Woensdag 27 juli 2022

Zaaien voor het najaar? Dat kan nu.

Nu zelfs heel voordelig én met drie nieuwe soorten die ook al in de app staan. Ook nieuw in de app: najaars-versies voor een flink aantal soorten.
heacder-mail.jpg
Lekker fris vandaag
Pfff, wat een weer. Hier in het topje van Groningen was het vorige week 34 °C, vandaag is het de helft: 17 °C.

Echt zomer dus 🙂

25% korting op de meeste zaden

Vandaag heb ik best veel te vertellen: over nieuwe zaden, de tuin in deze tijd, zaaien voor de herfst en het laatste nieuws over het slakkenschrikdraad.

Maar eerst even dit: om wat ruimte te maken in onze loods, verkopen we een deel van de zaden uit. Zowel de losse zakjes als de zadenpakketten.

Drie nieuwe soorten: in de shop én de app

De rode pluksla uit ons testpakket is bij iedereen een mega-succes. Zó groot dat veel MM-ers het hartstikke jammer vinden dat ze niet mee konden doen.

Omdat je deze slasoort tot en met augustus kunt zaaien, hebben we snel nog wat bijbesteld. Ze staan nu in de shop.
rode-salanova-06.jpg
Rode pluksla uit het testpakket: nu weer in de shop
Omdat die het zo goed doet, bestelden we meteen ook maar de groene versie daarvan:
Screenshot-2022-07-26-at-14.06.17.png
App-afbeeldingen van de groene pluksla
Plus de paarse boerenkool, want ook die is ideaal om nu te zaaien.

Ze zitten nog niet in onze eigen zakjes - geen tijd om die te laten drukken - maar in van die kleine witte die we ook voor de testzaden gebruiken.

Wel staan ze alle drie al in de app.
IMG_2533.jpg

In de tuin: oogsten, opfrissen en door

Inmiddels eten we elke dag komkommer, courgettes, en tomaatjes. En vergeet vooral ook de boontjes niet. Ik vind ze allemaal lekker, maar de snijboon is verreweg mijn favoriet:
jelle-snijbonen.jpg
Snijbonen oogsten: altijd weer leuk
Al ziet de lunchsalade die Silvia van de boterboontjes maakte er ook wel heel verleidelijk uit 😋
salade-boterboontjes-silvia.jpg
Salade met boterboontjes en tomaatjes (foto Silvia)
Maar dit is lang niet het enige recept dat op de community staat. Dus als je niet zo goed weet wat je met al die oogst moet doen: neem dan eens een kijkje bij de recepten.

Opschonen bakken

Eind juli / begin augustus is ook een prima tijd om de tuin eens lekker op te frissen. Om weg te halen wat je weg wilt halen, je planten weer eens lekker op te pimpen en lege vakken klaar te maken voor een nieuwe zaaironde.
opruimen-eind-juli.jpg
Eind juli / begin augustus: opschonen van de moestuinbakken
Volg je mijn stappenplan dan heb je binnen no-time alles weer op orde.


Zaaien voor de herfst - met 25% korting

Om jou een extra duwtje in de rug te geven om nog flink te zaaien voor het najaar, bieden we bijna al onze zaden nu extra voordelig aan. Bijna, want ik vertel je er meteen bij dat dat niet geldt voor de nieuwe soorten 😉
seeds-shop.jpeg
Op alle zakjes waar we korting op geven, staat een expiratiedatum van januari 2024. Dat betekent dat de kiemkracht tot die tijd optimaal is, en daarna langzaam terugloopt.

Al verschilt dat per soort. Verreweg de meeste zaden kun je nog jaren blijven gebruiken, met een prima resultaat. Sommige zelfs wel 6 jaar of langer. Daar lees je hier meer over.

Najaars versies in de app

Veel van onze zaden kun je dus nu nog zaaien, of zelfs nog in september of oktober.
Maar tot nu toe kreeg je dan dezelfde aanwijzingen als in het voorjaar.

En dat is best wel raar. Want in het voorjaar is het vaak nog best koud en wordt het steeds warmer. Nu is het net andersom: je begint als het nog warm is, en de dagen nog lang. Hoe dichter je bij de winter komt, hoe kouder het wordt.

Voor een aantal soorten die je rond deze tijd kunt zaaien maakt dat echt wel uit. Zoals voor de goudsbloem, palmkool, peultjes, pluksla, spinazie, sugarsnap, veldsla, wintererwt en de winterpostelein.
peultjes-oktober.jpg
Peultjes in oktober: gezaaid in augustus
Daarom maakten we in de app voor deze soorten speciale najaars-versies. Zaai je ze later in het jaar, dan krijg je dus voortaan de aanwijzingen voor het najaar. Dat zie je dan ook achter de soortnaam staan. Bijvoorbeeld 'veldsla (najaar)'.

Voor alles wat je al eerder zaaide, verandert er niets. Daarvan lopen de stappen en levels gewoon door, ook als er najaar-versies zijn.

Update schrikdraad tegen slakken

Als laatste nog wat goed én minder goed nieuws over het schrikdraad. Na het testen van allerlei alternatieven die niet werkten - gingen we daar toch weer mee bezig.

Inmiddels is dat gelukt: het is nog geen enkele slak gelukt om er overheen te gaan 🙂 We willen hier zo snel mogelijk 100 stuks van maken, zodat we het kunnen testen met een groep MM-ers.

Maar - en nu komt het minder goede nieuws - het wachten is op de onderdelen daarvoor. En dat is in deze tijd een ware ramp 😐

Ik durf dus niets meer te zeggen over wanneer de test van start kan gaan. Maar zodra het zover is, doe ik een oproep, ok?
preview-slakkenschrik.jpg
Eén van de succesvolle testen tegen slakken

Dat was het weer voor vandaag

Ik wens je alvast een hele fijne augustusmaand toe, met lekker weer, veel oogst en af en toe een buitje. Dat scheelt weer water geven 😉

En nogmaals: wil je het komende najaar lekker door kunnen oogsten: dan kun je daar nu heel voordelig zaden voor kopen.

Of alvast inslaan voor volgend jaar. Want die 25% korting geldt óók voor de zadenpakketten. Die zijn dus nu wel héél voordelig 😀

Tot de volgende keer!

sig.jpg
PS: Wil je ook iets delen of reageren op deze nieuwsblog?
Deel dan je verhaal (en foto's) op onze super actieve community.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks