Zondag 21 april 2024

Werkt valsspelen in de MM?

Over de koplopers van het seizoen, experiment met de Salanova's, en waarom de zaadjes die je nu zaait zoveel sneller groeien.
header-21-april-tuin.jpg
21 april: het begint er weer wat leuker uit te zien
Zo is het nog 1 maart en nu gaan we alweer richting mei. Bomen worden groener, fruitbomen staan volop in bloei, en ook de moestuin begint er steeds leuker uit te zien.

Eindelijk? Ach, zo in het begin van het jaar gaat het altijd traag en moet je hier en daar weer wat bij-zaaien. Da’s heel normaal hoor.

Want ondanks de vele regen, is het dit jaar echt niet zo slecht als we met z'n allen denken. Sneeuw, nachtvorst, regen en hagelbuien komen in april vrij regelmatig voor. Dat je nu al een beetje kunt oogsten, is dus mooi meegenomen.

Maar daarover later, eerst over valsspelen.

Soms werkt vals spelen super goed

'Eerlijk duurt het langst' Voor een moestuin is dat in deze tijd dus zelfs letterlijk zo.

"Huh? Wat bedoel je Jelle?"

Wat ik al zei: zaai je in maart of begin april je bakken in, dan duurt het best lang voordat je daarvan kunt oogsten. Maar bij sommige soorten kun je dat wat vervroegen. Door ze eerst even binnenshuis voor te zaaien.

"Wat? Ga je nu tegen je eigen advies in?"

Ja en nee. Want dit jaar zitten er in ons testpakket een aantal soorten die je al vroeg in het voorjaar kunt voorzaaien. Zoals de witte bosaardbei en de citroenmelisse.
combi-testzaden-3.jpeg
Het testpakketje zaden uit 2024
De bind- en crystalsla (links- en rechtsboven) kun je vanaf 1 april prima buiten zaaien. Maar we kregen van de expert van RijkZwaan de tip om die ook voor te zaaien, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Zo krijg je een voorsprong als je ze buiten uitplant.

Nou ben ik echt geen fan van voorzaaien, en al helemaal niet als het niet echt hoeft. Maar hé, als zo’n zadenexpert dat advies geeft, moet je het op z’n minst even uitproberen, toch?
voorzaaien-testzaden.jpg
Voorzaai-rondje met de testzaden van 2024
Met onze MM-voorzaaimix hadden we dat ook zo gedaan: airpotje vullen met mix, zaadje erin, beetje water erbij, stukje folie erop en klaar.

Dus namen we meteen maar de 4 Salanova's mee: de Crispy, Batavia, Rode botersla en Eikenbladsla.

We zaaiden ze op 17 maart, en op 6 april zagen ze er zo uit en namen ze mee naar buiten:
voorgezzaide-salanova's.jpg
Voorgezaaide Salanova-plantjes
Daar plantten we ze meteen in de bak, dus zonder ze te laten wennen aan de buitenlucht zoals we bij de zomergroentes doen. Maar als het erg koud en guur was, dekten we ze wel af met een muts.

Vandaag zien ze er zo uit:
salanova-21-april-tuin.jpg
Arjen bekijkt de voorgezaaide Salanova's
Niet slecht toch? Nog een weekje of zo en we kunnen de eerste blaadjes oogsten. Dat was dus echt een prima tip 😀

Gaan we nu alles eerst voorzaaien?

Nee joh, echt niet. Da's té veel gedoe, en is voor de meeste soorten helemaal niet nodig. en nogmaals: als het niet hoeft doen we het liever helemaal niet.

Maar misschien maken we voor die Salanova’saf en toe een uitzondering.Want die groeien in het begin best langzaam en houden dan wel een heel vak bezet. Terwijl je ze daar ook in kunt zetten als ze al een klein plantje zijn.

Bovendien zijn die zaden best duur, en is het zonde als de zaailingen worden opgegeten door slakken of zo.
salanova-zakjes-overzichtje.jpg
Setje Salanova pluksla zaden

Wat vind jij?

De vraag is nu: moet je in de app kunnen kiezen om de Salanova's wel of niet voor te zaaien? Momenteel staat dat er niet in en geven we alleen het advies om ze direct in je bak te zaaien.

En daarmee kom ik weer bij jou. Want wat vind jij? En als je toch al de zaden en voorzaaispullen in huis hebt: zou jij het dan ook willen uitproberen? Daar zou je ons een groot plezier mee doen.

Want als veel MM-ers het in de app willen hebben, gaan we het daar invoegen 🙂

En als je de spullen nog niet hebt: de Salanova's bieden we aan in een voordelig pakketje, net als een handig voorzaaipakket:

De koplopers van dit seizoen: rucola en radijs 💪

Ondertussen loopt de community over met posts van trotse MM-ers die hun eerste oogst laten zien. Van wat blaadjes spinazie, winterpostelein en de overwinteraars van vorig jaar. Zoals snijbiet, wintersla en palmkool.

Maar met stip op nummer 1, 2 en 3 staan de Franse radijs, de rucola en de reuzenradijs:
eerste-oogsten-comm.jpeg
Rucola en radijsjes op de community
Met dank aan SytskeAnne, HuubB, Moestuinbakkie, Puck-a-Luck, moestuintjevankaatje, Kathe, MirjamM23, Dieter-Els-Lotte_be en DaphnyenGrey.

Leuk om te zien toch? Maar minstens even leuk is om de tekst bij die foto's te lezen. En dit zijn er nog maar een paar.

De komende weken worden het er ook alleen maar meer, want de zaadjes die vanaf nu de mix in gaan hebben het stukken makkelijker: langere dagen, meer zon, hogere temperaturen.

En over een paar maanden zien je bakken er compleet anders uit en vraag je je af wat je met al die oogst moet doen 🙂

Kijk maar naar het filmpje van Jelmer. En dat terwijl het vorig jaar nog veel kouder was dan nu.

Zo dat was het weer voor vandaag

Volgende week vertel ik je o.a. over het voorzaaien van komkommers, courgettes en pompoenen.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks