Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Planten krijgen van anderen: daslook!

Een van de (vele!) leuke dingen van het hebben van een moestuin is dat mensen je van alles aanbieden uit hun eigen tuin.

Zo stond ik afgelopen zaterdag bij het lokale tuincentrum te kijken naar de kruiden. Er stonden prachtige plantjes daslook bij.

Daslook

Daslook is een ui-achtig voorjaarsplantje met blad en bolletjes die je kan gebruiken in de soep, fijngeknipt door de sla, op een broodje kaas, etc. Het heeft de smaak van knoflook maar iets minder sterk.

En - zoals zoveel kruiden - heeft het allerlei geneeskrachtige eigenschappen. Zo voorkomt het griep en verkoudheid; altijd handig!
a6773b631b04eadaf181e10230b6597c55e8731e-das1.jpg
Mijn moeder is er dol op; in de tuin bij ons vorige huis stonden hele pollen die elk voorjaar vrolijk stonden te bloeien. Het is een inheems plantje dat je ook in parken en bossen tegenkomt. Het is beschermd dus daar mag je ze niet vandaan halen!

Toen ik dus met 3 potjes naar de kassa liep hield een vrouw me tegen: "Mijn tuin staat er vol mee, ik kan je zo een flinke pol meegeven!"

Jammer voor de baas van het tuincentum, maar 10 minuten later reed ik dus naar huis met een plastic zak vol daslook. Vers geschept uit de tuin van de hele aardige dame!

Mee-lifters

Thuisgekomen wilde ik de bolletjes meteen in een moestuinbak zetten; ze doen het vast wel goed op de Makkelijke Moestuinmix.
De gekregen pol met daslook
Als je goed kijkt is daslook niet het enige dat ik meekreeg: er zit ook vingerhoedskruid bij (leuk!), mos en zevenblad (iek!). Dat laatste wil je echt niet!

Zevenblad is zo'n beetje het meest hardnekkige onkruid dat je kan bedenken. Voor je het weet staat je hele tuin er vol mee, overwoekerd het al je andere planten en kom je er nooit meer van af!

Dus voordat ik de daslook in een vak zet klop ik eerst de meeste aarde los en ga ik met een vergrootglas op zoek naar de wortels van dat zevenblad.
De oogst: bovenin de daslook, links vingerhoedskruid en onderin het zevenblad met zijn witte wortels
De oogst: bovenin de daslook, links vingerhoedskruid en onderin het zevenblad met zijn witte wortels
Zoals je ziet is dat vergrootglas behoorlijk overdreven want de wortels zijn gelukkig goed te herkennen: wit en vrij dik. Ik haal ze wel allemaal weg want als er maar een centimetertje wortel achterblijft is al je moeite voor niks!

De bolletjes van de daslook zet ik in mijn moestuinbak:
Het ziet er nu nog een beetje zielig uit maar in de komende dagen trekt dat hopelijk wel bij.
Het ziet er nu nog een beetje zielig uit maar in de komende dagen trekt dat hopelijk wel bij.

De moraal van dit verhaal?

Krijgertjes zijn hartstikke leuk en maak er vooral dankbaar gebruik van. Maar let wel een beetje op dat er niet iets aan hangt waar je later minder blij mee bent!
sig.jpg
PS:

ik krijg nog wel eens de vraag of je alle aanhangende aarde moet verwijderen voor je (pot-) planten in de MM-mix zet. Dat hoeft niet hoor; je kan die aarde gewoon laten zitten en de plant met kluit en al in je bak zetten.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks