Zondag 9 juni 2024

Succes met Salanova pluksla

De beste pluksla? Dat zijn Salanova’s. Deze superlekkere sla vormt compacte kroppen met véél blad. Teel ze als baby-leaf of laat ze uitgroeien voor een enorme salade.

Tips voor de teelt én een leuke aanbieding.
4-soorten.png
De vier soorten Salanova pluksla van de Makkelijke Moestuin

Een paar kropjes sla, wat heb je daar nu aan?

Soms hoor ik dat wel eens, als ik vertel over de Salanova soorten die wij hebben. Maar wie dat zegt kent ze nog niet. Want met een paar vakken met deze sla oogst je al snel elke dag een salade.

Salanova's zijn speciaal ontwikkeld voor de professionele teelt, en zijn niet te koop voor particulieren. Behalve bij ons, en daar zijn we supertrots op :-)

We hebben ze nu ruim een jaar en worden er steeds enthousiaster over. Kijk maar naar Jelmers filmpje voor Instagram over de groene Batavia:
Maar toen hij dat postte, reageerden sommige lezers dat de zaailingen bij hun amper opkwamen. Ook op de community lezen we dat het dit jaar bij sommige MM-ers wat moeizamer gaat.

De oorzaak? Helemaal zeker weten we dat natuurlijk niet, maar de vele regen, kletsnatte mix en de tsunami aan slakken helpen uiteraard niet mee.

Hoe dan ook: dat is niet de bedoeling. Want als je maar één zaadje per keer zaait - en daar een heel vak voor gebruikt - dan wil je wel resultaat.

Maar eerst wat meer over deze slasoorten:

Wat is er zo bijzonder aan Salanova's?

Salanova’s vormen compacte kroppen: met veel blad dat dicht op elkaar zit.

Voor ons als MM-ers is dat ideaal, want van één enkele krop oogst je niet alleen massa’s blad, maar laat je de kern staan, dan groeit het blad vanuit het midden weer aan.

Omdat deze soorten ook nog eens veel later in bloei schieten dan andere sla, kun je zo minstens 2 maanden lang blijven oogsten, vaak nog langer.
batavia-aduard-5.jpg
Een schaal vol sla van één enkele krop Batavia
Dat blad blijft vrij klein en is lekker knapperig en sappig: ideaal voor salades, sandwiches en wraps. Veel lekkerder dan de kas-geteelde blaadjes uit de supermarkt.

Meer over deze professionele zaden lees je hier. Bijvoorbeeld over waarom ze in kleipillen zitten en waar ze vandaan komen.

Tips voor succes met Salanova pluksla

De teelt van Salanova's is super eenvoudig: je stopt een kleipil met een zaadje in het midden van een vak, geeft regelmatig wat water en de rest gaat vanzelf.

Zo staan ze ook in de app, en daarmee krijg je vanzelf een seintje als je iets moet doen.
Salanova-in-app.jpg
De vier Salanova soorten staan in de app
Maar wil je zeker zijn van de opkomst - ook bij slecht weer - en nóg slimmer gebruik maken van de vakken die je hebt, dan geef ik je hier nog wat handige tips.

Tip 1: Eerder beginnen door te zaaien in potjes

Als je niet zoveel vakken hebt en die al helemaal vol staan, dan kun je deze slasoorten prima voorzaaien. Komt er dan een vak leeg - bijvoorbeeld van de radijsjes - dan heb je al een plantje. Zo kun je eerder oogsten én maak je optimaal gebruik van je vakken.

Kijk maar naar de koriander op de foto hieronder. Die begint al aardig door te schieten en heeft z'n tijd gehad.

We hebben al een mooi kropje Botersla, dus zodra het vak leeg is komt dat erin:
9juni-boterslaplantje.jpg
Doorschietende koriander en de botersla die 'm opvolgt
Dat voorzaaien kun je binnen doen - op een lichte maar koele vensterbank - maar vanaf 1 april kan het ook buiten. Zet de potjes dan wel op een beschutte plek en geef bij felle zon wat bescherming.

Zelf gebruiken we de kleine maat airpotjes die we vullen met MM-voorzaaimix. Daarin groeien de zaailingen mooi stevig en compact op.

En omdat dat zo goed gaat, maakten we er meteen maar een voordelig pakketje voor. Met alle spullen die je daarvoor nodig hebt - en uiteraard de zaadjes 🙂
Salanovas-voorzaaipakket-overzicht.jpg

We schreven al eerder dat we dat voorzaaien wilden testen, en echt: het bevalt ons supergoed. Vooral omdat het veel makkelijker gaat dan bij de zomergroentes:

  • je vult een airpotje met MM-voorzaaimix
  • maakt een gaatje van 1 cm diep in het midden van het potje
  • stopt er een kleipil in en maakt het gaatje dicht
  • geeft wat water en dekt het af met wat doorzichtig keukenfolie

Zodra de zaailingen opkomen (2-4 dagen) haal je het folie weg. Weer een week of 3 later zijn de plantjes dan groot genoeg om in je bak te planten. Maar als je dan nog geen leeg vak hebt, dan kan het ook later.
salanova-voorzaaien-combo.png
Voorgezaaide Salanova-plantjes na 3, 12, 21 en 42 dagen.
Let op: het voorzaaien staat nog niet in de app - dat komt bij de volgende grote update. Toch kun je de app wel gebruiken.

Je doet dat op het moment dat je het voorgezaaide plantje in je bak zet. Dan druk je op het lege vak, en kies je de betreffende soort.

Maar in plaats van dat je begint bij level 1, geef je aan dat je al gezaaid hebt, en ga je direct naar level 3 of 4. Afhankelijk van hoe groot je plantje is.
app-level.jpeg
Kies het juiste level in de app

Tip 2: Oogsten als 'baby-leaf'

In de app beginnen we met oogsten na een week of 7. Maar voor 'baby-leaf'-sla doe je dat al na 5 weken.

Daarvoor oogst je alleen de buitenste blaadjes en laat je de kern van de plant staan - zodat die door kan groeien. Voor deze tip zet je minstens 4 plantjes in één vak, van verschillende soorten:
9juni-salanova's-babyleaf-1.jpg
Vier kleine kropjes voor het oogsten van mini-blaadjes
Wordt het vak te klein voor de 4 kropjes, dan oogst je er telkens eentje helemaal weg, zodat de rest nog even door kan groeien. Zo maak je - alweer - optimaal gebruik van je vak.

Tip 3: Mega-veel sla nodig?

Dan is het juist handig om een volwassen krop helemaal of voor een groot deel te oogsten. Dus na een week of 10. Het zal je verbazen hoeveel sla je dan ineens oogst: je hebt al snel een hele bak vol. Of twee 😀

Knip zo'n krop 2-3 cm boven de groeikern helemaal af.

Vaak groeit het blad dan weer terug en kun je na een poosje nog een keer oogsten.Maar wil je het vak gebruiken voor iets anders, dan kan dat natuurlijk ook.
9juni-salanova-header.jpg
Een hele krop Batavia-sla in één keer oogsten

Méér sla dan je op kan?

Dat kan ik me haast niet voorstellen, niet met deze sla 🙂 Je kunt er zo veel variaties mee bedenken, en echt niet alleen als salade bij de lunch:
batavia-aduard-1.jpg
Lunch met de net-geplukte Batavia-sla uit de bedrijfstuin
Denk alleen al aan smoothies, lekkere maaltijdsalades - door de soep, in wraps, op het laatste moment toevoegen aan roerbakschotels of pastagerechten, door een omelet of quiche. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kijk maar eens op de site ‘Love my Salad’. Daar vind je vast wel iets wat je aanspreekt.

Dus: heb jij nog nooit Salanova's verbouwd? Grijp dan nu je kans en koop zo'n voordelig voorzaaipakketje. Daarmee oogst je al snel de allerlekkerste sla die er is, en ben je ook nog eens ruim 20% voordeliger uit dan wanneer je alle spullen los koopt.

Zo, dat was het voor vandaag: ik duik de keuken in

En je raadt nooit wat ik vandaag maak voor de lunch 😉
sla-sala.jpeg
Kleine blaadjes Salanova, sugarsnaps, verse basilicum en mini-komkommertjes (testzaden)
Mocht je al Salanova pluksla verbouwen - en/of ga je aan de slag met de tips op deze pagina - laat je me dan weten wat jij van deze slasoorten vindt? Ik kijk nu al uit naar je post (en foto's) op de community.

De volgende keer vertel ik je o.a. over de zomergroentes. Want die hebben nu wat extra aandacht nodig.

Tot dan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks