Zondag 28 juli 2024

Zaaien voor de herfst? Dat kan nu 🙂

Met een voordelig herfstpakket en (veel!) korting op de Salanova’s, najaarsversies in de app en alvast wat tips voor augustus.
-25-header.jpg
Spullen voor het inzaaien van het zadenpakket Herfst
Lekker hoor: tussen de buien door nu ook flinke periodes met zon. Je ziet het meteen aan de tuin: de eerste tomaatjes beginnen nu te kleuren, we konden eindelijk ons eerste komkommertje oogsten en we komen nu echt om in de courgettes.

Bijen - en vooral ook vlinders - vliegen af en aan. Met die laatste zijn we soms wat minder blij. Kijk maar naar de aangevreten palmkool die voor de pompoen staat 😐
Vierluik---25.png
Rijpende tomaatjes, het eerste komkommertje, courgette's en aangevreten palmkool
Dus maken we nu dagelijks een rondje langs alle koolplanten, en plukten al heel wat rupsen weg. Eén van de belangrijkste to-do's van dit moment.

(Overigens laten we die palmkool gewoon staan, want die planten zijn echt ijzersterk. Zelfs als daarvan al het blad is weggevreten, loopt-ie later gewoon weer uit.)

Straks geef ik je nog wat meer tips, maar eerst even dit:

Nu alvast zaaien voor de herfst

Wie nog lang wil oogsten, moet nu weer wat zaaien.

Om je daarbij te helpen, maakten we een speciaal zadenpakketje. Met 12 soorten groentes waar je - als je ze rond deze tijd zaait - tot ver in de herfst van kunt oogsten:
-25-herfstzaden.jpg

Zelf gebruiken we het pakketje voor deze bak, want die stond na de aardappeloogst nog steeds zo goed als leeg. Niet aan toegekomen 😐

Al vraag ik me wel af of dat de beste keuze is. Deze bak komt nu vanaf een uur of half vijf ’s middags in de schaduw te staan, en dat zal alleen maar vroeger worden.

Nou ja, da’s meteen een mooie test.
-25-herfstbak-1.jpg
Net ingezaaide herfstbak

Testen voor de toekomst

Zoals al in de vorige blog stond: wij zijn altijd bezig om de MM steeds makkelijker, handiger én leuker te maken. En dus testen we heel wat af. Bijvoorbeeld met manieren om water te geven, anti-worteldoek, gaas om vogels en vlinders tegen te houden, noem maar op.

Maar óók op het gebied van de zaden. Want ook daar is van alles gaande en komen er jaarlijks soorten bij die het nóg beter doen dan die van ons.

Zo zijn we voor de rode biet al overgestapt van de Kogel2 naar de MontyRZ. De laatste is net wat zoeter van smaak, geeft mooie ronde bieten én komt wat makkelijker op (hoera!):
-25-bieten-zaailingen.jpg
Zaailingen van de MontyRZ rode biet
Ook voor de wortel komt er nu een andere soort: de Jerada RZ.

Koop je nu een los zakje van onze wortel dan krijg je die al, maar in het pakketje Basiszaden zit meestal nog de Nantes. Dat is ook een prima soort, maar de Jerada is net wat betrouwbaarder in opkomst en groei.
-25-wortel-2.jpg
Wortel Jerada RZ: dik, met ronde punt en gelijk van vorm
Hoe mooi zijn die?

Heel wat mooier dan de radijsjes die in het vak ervoor staan 😐 Maar wie weet vinden we ook daarvoor een betere soort, een die wel tegen warm weer en veel regen kan.

Salanova's (met mega-veel korting)

Onze speurtocht naar professionele zaden begon bij de sla. Daarvoor vonden we een viertal super-soorten: de Crispy pluksla, groene Batavia, rode Botersla en Eikenblad.

Dat zijn allemaal Salanova's. De kroppen krijgen extreem veel blad en schieten pas laat in bloei zodat je er veel en lang van kunt plukken. Bovendien zijn ze super lekker.

Daarom zijn we er al 2 jaar lang helemaal fan van. En in ons enthousiasme hebben we daar dit jaar net wat te veel zakjes van ingekocht 🙂

Omdat deze zaden niet eindeloos houdbaar zijn, kun jij wat we nog over hebben nu met 50% korting kopen. Dat geldt én voor de losse zakjes en voor het pakketje van vier.
Je kunt ze tot half augustus nog zaaien: of direct in je bak, of eerst even voorzaaien en daarna als kleine plantjes in een leeg vak zetten.

Dan komen ze makkelijker op en groeien ze supersnel:
-25-4salanova's-1.jpg
4 Salanova's in een vak, 6 weken na het voorzaaien
Over dat voorzaaien schreef ik al eerder, in deze blog.

Daarmee kun je ook iets langer doorgaan, zeker als je de kleine plantjes bij guur weer wat beschermt. Bijvoorbeeld met een MM-muts. Want deze sla-plantjes kunnen vrij goed tegen lage temperaturen.

Dus ook het voorzaaipakket kun je nu met korting aanschaffen:
En heb je geen bak beschikbaar: onze kleine bamboebak - incl. mix, Salanova-zaden én slakkenschrikdraad - is weer terug van weggeweest:
Kom je er dit jaar niet meer aan toe: als je de zakjes op een een koele, droge en liefst donkere plek bewaart, dan kun je de zaadjes tot begin volgende zomer gebruiken.

Tips voor deze tijd van het jaar

Rond deze tijd is het af en toe nodig om je bakken eens lekker op te frissen. Om weg te halen wat je weg wilt halen, je zomergroentes een extra duwtje in de rug te geven, en lege vakken klaar te maken voor een nieuwe zaaironde.
opschonen-bakken.jpg
Eind juli 2023: opschonen van de bakken
Volg je mijn stappenplan dan heb je dat zo gedaan.


Najaars-versies in de app

Behalve de zaden in het herfstpakket, zijn er nog een aantal soorten die je nu nog kunt zaaien. Sommige zelfs nog in september of oktober. Je vindt ze allemaal in de app.

Maar zaai je die soorten nu, dan groeien ze anders dan in het voorjaar. Da's best logisch, want dan begin je als het nog koud is en wordt het steeds warmer. Nu is het net andersom: je begint als het nog warm is en de dagen nog lang zijn. Hoe dichter je bij de winter komt, hoe kouder het wordt en hoe korter de dagen.

Voor een aantal soorten staan er daarom aangepaste versies in de app. Zoals voor de peultjes:
najaarsversies-in-app.jpeg
Zaai je die nu, dan krijg je de aanwijzingen voor het najaar. Dat zie je ook achter de soortnaam staan.

Voor alles wat je al eerder zaaide, verandert er niets. Daarvan lopen de stappen en levels gewoon door, ook als er najaar-versies zijn.
peultjes-zaden-kopen-3.jpg
Peultjes in oktober: gezaaid in augustus

Dat was het weer voor vandaag

De volgende blog gaat o.a. over de zaden in het testpakketje van dit jaar. Dat hebben veel MM-ers besteld. Zat jij daar ook bij, dan zijn we heel benieuwd naar jouw ervaring.

Saskia doet binnenkort een oproep op de community om je mening te geven, en sowieso is er daar een speciaal kanaal voor: 'Testzaden 2024'.
-25-zonnebloem.jpg
De eerste bloei van de lage zonnebloem uit het testpakket 2024
Voor nu wens ik je alvast een hele fijne augustusmaand toe, met lekker weer, veel oogst en af en toe een buitje.

Vanaf donderdag staat de pagina over augustus weer op de site. Met veel tips en relevante posts. Wil je die nu alvast bekijken, dan kan dat hier.

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks