Zondag 19 mei 2024

Zo zet je de zomergroentes in je bak

Als je zomergroentes eenmaal gewend zijn aan de buitenlucht, dan verhuis je ze naar je moestuinbak(ken). Plus: hoe gaat het met de aardappels?
laatste-dag-afharden.jpg
Elke dag naar buiten, steeds iets langer
Vorige week schreef ik o.a. over afharden: het laten wennen van je voorgezaaide plantjes aan de buitenlucht.

Als jij dat ook gedaan hebt, dan ben je nu vast wel klaar met het heen-en-weer gezeul van al die potjes. Ik in ieder geval wel ๐Ÿ˜

Maar donderdagavond bracht ik ze voor het laatst naar binnen, vrijdagochtend gingen ze weer naar buiten en bleven daar ook de hele nacht staan, en gister mochten ze verhuizen naar de bakken.
tomaat-19mei-1.jpg
Net geplante tomaat bij het klimrek
Overigens kun je de klimcourgette, komkommers en de babypompoen nog steeds zaaien, tot het einde van de maand. Ze hoeven in deze tijd maar even op de vensterbank, en kunnen daarna al snel naar buiten.

Wel zo makkelijk toch?

Hoe zet je de zomergroentes in je bak?ย 

Eerst maak je de wortelkluit goed nat. Daarna maak je een gat in het vak, strooit er voeding in en giet het vol met water. Als laatste zet je de plant(en) erin:
courget-19mei-1.jpg
Net-geplante courgette
Vind je dat een beetje kort door de bocht? Dan is het maar goed dat alles stap-voor-stap in de app staat ๐Ÿ™‚

Maar foto's zijn ook leuk en soms zelfs duidelijker. Bovendien plant je tomaten weer net iets anders dan de rest. Dus staat op de kennisbank een pagina met het hele proces.

Staan ze eenmaal in je bak - en verzorg je braaf je plantjes - dan kun je er over een paar maanden volop van oogsten. Van de courgette en komkommers zelfs al eerder.

Om je een idee te geven: zo'n klein courgette-plantje kan zomaar een mega-oogst opleveren. Vorig jaar oogstten we van รฉรฉn enkele plant maar liefst 35 courgettes ๐Ÿ˜€
courgettes-1maartbak:20-8.jpeg
35 courgettes van รฉรฉn enkele plant ๐Ÿ’ช

Hoe gaat het met de vroege aardappels?

Uitstekend. Veel beter dan vorig jaar toen het - vooral in april - af en toe flink koud was.

Eerst lieten we de aardappeltjes een maand lang voorkiemen op de vensterbank en half maart gingen ze de mix in: 2 per vak. Nu zijn ze dus al zรณ groot dat ze bijna omvallen.

Omdat deze bak niet in het zicht staat en bijna alle vakken voor de aardappels zijn, vinden we dat ook helemaal niet erg. Maar hou je de planten liever wat langer netjes, dan kun je ze ondersteunen met een rekje van gaas.

Maar rekje of niet: binnenkort worden de planten rommelig, gelig en sterven af. Dat moet ook, want dan is het tijd om te oogsten ๐Ÿ˜‹
aardappels.png
Vroege aardappels: 17 maart - 6 april - 20 april - 19 mei
Hoe deze aardappels verder groeien - en hoe je ze moet verzorgen en oogsten - lees je hier.

Dat was het voor vandaag

Nu snel naar buiten: het is veel te lekker weer om nog langer binnen te blijven. De komende week wordt iets minder, maar daarna komt de zon weer volop terug ๐Ÿ˜€

Geniet nog van het Pinksterweekend en tot de volgende keer!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks