Zondag 14 juli 2024

Vakantie, komkommertijd en optimisme

Over wat te doen met je bakken als je op vakantie gaat, waarom een perfecte moestuin niet bestaat, en de mega-grote schildering op de loods.
14-juli.jpg
De schildering van Roos Vink en Michel Velt op onze loods
Mensen, laten we eerlijk zijn: dit is voor de moestuin het allerslechtste jaar dat ik heb meegemaakt. Wat een weer en wat een regen 😐

Dat zomerse gevoel - waar we allemaal zo naar uitkijken - moeten we dus ergens anders vandaan halen.

Daarom zijn we ook superblij met wat Roos en Michel met onze loods deden. In de vorige blog liet ik je al de eerste schets zien, en na bijna twee weken schilderen - vaak in de regen - maakten ze er echt iets prachtigs van. Daar krijg je toch meteen een goed gevoel van?

En wie weet ga je binnenkort wel op vakantie. Naar de zon, lekker, en verder even helemaal niets. Heerlijk 😀

Maar als jij een paar weekjes van huis gaat, wat doe je dan met je moestuin als die net helemaal vol staat met groentes? Daar geef ik je wat tips voor:

Wat doe je met je bakken als je op vakantie gaat?

Als eerste heel veel oogsten. Op de community staan legio tips wat je met al die oogst kan doen, maar ook in de Kennisbank vind je een aantal lekkere recepten.

Maar oogsten is natuurlijk niet het enige.

Jelle1-bamboe-hero.jpg
Hoe overleeft jouw MM de weken dat je weg bent?

Komkommertijd?

Niet echt. In ieder geval niet letterlijk. Want met al die nattigheid en weinig zon, doen die komkommers het dit jaar niet geweldig. Je ziet nu pas de eerste vruchtjes:
14-juli-komkommers.jpg
Hoera: de eerste komkommertjes komen eraan!
Maar ook ook de rest van de tuin heeft er wel eens beter uitgezien in deze tijd van het jaar. Zelfs als je de net-ingezaaide vakken niet meetelt:
14-juli-kantoortuin-2.jpg
Kantoortuin in Den Andel - half juli
Maar we blijven positief, want veel groentes doen het juist weer geweldig.

Vooral de sla heeft het reuze naar de zin:
14-juli-botersla-1.jpg
Salanova rode botersla
We zijn dan ook super-enthousiast over het voorzaaien van de Salanova's. Want daardoor zijn je vakken ook meteen wat minder leeg. We maakten daar zelfs een voordelig pakketje voor:
En wat denk je van de baby broccoli? De hoofdstronk is al klaar om te oogsten en de eerste zijscheuten kun je ook al zien:
14-juli-broccoli.jpg
Baby broccoli: klaar voor de eerste oogst en de rest komt er ook al aan
Ook de courgette groeit als een tierelier. Die geeft nu de ene vrucht na de andere en moet je regelmatig opbinden (zie blauwe pijl).
14juli-courgette-schimmel.png
Haal de uitgebloeide bloemen bij courgettes weg om schimmel te voorkomen
Zie je dat lelijke uiteinde van de onderste courgette? Daar zat eerst de bloem, en door de regen is het daar gaan schimmelen. Nou is dat niet zo heel erg hoor, want als je dat stuk er af snijdt is de rest nog prima te eten.

Maar om dat te voorkomen haal je de bloemen liever meteen weg zodra ze hun werk hebben gedaan en niet meer open gaan: zie de rode pijlen. (Doe dat ook bij de pompoen.)

De knop van de mannelijke bloem - zie de gele pijl - heeft weer een ander probleem, want die zit vol met luis.

En dat sluit mooi aan op het volgende onderwerp:

Een perfecte moestuin? Die bestaat niet.

Kijk: met de methode, spullen en zaden van de Makkelijke Moestuin én de hulp van de app, haal je gewoonlijk 9 van de 10 keer een geweldig resultaat.

Oké, nu wat minder, maar dat ligt aan het weer. Maar zelfs met dat slechte weer, is dat wat wél goed gaat nog meer dan in een gewone moestuin, en voor beginners zelfs een onvoorstelbaar succes.

Maar 100% perfect? Sorry, dat kan niet. Zelfs niet als het weer wél ideaal is.

Zo hadden we in 2021 een hele mooie lente en zomer:
perfecte-groentes-21-juli-1.jpg
Moestuinbak eind juli 2021
Prachtig toch? Maar als je goed kijkt dan zie je dat sommige plantjes er net wat minder uitzien. Zoals de palmkool linksboven: die kreeg bezoek van vlinders 🙂

Op de kennisbank vind je een uitgebreide post over wat je zoal kunt tegenkomen en hoe je daar mee omgaat:

Perfecte moestuin en perfecte planten?

Leuk om te lezen, vooral als je nog niet zo lang bezig bent en nu wat moedeloos raakt door het slechte weer.

De MM nóg makkelijker?

Yes, daar zijn we altijd mee bezig.

Omdat we zelf ook allemaal MM-ers zijn, weten we heel goed wat we graag nóg beter willen - en ook op de community komen we wensen tegen. Vinden we de kant-en-klare oplossingen niet goed genoeg - dan gaan we zelf aan de slag.

Kijk maar naar ons schrikdraad tegen slakken. Helemaal zelf ontworpen en gemaakt - langdurig getest en aangepast - en werkt als een trein:
Maar hoe we dat schrikdraad maakten, valt in het niet bij waar we nu mee bezig zijn: een nieuwe serie producten waar we al lang mee bezig zijn en die je ook kunt gebruiken bij de huidige MM-bakken.

De komende tijd vertel ik je daar meer over. Waarom we die maken en hoe we dat doen. En met een beetje geluk kunnen we het eerste product dan over niet al te lange tijd testen met een grotere groep MM-ers.

Voor nu wens ik je een mooie zomer toe: vroeg of laat zal die vast nog wel komen. Geniet in ieder geval van alles wat wél goed gaat in je tuin en wat je kunt oogsten. Want wij MM-ers blijven altijd positief 😀

Tot de volgende keer!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks