Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Vermiculiet: wat is het en waar vind ik het?

Vermiculiet was voorheen een belangrijk bestanddeel van de Makkelijke Moestuin Mix: de aardemix waar de planten in groeien. Wat is het en waar kan je het vinden? Feiten en weetjes.
Vermiculiet: links fijn, rechts grof
Vermiculiet: links fijn, rechts grof
Vermiculiet was voorheen een belangrijk bestanddeel van de Makkelijke Moestuin Mix*. Dat zijn die glimmende stukjes ;-).

Het mineraal vermiculiet wordt onder grote hitte opgeblazen (net als popcorn). Zo ontstaat een brokkelig materiaal wat o.a. voor isolatie gebruikt wordt.

De brokkeltjes zijn licht, isoleren goed en nemen veel vocht op om het daarna weer langzaam af te geven. De laatste eigenschap is heel handig in de tuin! Want met dat vocht worden ook de voedingstoffen opgeslagen terwijl er ook nog ruimte blijft voor lucht en zuurstof. Dat alles vinden plantenworteltjes heel fijn.

Professionele kwekers gebruiken daarom de fijnere korrels als zaaimedium en de grovere om hun potgrond te verbeteren.

Wil je zelf mix maken, dan kun je het beste grove korrels gebruiken (bij Pull is dit M3).

Meer over vermiculiet en wat het precies is.

*Inmiddels is het recept aangepast, en zit er geen vermiculiet meer in. De huidige mix heeft dezelfde eigenschappen maar is nu minder belastend voor het milieu. Lees er hier meer over.

Is alle vermiculiet hetzelfde?

Tot voor kort dacht ik dat wel. Inmiddels weet ik dat er verschil is tussen die voor de tuinbouw bestemd is en die als isolatie materiaal in de bouw gebruikt wordt.

Aan de eerste wordt vanzelfsprekend veel hogere eisen qua veiligheid en zo gehangen. De fabrikant Pull BV in Rhenen levert aan beide takken. De twee soorten worden in de fabriek echter streng gescheiden.

De vermiculietkorrels die wij voorheen in de MM-mix gebruikten is speciaal goedgekeurd voor de (biologische) tuinbouw.

Waar kun je vermiculiet kopen?

Ai, dat is een lastige. Want het is lastig te vinden. Je kunt het wel rechtstreeks bij Pull halen.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks