Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Balkon of dakterras

Groente en kruiden kweken op je balkon

Vandaag ga ik het hebben over een balkonbak voor het kweken van je verse groente en kruiden, en hoe je optimaal gebruik maakt van de vakken:


Mijn balkonbak met 6 vakken
Mijn balkonbak met 6 vakken
Veel mensen die enthousiast zijn geworden van de site en/of het boek mailen me:

"Jelle, ik wil ook; maar ik heb geen tuin; alleen maar een balkon."

Of:

"Ik heb alleen maar ruimte voor een kleine bak; wat zet ik daar in om er zoveel mogelijk plezier van te hebben?"

Het antwoord is voor iedereen anders want het hangt natuurlijk af van wat jij lekker en leuk vindt - op het gebied van groentes en kruiden ;-)

Ik heb er zo mijn eigen idee over:

Do's en don'ts:

Als je maar weinig vakken hebt geef ik je de tip om te gaan voor planten die:

  • veel opbrengen;
  • snel groeien;
  • duur zijn in de winkel;
  • je veel gebruikt;
  • en makkelijk te telen zijn.
Mooie voorbeelden zijn kruiden, pluksla, rucola, radijsjes, snijbiet.

Don'ts zijn voor mij:

  • planten die een heel vak langdurig bezet houden om welgeteld 1 broccoli, bloemkooltje of een rood kooltje te scoren;
  • planten die er eindeloos lang over doen om volwassen te worden (het zaaien van uien, peterselie, aardbeien en prei bijvoorbeeld);
  • groentes die je in grote hoeveelheden en voor een habbekrats bij de groenteman koopt (zoals - alweer - broccoli, sperziebonen, gewone kropsla, spinazie, etc);
  • soorten die wel leuk zijn maar die je niet lekker vindt of waarvan je niet weet hoe je ze moet bereiden (voor mij zijn dat bijvoorbeeld bietjes);
  • planten die lastig te telen zijn en/of snel last van ziektes en ongedierte hebben (zoals paprikas, aubergines, bloemkool, broccoli - daar heb je 'm weer! - en allerlei tropische groentes die eigenlijk niet geschikt zijn voor ons klimaat).

Mijn eigen keuze

Ik had je al beloofd dat ik je zou laten zien wat ik in mijn balkonbak zet - die overigens nog steeds niet op mijn balkon staat ;-). Die bak heeft 6 vakken die ik optimaal wil benutten.

Hier komt ie:

In de voorste drie vakken staan sla, rucola en radijsjes. In het vak voor de sla heb ik 4 plantjes van verschillende soorten gezet; zo kan ik al snel wat blaadjes voor een gemengde salade plukken.

In de andere vakken heb ik radijsjes en rucola gezaaid. Die groeien snel genoeg dus het duurt niet zolang voordat die mijn verse salades gaan aanvullen. Zodra de radijsjes zijn geoogst (bij mooi weer over een week of 4-5), zaai ik in dat vak weer wat sla.

Als de sla is geoogst zet ik daar weer radijsjes of worteltjes in.

Kruiden; grootverdieners!

Munt, radijsjes, peterselie en bieslook
Munt, radijsjes, peterselie en bieslook
De 3 vakken op de achterste rij benut ik voor kruiden. Ik ben dol op verse kruiden en gebruik ze veel; om mee te koken, maar ook rauw in salades en op broodjes.

Zelf je kruiden kweken scheelt enorm in je portemonnee; in de supermarkt zijn die los megaduur!

In het vak rechtsachter staan 2 peterselie en 2 bieslookplantjes; dat is voor mij alleen meer dan genoeg en zo heb ik er maar 1 vak voor nodig.
Vrolijke narcissen en eetbare viooltjes
Vrolijke narcissen en eetbare viooltjes
Linksachter staan nu nog wat viooltjes en wat narcissen. Voor de mooi en voor het lentegevoel.

De bloemen van viooltjes zijn eetbaar. Super leuk om bij een romantisch etentje de salade op te fleuren.

Begin mei haal ik deze bloemen eruit en zet of zaai ik er andere kruiden in. Koriander en/of basilicum bijvoorbeeld; heerlijk!

Munt; thee, muntwater en mojito's

In het middelste vak staat munt.

Het is een plant die ik vorig jaar in de bak heb gezet en die nu al weer begint uit te lopen. Ik heb 'm toen in een bodemloze pot gezet. Dat is maar goed ook want anders hadden de wortels en uitlopers nu de hele bak ingenomen.

Die ene plant gebruik ik het hele jaar door voor verse muntthee, oosterse salades (tabouleh) en uiteraard voor mijn zelfgemaakte mojito's!

(Man; die bak moet ik nu toch wel snel verhuizen naar mijn balkon!)
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks