Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Testpakket zaden 2022

Volgend jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden, en daarom proberen we dit jaar 7 nieuwe soorten uit. Doe je mee met het testpakket 2022?
testpakket2022-2.jpg
Testpakket zaden 2022

Wat gaan we dit jaar testen?

Yes, we gaan weer testen. Dit jaar kozen we maar liefst 7 nieuwe soorten uit en stopten die in een testpakketje.

Momenteel verkopen we 43 verschillende zaden. Die staan ook allemaal in onze app.

Volgend jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden, en daarom proberen we dit jaar 6 nieuwe groentesoorten uit:

  • ABC-kruid (de kiespijn-plant)
  • knoflookbieslook
  • basilicummengsel
  • komkommerkruid
  • Chinese radijs
  • paarse boerenkool (voor het najaar)
testzaden-2022.jpg
6 nieuwe soorten die we dit jaar gaan testen
Net als vorig jaar geven we daarbij nog een extra zakje cadeau: een donkerpaarse bladsla. Die heeft namelijk nauwelijks last van slakken want blijkbaar houden die niet van paars.

We testen zelf, maar andere MM-ers kunnen meedoen. Daarvoor maakten we een flink aantal testpakketjes die we nu aanbieden in de shop.

Koop je zo’n pakketje en test je mee, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden’.

Informatie over de zaden

Deze zaden staan dus nog niet in de app, maar ik heb al wel wat gegevens verzameld. De beschrijving vind je hieronder.

Wil je die liever printen, dan heb ik hier het PDF:
Bekijk Testzaden-Makkelijke-Moestuin-2022-1.pdf

ABC-kruid - ook wel kiespijn-plant genoemd

Dit is een heel bijzonder plantje. Niet qua uiterlijk, want toen wij het zagen in de proeftuin van ons zadenbedrijf waren we allesbehalve onder de indruk. Maar dat veranderde compleet toen we het proefden.

De smaak is in het begin niet eens zo bijzonder, een beetje grassig, zoutig en licht peperig. Maar na een minuutje of zo gebeurt er iets geks: je hele mond begint te tintelen - alsof je een soort verdoving krijgt. Daar komt dus de naam 'kiespijnplant' vandaan. Tegelijk maak je ook veel speeksel aan - ideaal voor een droge mond - en heeft het een verkoelend effect.

Het is dus echt een plantje waarmee je iedereen verrast, super leuk voor je familie en vrienden.

Maar daarnaast is het super gezond. Niet alleen zitten er de gebruikelijke vitamines in, maar ook een stof met een verdovende en ontsmettende werking: alkaloïde isobutylamide spilanthol. Juist ja 😉 Blijkbaar versterkt dat het afweersysteem, gaat het infecties en schimmels tegen - vooral ook in de mond en darmen - en heeft het een gunstig effect bij droge ogen.

Zowel het blad als de bloemen zijn eetbaar. Beide hebben dat verdovende effect, al is dat bij de bloemen sterker dan bij het blad. Bij jong blad is het zelfs nauwelijks merkbaar.

Let op: veelvuldig kauwen op de rauwe bloemen en het volwassen blad wordt afgeraden bij zwangerschap en bij gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk en prostaat kanker. Dat je het maar weet.
testzaden-7abc-kruid.jpg
Bloeiend ABC-kruid - ofwel de kiespijnplant
  • Soortnaam: Spilanthes of ABC-kruid
  • Familie: blad
  • Aantal per vak: 1 of 4 (goed om beide te testen)
  • Hoogte: 10 tot 20 cm (eerste rij)
  • Voorzaaien: vanaf 1 april - uitplanten na half mei
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemtijd: vanaf 20°C in 5-7 dagen
  • Oogst: vanaf juli tot oktober
  • Zonlicht: zon
Hoe zaaien en kweken?

Voorzaaien doe je in potjes met half vermiculiet/half MM-mix en je kweekt de plantjes binnen op.

De plantjes kunnen niet tegen vorst. Laat ze daarom rond half mei wennen aan de buitenlucht en plant ze daarna buiten uit: in een vak op de eerste rij.

Volg eventueel de aanwijzingen in de app voor de dropplant.

Knoflook- of Chinese bieslook

Gewone bieslook zaai ik nooit. Want als je één plantje koopt, dan ben je voor de rest van je tuincarrière voorzien. Daar lees je hier meer over.

Knoflook- of Chinese bieslook is een ander verhaal, want die plantjes zijn zelden te koop. Wil je daarvan genieten, dan moet je 'm dus zaaien.

Da's trouwens best een uitdaging, want de zaden kiemen best lastig - net als bij gewone bieslook.
testzaden-knoflookbieslook.jpg
Chinese bieslook heeft witte bloemen
  • Soortnaam: Chinese- of knoflookbieslook
  • Familie: wortel/ui
  • Aantal per vak: 4 bosjes
  • Hoogte:25 tot 35 cm (middelste vakken)
  • Zaaitijd: binnen eind februari t/m maart, buiten vanaf begin april
  • Zaaidiepte: maximaal 0,3 cm (bovenop de mix)
  • Kiemtijd: tussen 10 en 17°C in 15 tot 30 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 6 maanden
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Binnen voorzaaien in potjes:
Van februari tot eind maart zaai je in potjes met half vermiculiet/half MM-mix en kweek je de plantjes binnen op. Doe dat in je bijkeuken of in je slaapkamer: bij een temperatuur rond de 12 tot 15 graden.

Leg in elk potje een stuk of 10 zaadjes bovenop de mix, dat mag best dicht op elkaar. Druk de zaden een beetje aan, maar dek ze niet af met mix: ze hebben licht nodig om te ontkiemen. Hou de mix vochtig - maar niet nat. Afdekken met wat keukenfolie helpt ook.

Als alles goed gaat kiemen de zaden binnen 3 weken. Lukt dat niet dan kun je de potjes buiten zetten - zolang het maar niet hard vriest. Bescherm ze dan wel tegen te veel nattigheid. Haal de potjes na een week of twee weer naar binnen: grote kans dat ze dan wel ontkiemen.

Zodra je de eerste sprietjes ziet, zet je de potjes op een zonnig plekje. Rond half mei laat je de plantjes dan wennen aan de buitenlucht en plant je daarna de plukjes sprietjes in je bak.

Direct buiten zaaien: vanaf begin april kun je ook direct buiten zaaien. Alweer: zaden bovenop de mix, beetje aandrukken, verder niet bedekken en wel vochtig houden.

Zijn de zaailingen eenmaal opgekomen dan is het verder appeltje eitje. Afgezien van water geven hoef je niets te doen, behalve geduld hebben. Want voordat je de eerste sprietjes kunt oogsten ben je minstens een half jaar verder.

Bieslook sterft in de winter bovengronds af, maar komt in het voorjaar weer op. Daarna kun je de pollen elke 2 tot 3 jaar scheuren en weer opnieuw planten.


Basilicum mengsel

Geen lekkerder kruid dan basilicum. Vind ik 🙂

Dus naast onze struikbasilicum, is er best plek voor nog wat andere soorten. Nu zijn er tig verschillende soorten en is het moeilijk kiezen. Maar gelukkig vond ik een mooi mengsel met verschillende soorten:
  • Genovese - de bekende basilicum met het grote blad
  • citroenbasilicum - lekker fris
  • kaneelbasilicum - met een lichte kaneelsmaak
  • paarse basilicum - iets kruidiger smaak dan de groene
  • sla-bladige Napolitano - groot lichtgroen blad
Ziet er superleuk uit, vooral ook in een MM-mini. Daar passen ook prima 9 plantjes in, in plaats van de gebruikelijke 4. Leuk om uit te proberen:
Basilicum-mengsel-test.jpg
Basilicummengsel in een MM-mini
Soortnaam: Basilicum mengsel
Familie: blad
Aantal per vak: 4 of 9
Hoogte: tot 30-50 cm (middelste rijen)
Voorzaaien: maart t/m april
Buiten zaaien: half mei t/m juli
Zaaidiepte: 1 cm
Kiemtijd: vanaf 18°C in 5-7 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 9-10 weken
Zonlicht: zon

Hoe zaaien en kweken?

Voor de buitenteelt zaai je de plantjes het best eerst binnen voor. De kiemplantjes overleven het buiten zelden of nooit en worden opgegeten door slakken en ander ongedierte. Zet ze daarom pas in je bak als het al sterke plantjes zijn.

Volg daarvoor de aanwijzingen in de app voor de Struikbasilicum.

Vanaf half mei kun je ook meteen buiten zaaien, maar bescherm ze dan extra goed tegen slakken. Bijvoorbeeld door ze de eerste tijd af te dekken met doorzichtige bekertjes.

Komkommerkruid

Dit is puur jeugdsentiment, want bij ons vorige huis stond de tuin vol met deze planten. De felblauwe bloemetjes zijn super leuk om te zien en trekken veel bijen en hommels aan.

Maar je kunt de bloemetjes en het jonge blad ook eten. Ze smaken beide naar komkommer, vandaar de naam.

Ik waarschuw je van te voren: de plant kan wat rommelig worden. Maar die schattige bloemetjes maken dat meer dan goed, toch?
testzaden-borage-1.jpg
Komkommerkruid (foto Natalia Shiel op Unsplash)
Soortnaam: Borage of komkommerkruid
Familie: blad
Aantal per vak: 1
Hoogte: 40-50 cm (middelste rijen)
Zaaien: van maart t/m juli
Zaaidiepte: 1 cm
Kiemt: tussen 10 en 25°C in 7 tot 21 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 8 weken
Zonlicht: halfschaduw - zon

Hoe zaaien en kweken?

De zaden van komkommerkruid kiemen makkelijk, al blijven ze bij koud weer nog even slapen. Je kunt ze binnen voorzaaien, maar het is veel makkelijker om ze direct in je bak te zaaien. Stop daarvoor wat extra zaadjes in de mix (je hebt er toch genoeg) en laat 2 weken na het opkomen de mooiste en sterkste plant staan.

Verder is het easy peasy: de planten groeien vanzelf en hebben geen last van ziektes of plagen. Oogst regelmatig wat jong blad voor door salades, en gebruik de bloemetjes als garnering. En hou de plant een beetje in het gareel als hij groter wordt, eventueel met een steunrekje of wat bamboe-stokken.

Wil je hulp van de app, volg dan de stappen van de dropplant, dat komt redelijk in de buurt.

Chinese of Japanse radijs

Deze knollen zien er aan de buitenkant niet bijzonder uit: net als onze meiraapjes, maar dan wat groener. Maar snij je de knollen door, dan zijn ze sappig van binnen, met een prachtige roze kleur, zoals van watermeloen.

Ze worden groter dan radijzen, ongeveer 7 tot 9 cm, en smaken ook een beetje peperachtig. Lekker om in dunne plakjes rauw door salades te doen, of om te koken of roerbakken. Ook het loof is eetbaar: lekker door de roerbak of stamppot.

Omdat ze goed tegen kou kunnen, kun je ze al vroeg in het voorjaar zaaien, maar ook nog prima aan het eind van de zomer.
testzaden-chinese-radijs-1.jpg
Chinese radijs (foto Amka-seed.com)
  • Soort: Chinese of Japanse radijs
  • Familie: kruisbloem
  • Aantal per vak: 9
  • Hoogte: 25-40 cm (middelste rijen)
  • Zaaitijd: maart t/m april en augustus tot half september
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemtijd: tussen 10 en 25°C in 7 tot 14 dagen
  • Tijd tot oogst: blad vanaf 5 weken, knollen vanaf 10 weken
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in half schaduw
Hoe zaaien en kweken?

Zaai altijd direct op de juiste plek in de bak of MM-mini: ze kunnen niet tegen verplanten - net als bij radijs en raapjes.

Hou verder maar de stappen aan van meiraapjes. Die staan al in de app, dus dat is makkelijk 🙂

Paarse Boerenkool

Eet je de hele zomer uit je Makkelijke Moestuin, dan is het altijd weer wat zuur als je zo rond september tegen steeds meer lege vakken aankijkt. Ik ben dan ook een grote fan van groentes die goed tegen kou kunnen.

Boerenkool is daar een voorbeeld van, daar kun je de hele winter van blijven oogsten, zelfs bij 10 graden vorst. Maar omdat de planten daarvan erg veel ruimte nodig hebben, staan ze tot nu toe niet in ons assortiment. Bovendien hebben ze snel last van rupsen en vlinders.

Maar omdat er zo vaak om gevraagd wordt, gaan we ‘m toch proberen. Speciaal voor het najaar.

Deze soort heeft een mooie paarse kleur die bij koud weer steeds dieper wordt. Dat staat dan extra mooi in je bakken.
testzaden-paarse-boerenkool-flipped.jpg
Paarse boerenkool
  • Soortnaam: Scarlet
  • Familie: kool - kruisbloem
  • Aantal per vak: 1 per 2 vakken of 1 per vak als je snel gaat oogsten.
  • Hoogte: 20-60 cm (achteraan)
  • Zaaien: juni tot augustus
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemt: tussen 10 en 25°C in 7-14 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 5 weken (voor klein blad)
  • Zonlicht: zon - zeker in de winter
Hoe zaaien en kweken?

Zaai direct op de juiste plek in de bak of MM-mini.

Deze koolsoort heeft weinig last van ziektes. Maar let op: Slakken zijn dol op de zaailingen, en vogels vinden de kleine plantjes ook erg lekker, vooral in het vroege voorjaar. Houd de planten tijdens het vlinderseizoen goed in de gaten en ga regelmatig op jacht naar rupsen.

Laat je de planten tijdens de winter staan, dan zullen ze niet verder groeien, maar kun je er wel van blijven oogsten. En vers groen in de winter: wie wil dat nu niet?

Komt redelijk overeen met palmkool in de app. Maar omdat boerenkool zo idioot groot wordt, zaai je 'm pas vanaf juni. Tegen de tijd dat de plant mega groot wordt, is er vast wel genoeg ruimte vrijgekomen in je bak.

Paarse bladsla

Als bonus dit jaar een bijzondere slasoort. Speciaal geteeld voor de professionele teelt en restaurants. De kroppen groeien enorm snel en krijgen veel blad die allemaal even groot zijn.

Eigenlijk is dit dus niet een soort voor de hobbyteler, maar ik koos 'm toch uit. Vooral vanwege de kleur: slakken laten paarse sla veel meer met rust dan groene en het staat leuk op je bord.

En ja: ook dit zijn onbewerkte en non-GMO zaden, want dat soort zaden willen we niet 😉
Salanova.jpg
Rode bladsla (foto's Salanova.com)
  • Soortnaam: Salanova Vidotex (rood)
  • Familie: blad
  • Aantal per vak: 1 of 4
  • Hoogte: 15-25 cm (voorste of middelste rij)
  • Zaaien: maart-mei en juni-augustus
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemt: tussen 5 en 18°C in 2 tot 14 dagen
  • Tijd tot oogst : vanaf 5-7 weken
  • Zonlicht: zon of halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Zaaien vanaf maart, meteen op de juiste plek. In de app kun je de stappen voor de mini-kropsla volgen.

De kroppen worden groot, dus wil je die helemaal uit laten groeien, dan past er maar één in een vak. Zelf lijkt me vier in een vak ook prima, dan begin je met blad oogsten als de kroppen nog klein zijn.

Omdat deze sla geen echte kern heeft - zoals bij andere soorten - ben ik ook benieuwd naar wat er gebeurt als je een stuk van de krop afknipt. Leuk om te testen dus.

Let op: de zaden zijn duur en je krijgt er een stuk of 15. Pas dus wel een beetje op met zaaien. Maar als het goed is, oogst je daar dus massa's sla van.

En: test je mee?

Leuk 😀

Je vind het pakketje in de shop:
Oh ja, en als je het pakketje eenmaal in huis hebt en ermee aan de slag gaat, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden’.

Succes met testen!
sig.jpg

PS: update eind 2022

Benieuwd naar welke soorten het goed deden, welke minder en welke we in ons zadenassortiment opnemen? Op deze pagina vind je het verslag.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks