Zondag 5 mei 2024

Ook bezig met de zomergroentes?

Over het verpotten van tomaten, opkweken van de grotere zomergroentes, en de steeds vollere vensterbanken. En hoe gaat het met die lunchtuin bij de loods?
5-mei-tomaten-verpotten.jpg
Verpotten van tomaten naar de grote maat airpotten

Yes, het is weer volop lente 🙂

Oké, vandaag kwam het hier weer met bakken uit de lucht, maar de afgelopen week was het best lekker en soms zelfs echt warm. Lekker genoeg om vaak naar buiten te gaan en te genieten van al dat jonge groen om je heen.

Op de community zie ik steeds meer foto's van behoorlijke oogsten. En ook hier begint het nu echt wat voor te stellen.

Zo komt in Den Andel weer alle sla uit eigen tuin:
5-mei-lunchsalade.jpg
Lunchsalade met Salanova pluksla, spinazie, rucola en radijs
Maar er is meer te doen. Want als je zelf je zomergroentes zaait, dan heb je het in deze tijd best druk. Met het verpotten van je tomaten, het voorzaaien van de grotere zomergroentes, en het verzorgen van je plantjes op de vensterbank. Dat komt dan ook allemaal langs in deze blog.

Maar voor ik daarmee begin, eerst even dit:

Waarom zijn er twee maten airpotten?

In de shop vind je kleine én grotere airpotten. De kleinere zijn ideaal voor het voorzaaien van tomaten, basilicum, afrikaantjes en de Salanova’s. Alle soorten die - in het begin - niet zoveel ruimte nodig hebben.

De grotere zijn weer handig voor de grotere zomergroentes, zoals pompoenen, courgettes en komkommers. Voor die groentes is de kleine maat al snel veel te krap. Maar je gebruikt ze ook voor je voorgezaaide tomaten - die je na een maand moet verpotten naar een grotere pot.
mail-7-mei-airpot-08.jpg
MM-airpotten: de kleine en de grotere maat.
'Waarom zaai je die tomaten dan niet meteen in een grotere pot?'

Omdat die grotere veel meer ruimte innemen op de vensterbank - en als dat niet hoeft dan gebruik ik liever die kleinere.

Maar veel belangrijker is dat tomatenplantjes door dat verpotten juist beter gaan groeien. Dan krijgen ze verse voeding en maken extra worteltjes aan.

Daar lees je alles over op deze pagina:
5-mei-grote-zomergroentes-2.jpg
Net verpotte tomaten op de vensterbank

De grote zomergroentes

In de vorige blog schreef ik over het voorkiemen van courgettes, pompoenen en komkommers.

Die van ons hebben er zin in: ze kiemden al binnen drie dagen en toen ze eenmaal in de potjes zaten, kwamen ze super snel op.
mail-7-mei-airpot-25.jpg
De grote zomergroentes op de vensterbank
Deze zaailingen groeien als een tierelier. En dat brengt me naar het volgende onderwerp:

Hou je plantjes binnen - tot minstens 15 mei

Zomergroentes kunnen absoluut niet tegen kou. Daarom mogen ze pas ná half mei naar buiten, om ze dan langzaam te laten wennen aan de buitenlucht.

Tot die tijd hou je ze binnen. Op een lichte maar niet al te warme plek. En ja: dat betekent steeds vollere vensterbanken. Zelfs al ben je - net als ik - zo laat mogelijk begonnen. 😉

Op deze pagina lees je hoe je al die voor-gezaaide plantjes de komende tijd nog zo goed mogelijk verzorgt.
mail-7-mei-airpot-15.jpg
Steeds vollere vensterbanken
Heb je een kas? Dan kun je de plantjes daar al wel inzetten. Maar hou het weer in de gaten, want bij erg koude nachten is het veiliger om ze ’s avonds nog in huis te halen.

Hoe gaat het met de lunchtuin bij de loods?

Begin februari kreeg Jelmer een briljant idee: 'Waarom maken we geen tuin bij de loods? Daar kunnen we dan ook lunchsalades uit oogsten - net als in Den Andel - en hebben dan meteen een fijne plek om die op te eten 🙂'

Hij maakte meteen een plan:
plan-kantoortuin.jpeg
Inmeten van de lunchtuin bij de loods in februari
Het duurde even, maar nu staan er een aantal MM-hero bakken en MM-mini's, zijn ze gevuld met mix en zaaiden we de eerste zaadjes. En over een paar weken zetten we er de voorgezaaide zomergroentes in.

Uiteraard hou ik je op de hoogte van de voortgang, maar voor nu alvast een filmpje:

Zo, dat was het weer voor vandaag

De komende tijd is het weer nog behoorlijk wisselvallig:
weerbericht-5-5.jpeg
Bron: KNMI
Voor de zekerheid stel ik daarom de boontjes nog een weekje uit, want die kunnen niet zo goed tegen regen. Maar volgende week vertel ik je er alles over, oké?

En voor vandaag wens ik je nog een hele fijne bevrijdingsdag.

Geniet ervan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks