Zondag 16 juni 2024

Tips voor natte tijden en zomergroentes

Er valt dit jaar nogal wat regen, meer en vaker dan ooit tevoren. Gelukkig kunnen de meeste planten daar best tegen, zelfs de zomergroentes.
16-juni-header.jpg
De volgende bui komt er alweer aan

Is al die regen slecht voor een moestuin?

Wel in een gewone moestuin. Want daar staan de planten al snel in een plas water, en daar kunnen alleen waterplanten goed tegen.

Maar in een Makkelijke Moestuin heb je er veel minder last van. Want het overtollige water loopt meestal vrij snel uit je moestuinbakken weg. Daarom kunnen je meeste planten best goed tegen een langere periode met regen. Ze krijgen hooguit wat gelig blad.

Sterker nog: sla je een paar dagen over met het checken van je bakken, dan groeien de sla, rucola en radijzen al snel de bak uit.

Kijk maar naar deze Pluksla Azië. Dat blad is nu te groot om een salade van te maken, maar wel super geschikt om mee te wokken. (Lekker met rijst, champignons en een eitje 🙂)
16-juni-pluksla-azie.jpg
Pluksla Azië om mee te wokken
Toch doen alle planten het beter bij wat warmer en droger weer.

Dat geldt vooral voor de groentes die van warmte houden, zoals de bonen en de echte zomergroentes: de tomaten, komkommers, courgette en pompoen.

Hoe gaat het met de zomergroentes?

Tot mijn verbazing doen ook die het nog steeds best goed.

De planten van de Sweety tomaat zijn mooi stevig, en groot genoeg om door het klimnet te weven. In een ervan hangt zelfs al een mini-tomaatje:
16-juni-sweety.jpg
Yes: het eerste tomaatje is al te zien :-)
Ook de balkontomaat groeit goed. Om die mooi rechtop te houden, steunen we die met wat bamboestokken.
16-juni-balkontomaat.jpg
Wigwam van bamboestokken om de Balkontomaat
Het blad van de courgettes is hier en daar wat geel, maar de eerste courgette is al in de maak.

Omdat de klimmende courgette niet vanzelf omhoog groeit, staat er nu een stokje bij die de stengel in de richting van het klimnet duwt. Zodra het kan binden we die daar aan vast.
16-juni-courget.jpg
De eerste courgette is in de maak
De Baby-pompoen heeft er weer superveel zin in en groeit razend hard. Zolang de stengel nog jong is kun je 'm vrij makkelijk langs het klimnet leiden. Maar is die wat ouder dan breekt-ie makkelijk af.
16-juni-,pompoem-1.jpg
De jonge stengel van een Baby-pompoen kun je nog makkelijk buigen
Zelfs de komkommers doen het hier nog redelijk goed, al heeft het blad wel een raar geel randje. Van al onze groentes, kan de komkommer het minst tegen het natte weer van nu.
16-juni-,komkommer.jpg
Komkommers bij het klimrek


Als jouw komkommerplantjes het wel opgaven - en je nog wat zaden over hebt - dan kun je die ook nu nog wel voorzaaien.

In deze tijd kiemen de zaden razend snel. Stop je die gekiemde zaden daarna in een airpot met MM-voorzaaimix, dan zie de zaailingen al na een dag of 2 opkomen.

Omdat de plantjes nu zo snel groeien, kun je ze na een dag of 10 al laten wennen aan de buitenlucht en buiten uitplanten. Zeker als het straks wat warmer en droger wordt.
16-juni-,zaailingen-komkommer.jpg
Komkommer zaailingen op de vensterbank: 4 dagen na het zaaien

Waar moet je nu op letten bij de zomergroentes?

Kijk: aan het weer kunnen we weinig doen. Maar buiten dat, zijn er toch een aantal dingen die je in deze tijd goed in de gaten moet houden. Denk alleen al aan de voeding.

Vul op tijd de voeding aan

Met dit weer is dat extra belangrijk, want door al die regen spoelt er ook wat voeding weg. En juist de zomergroentes zijn daar grootverbruikers van.

Dus zodra de app aangeeft dat je voeding moet geven, moet je dat ook meteen doen,. Blijft het de komende tijd nog steeds zo nat, dan geef je zelfs wat extra.

Haal de dieven weg

"Huh? Bedoel je slakken en ongedierte?"

Ja, die natuurlijk ook, maar bij een aantal zomergroentes gaat het vooral om de zijtakjes die in de oksels groeien. Door die weg te halen voorkom je dat de plant daar te veel energie in steekt.

Dat 'dieven' doe je vooral bij onze hoge tomaat Sweety. Boris laat je alvast zien hoe je dat doet:
Wat dieven precies is, bij welke soorten je dat moet doen en hoe je dat het beste doet, vind je op deze pagina in de kennisbank:

Zo, dat was het voor vandaag

Voor de komende 14 dagen ziet het weer er steeds iets beter uit: iets warmer en minder regen:

weer-14dagen.jpeg
Afbeelding: Weer & Radar
Mooi toch? Niet alleen voor de tuin maar vooral ook voor jou en mij 😀

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks