-bieten.jpg
Zoete, knalrode bieten die mooi groot worden
 • Soort: Rode biet Monty RZ
 • Familie: wortel
 • Aantal per vak: 9
 • Hoogte: 25-40 cm (middelste rijen)
 • Zaaitijd: half april tot half juli
 • Zaaidiepte: 1 - 1,5 cm
 • Kiemtijd: tussen 12 en 18°C in 10 tot 15 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 10 - 12 weken
 • Zonlicht: kan zowel in de zon als in half schaduw

Hoe zaaien en kweken?

Zaai altijd direct op de juiste plek in de bak of MM-mini: ze kunnen niet tegen verplanten - net als bij radijs, wortels en meiraapjes.

Hou verder precies dezelfde stappen aan van de rode bieten. Die staan al in de app, dus ook dat is makkelijk 🙂

(Let op: we hebben hier wat minder zaden van dan van de andere testzaden, het kan dus zijn dat deze soort niet in je pakketje zit. Dan doen we er een zakje van onze eigen bietjes bij.)

En: test je mee?

Leuk 😀

Als je het pakketje eenmaal in huis hebt en ermee aan de slag gaat, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2023’.

Succes met testen!
sig.jpg

Let op: met uitzondering van de broccoli zijn deze testzaden allemaal bedoeld om dit jaar te zaaien en zal de kiemkracht volgend jaar waarschijnlijk veel minder zijn. Helaas heeft het inpakbedrijf op alle zakjes een houdbaarheidsdatum van 2026 gezet, maar dat klopt dus niet 🙁

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks