Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Maak je eigen compost-fabriek

Een eigen compostfabriek maken is geen slecht idee.

Waarom? Omdat je in een moestuin altijd groenafval hebt, net als uit de keuken. En in plaats van dat in de groencontainers te mikken, kan je het beter gebruiken om zelf compost te maken: voor op je bloemenborders, rond je struiken en op je kleinfruit.
Zelfgemaakte compostfabriek Makkelijke Moestuin
Mijn zelfgemaakte compostfabriek uit 2011
Wil je in je tuin compost gebruiken, dan kan je die het beste zelf maken. Dan weet je precies wat erin gaat en kan je ervoor zorgen dat er geen troep in zit. 

Compost van de stort bevat veel afvalresten. Stukjes plastic, en soms ook schadelijke stoffen.

Mijn eigen compostfabriek

In 2011 maakt ik van oude, half-vergane steigerplanken mijn eigen compostfabriek. Uit de losse pols, dus het resultaat wijkt wel iets af van het strakke plaatje dat ik in een tuintijdschrift vond.

Ik maakte 3 vakken: één voor het verse, ruwe spul, één voor het omwerken en garen van de compost en één voor de compost die al klaar is voor gebruik.
Zelf compost maken: afdeling voor het verse afval
De afdeling voor het verse afval.
Het afval uit de tuin en het geschikte keukenafval gooi ik in de eerste bak. In de eerste zomer was ik nog lekker fanatiek en maakte ik het afval zo klein mogelijk. Soms gebruikte ik zelfs een takken-versnipperaar om alles mooi fijn te maken.

Verder gooi ik er (gedroogd!) gras in, versnipperde kranten, verscheurde eierdozen en onkruid. Van dat laatste knip ik wel de bloemen en zaden af: die gooide ik in de groene container.

De tweede fase

In de tweede bak maak ik een mooi mengsel van het spul uit de eerste bak, een flinke hoop half-vergane paardenmest (uit de manege), versnipperde takken en een lading blad (die verzamel ik in de herfst).
Van de vers groenafval, mest en houtsnippers maak je een mengsel voor compost
Mengen van groenafval, mest, blad en houtsnippers
Deze tweede bak probeer ik zo vaak mogelijk om te scheppen. Als ik dat elke dag zou doen is mijn compost al na twee weken klaar  en kan ik het in de derde bak scheppen om het te gebruiken als ik het nodig heb. Dat is me natuurlijk nog nooit gelukt 😉. 

De derde fase

Maar als je het mengsel in de 2e bak goed mengt is de compost na een paar weken al aardig op weg. 

Schep je het dan over naar de derde bak, dan heb je daar je kant en klare voorraad. De losse planken aan de voorkant kan ik weghalen of toevoegen: net wat nodig is. 

Links de vergaarbak, in het midden de mengbak en rechts de bak met de compost die klaar is.

In het voorjaar gebruiken we de compost op de bloemenborders en scheppen we het rond de fruitstruiken. Vroeger ook wel voor mijn bakken, maar dan kwam er toch veel onkruid in.

Meer lezen over zelf compost maken en wat je er wel en niet aan toevoegt? In mijn boek staat een heel hoofdstuk over zelf compost maken.

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks