Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Schooltuinproject in Zeist-west

door Tanja de Bruine

Een groot schooltuinproject in Zeist-West: voor de veelal allochtone leerlingen, de kinderen van de buitenschoolse opvang en ook de kinderen uit de buurt zijn na schooltijd van harte welkom.
de binnentuin van de school
de binnentuin van de school
Het leuke is dat de kinderen de vrijheid kregen om zelf te bedenken hoe de tuin eruit moest zien. Alles is dus door de kinderen zelf bedacht en uitgevoerd!

Dit schreef Tanja begin mei:

Hallo Jelle,

Ik heb enige tijd geleden van alles en nog wat van jou gekregen om tomaatjes te kunnen voorzaaien op onze school in Zeist. Daar heb ik heel veel leuke dingen mee kunnen doen. Nog super superbedankt daarvoor!

Het heeft even geduurd, maar ik vind het ontzettend leuk om met je te delen wat we tot nu toe zo'n beetje gedaan hebben.

Het schooltuinproject is dus in Zeist-West, op een school met voornamelijk allochtone kinderen: de OBS de Koppel.

Daarnaast doen ook kinderen van de buitenschoolse opvang eraan mee en zijn de kinderen uit de buurt van harte welkom na schooltijd.

Zo begon het:

Ik ben in gedachten veel bezig met dat ik het onderwijs graag anders zou willen invullen (politiek ingaan, pffff eindeloos lange adem nodig, dus begin ik liever klein en dicht bij huis).

De school waar één van mijn kinderen op zit heeft een binnentuin van ongeveer 12.00-9.00m. De tuin is een grote wildernis en een doorn in het oog van de meeste leerkrachten, maar niemand doet er iets mee.

Maar mij leek het leuk om iets met deze tuin in deze school te gaan doen (volgens de boeken van Anastasia), maar heb helaas geen ervaring met wat voor tuinieren dan ook.

En dus:

Eind vorig jaar hebben alle kinderen van groep 6-7 en alle kinderen van de BSO manden gevuld met voorjaarsbollen in de tuin en nagedacht, uitgesproken en/of getekend hoe hun droomtuin eruit zou zien.

Mijn insteek was vooral dat de kinderen alles bedenken en het zelf doen; zo min mogelijk inbreng van volwassenen dus!
zeist2.jpg
Eind februari zijn de kinderen gestart met het maken van bakken: ze hebben zelf bakken gemetseld.
zeist3.jpg
We hebben bakken gevlochten van wilgentenen in de vorm van een zon.
zeist4.jpg
Ook is er een compostbak gevlochten, er is een picknicktafel in elkaar gezet en hebben de kinderen een speciekuip ingegraven met wat waterplantjes voor kleine waterdiertjes. Er huist nu een hele salamanderfamilie!
zeist5.jpg
De kinderen hebben zelf straatpaden aangelegd, in de vorm van zonnestralen; alles zelf bedacht en uitgevoerd! Het was voor sommige volwassenen nogal een klus om niet in te grijpen, aangezien zij hadden geleerd om anders te straten, hahaha..
zeist6.jpg
De kinderen hebben in eierdozen voorgezaaid in de klas. Maar - aaaarggghhh - dat is dus echt niks geworden... Maar dat had vooral met de leerkrachten te maken; die hadden de eierdozen hoog weg gezet in plaats van op ooghoogte.

In maart zijn de kinderen van groep 4 - 8 de tomaten gaan voorzaaien....en het was zo'n feest om te zien met hoe veel liefde de kinderen hun tomaatjes verzorgden! Ieder kind een eigen tomatenplantje op z'n eigen tafel.
zeist7.jpg
Eind april bestond de school 40 jaar en aan het eind van de feestweek kregen alle 125 kinderen een tomatenplantje mee naar huis.
zeist8.jpg
De kinderen hebben ook aardappels en uien gepoot..lekker simpel, gewoon in jullie groene moestuinmixzakken.

Fruitbomen

De afgelopen week hebben de kinderen 5 fruitboompjes geplant en zijn ze heel druk in de weer geweest met het maken van verschillende insectenhotels en een wormenkuil.

En oh jaa, door al het bovenstaande bijna dit vergeten: zaaien in de bakken natuurlijk!

Onkruid

Klein detail: wat er naast de bakken wel groeit (en zoals je op een van de foto's ook kunt zien, na 2 weken vakantie) is onkruid. Dat weghalen hoort er helaas ook bij! Daar is soms iets minder plezier aan te beleven voor ze, ha ha.

Maar we maken er morgen weer een nieuwe uitdaging van (alleen als ze het leuk vinden natuurlijk): brandnetel- en zevenbladsoepje maken voor alle kinderen van de hele school, of een paardebloemenjammetje maken. Onkruid kan ook lekker zijn!

Voor zover even hoe het hier gaat.

Onderwijsinspectie

En oh ja, waar ik zelf eigenlijk wel behoorlijk trots op ben: laatst is de onderwijsinspecteur op school geweest en die heeft z'n ogen uit gekeken, wilde er van alles en nog wat van weten!

Warme hartegroet,

Tanja

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks