Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Feiten en weetjes over vermiculiet

Over vermiculiet krijg ik veel vragen. Het zat voorheen in de Makkelijke Moestuinmix en we gebruiken het ook voor het voorzaaien.

Voordat ik met de Makkelijke Moestuin begon, had ik er nog nooit van gehoord. Het ziet er ook wat vreemd uit: lichte brokjes opgebouwd uit glimmende schijfjes die soms wel wat op metaal lijken.

Om nu eens echt voor eens en voor altijd te weten te komen wat vermiculiet nu precies is, wat het doet, en of het veilig en milieu-vriendelijk is, ben ik op onderzoek uitgegaan.
Eerst op internet:

Wat is vermiculiet precies?

Wikipedia zegt:

Het mineraal vermiculiet is een gehydrateerd magnesium-ijzer-aluminium-silicaat met de chemische formule(Mg,Fe2+,Al)3(Al,Si)4O10(OH)2·4(H2O)2. Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep.

Ehhh...

Vermiculiet
Vermiculiet
Een iets eenvoudigere beschrijving is dat het een mica-achtige minerale delfstof is.
Dan weet je nog niks, toch?

De vermiculiet die wij gebruiken voor het voorzaaien is de Agra-vermiculite van de firma Pull uit Rhenen.

Daarom ben ik naar hun fabriek gegaan. Ik mocht al mijn vragen stellen en kreeg zelfs een rondleiding.

Verschillende kwaliteiten vermiculiet

Een van de eerste dingen die ik ontdekte is dat er verschil is tussen de vermiculiet die voor de tuinbouw bestemd is en die als isolatie materiaal in de bouw gebruikt wordt. Aan de eerste wordt veel hogere eisen qua veiligheid en zo gehangen.

Pull levert aan beide takken. In de fabriek worden de twee soorten streng gescheiden.

De voorzaaivermiculiet die wij gebruiken is goedgekeurd voor de (biologische) tuinbouw en heeft het RHP-certificaat ontvangen.

Dat is een streng keurmerk waar Pull terecht heel trots op is. Het garandeert jou en mij dat het een veilig materiaal is wat je zonder probleem kan gebruiken.

Waarom is het zo goed om op voor te zaaien?

Als vermiculiet verhit wordt zet het uit, net als popcorn. Dan krijg je een soort harmonica-achtige korrels die veel lucht bevatten. Maar het houdt ook veel water vast.

Het voorzaaien van tomaten doe je op een mengsel van voorzaaivermiculiet en MM-mix.

Dat is ideaal voor de kleine zaailingen omdat die in het begin niet zoveel voeding nodig hebben. Vermiculiet werkt ook als een soort buffer: het zorgt ervoor dat je plantjes precies kunnen opnemen wat ze nodig hebben en houdt de rest vast.

Ruwe vermiculiet

De ruwe vermiculiet waar Pull mee werkt ziet er zo uit:
Schijfjes ruwe vermiculiet
Schijfjes ruwe vermiculiet
Het ziet er heel zwaar uit maar is verrassend licht.

Het poppen van de vermiculietschijfjes ('exfoliëren' noemen ze dat met een duur woord) gebeurt heel simpel boven grote gasbranders.

Op dit filmpje zie je het in het klein:
Nu weet ik ook waarom vermiculiet vermiculiet heet:

Vermiculare komt uit het latijn en betekent wormachtig. Als de vermiculiet door de hitte uitzet lijkt het inderdaad op krioelende wormen 🙂

Verschillende maten

Vermiculiet is in verschillende korrelgroottes te krijgen: van heel fijn tot heel grof.

Om voor te zaaien gebruik je de fijnere variant: de F2. Die vind je in de shop.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks