Zondag 19 juni 2022

Nieuw: kruidenplantjes, óók in de app

Lang niet alle kruiden zijn geschikt om te zaaien. Zo zet je tijm, munt, salie en rozemarijn beter als klein plantje in je tuin.

In deze blog vertel ik je er alles over.

(Let op: deze blog schreef ik toen we een test met kruidenplantjes deden en die ook in de shop verkochten. Momenteel verkopen we geen plantjes.)
Kruidenpakket.jpg
Omdat ze allemaal één vak nodig hebben, en je vaste planten het beste in een MM-mini zet, maakten we er meteen maar een mooi pakket van. Compleet met vier MM-mini's, mix en natuurlijk de plantjes.
kruidenplantjes.jpg
V.l.n.r: Marrokkaanse munt, Rozemarijn, Salie en Tijm

Waarom kruidenplantjes?

Kruiden zijn niet alleen super lekker om vers uit je tuin te halen, maar ze zijn ook super gezond.

Daarom hebben we al een aantal kruiden die je prima kunt zaaien: zoals platte peterselie, koriander en de struikbasilicum.
basil-plantjes-in-vak.jpg
Struikbasilicum kun je prima zaaien
Maar lang niet alle kruiden vinden wij geschikt om te zaaien.

Bij de meeste duurt het namelijk tergend lang voordat je ervan kunt oogsten. Dan is een plantje kopen 10 x slimmer.

Test met kruidenplantjes

Dus?

Dus doen we nu een test met plantjes. Met de populairste soorten om vers te gebruiken in de keuken: gewone tijm, rozemarijn, echte salie en Marokkaanse munt. Al deze soorten zijn meerjarig en winterhard, super makkelijk te verzorgen.

Onze plantjes komen van een professionele kweker. Ze zijn speciaal gekweekt om uit te planten in de tuin zodat je er jarenlang plezier van hebt. De plantjes zelf zijn nog vrij klein maar ze hebben al een stevig wortelstelsel waarmee ze sterk en gezond zullen opgroeien.

Da's dus wat anders dan de kruiden uit de supermarkt of in de meeste tuincentra. Die zijn veelal in kassen opgekweekt en bedoeld om meteen van te oogsten. Maar daarom juist minder geschikt om in je tuin te zetten en daar langdurig te blijven staan.
kruiden-potjes.jpg
Kruidenplantjes van de kweker

Ook in de app

En het leukste is dat je de kruiden vanaf overmorgen ook in de app kunt zien. Het zijn dus de eerste plantjes die daar in komen te staan.

Overigens staan er bij veel stappen nog geen plaatjes, maar die komen er snel aan. Robbin is nu zo’n beetje dag en nacht aan het tekenen 😉
image.png
Tijm in de MM-app
In de app zie je precies hoe je de kruiden moet planten en verzorgen, maar hieronder geef ik je alvast per soort een kleine samenvatting. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten.

Gewone Tijm

Van alle soorten tijm is die van ons het meest geschikt voor gebruik in de keuken. Het ruikt heerlijk, is lekker in allerlei gerechten en trekt tijdens de bloei - in juni en juli - veel bijen aan. Een volwassen plant wordt 20 tot 30 cm hoog.

Het blad is super gezond en zit tjokvol vitamine C, mineralen en anti-oxidanten. Ook zit er het stofje thymol in - dat helpt bij verkoudheid, bronchitus en astma.

Tijm is lekker in soepen, aardappel-, vlees-, en visgerechten, pastasausen, jus, marinades: je kunt het zo gek niet bedenken. Het is het makkelijkst om hele takjes toe te voegen en die er later weer uit te vissen.

Je kunt er ook thee van zetten: doe wat takjes in een theeglas, giet er heet of kokend water op, even trekken en klaar ben je. Voor de smaak kun je er eventueel nog wat honing, verse gember of een schijfje citroen bij doen.
tijm-bloem-closeup.jpg
Bloeiende echte tijm

Tijm planten en verzorgen

Je krijgt een mooi klein struikje, met hier en daar al een klein bloemetje.

Voor het planten zet je het potje eerst even in een kom met water zodat de wortelkluit goed nat wordt. Ondertussen maak je in het midden van het vak of de MM-mini een gat in de mix en giet je daar wat water in.
tijm-potje-in-bakje-water.jpg
Zet het potje tijm eerst in een bakje met water
Haal het plantje voorzichtig uit de pot. Omdat de wortels onderin het potje nogal vast op elkaar zitten, knip je de onderste centimeter van de wortelkluit weg. Daardoor maakt de plant sneller nieuwe wortels aan.
tijm-wortels-onderin-pot.jpg
De wortels zitten onderin het potje dicht op elkaar
Zet dan de plant in het gat, net zo diep als dat ie in de pot stond. Druk de mix losjes aan rond de plant, en geef nog wat extra water aan de voet van de plant.
tijm-klein=mini.jpg
Tijmplantje in een MM-mini

Tijm in de rest van het jaar

Eigenlijk hoef je weinig te doen, de plant groeit vanzelf verder en heeft ook nauwelijks last van ziektes of plagen. Zelfs niet van slakken.

Veel water geven hoeft ook niet: de plant kan vrij goed tegen droogte, maar laat de mix nooit helemaal uitdrogen.

Vanaf het begin kun je al af en toe takjes tijm oogsten. Daardoor komen er telkens nieuwe takjes, en blijft de plant gezond. Die jonge takjes zijn in de winter wel extra kwetsbaar, dus stop met oogsten rond 1 oktober.

Een volwassen tijmplant kan prima tegen kou, al moet je ‘m wel wat beschermen als het hard gaat vriezen. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Rond april begint de plant weer te groeien.

Rozemarijn

Rozemarijn is een veel gebruikt keukenkruid: het ruikt heerlijk, is lekker en gezond in allerlei gerechten en krijgt in het voorjaar prachtige lila bloemen. Die trekken dan veel bijen en hommels aan. De hele plant ruikt heerlijk: een beetje naar dennen.

Rozemarijn geeft - net als tijm - een lekkere mediterrane smaak aan allerlei gerechten: pastasausen, gebakken aardappels, braadgerechten en bij kip, vlees of aardappel- en groenteschotels uit de oven. Ook hier voeg je hele takjes toe en vis je die er later weer uit.

Rozemarijnthee helpt goed bij verkoudheid en griep en is goed voor de spijsvertering.
Rozemarijn=bloei-closeup.jpg
Rozemarijn bloeit al in het voorjaar: fijn voor de eerste bijen en hommels

Rozemarijn planten en verzorgen

Je krijgt een plantje met meerdere takjes.

Zet dat op dezelfde manier als tijm in een vak of MM-mini. Dus eerst het potje in een kom met water zetten, dan de plant voorzichtig uit de pot halen en ook hier de onderste centimeter van de wortelkluit wegknippen.
Rozemarijn-3.jpg
Knip de onderste centimeter van de wortelkluit af
Zet dan de plant in het midden van een vak of MM-mini, net zo diep als dat ie in de pot stond. Druk de mix losjes aan rond de plant, en geef nog wat extra water aan de voet van de plant.
Rozemarijn-2.jpg
Rozemarijn plantje in een MM-mini

Rozemarijn in de rest van het jaar

Ook rozemarijn groeit vanzelf, en heeft geen last van ziektes, plagen of slakken.Geef alleen bij langdurige droogte water: zolang de mix niet uitdroogt is het goed.

Oogsten kan het hele jaar door. Knip daarvoor zo’n 5 cm van een takje af. Zo zal de plant telkens nieuwe takjes aanmaken, en blijft de plant gezond.

Een volwassen plant kun je dan ook jarenlang in hetzelfde vak laten staan, en wordt wel 80 cm hoog. Maar je kunt hem ook makkelijk terugsnoeien.
Rozemarijn-groot-mini.jpg
Deze rozemarijnplant is al ruim 3 jaar oud
Rozemarijn is meerjarig, maar kan niet zo goed tegen kou, zeker niet als het ook nat is. Geef ‘m daarom wat bescherming zodra het gaat vriezen. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Rond maart/april begint de plant weer te groeien. Knip dan de lelijke en dode takken weg, en halveer dan meteen de takken die je te hoog vindt.

Echte salie

Echte salie is een groenblijvende plant. De bladeren zijn dik, voelen een beetje donzig aan. Bij een volwassen plant wordt het oudere blad grijsgroen van kleur. De plant wordt tussen de 40 en 60 cm hoog.

Dit kruid heeft een sterke geur en smaak waar je echt even aan moet wennen. Bovendien overheerst het snel. Maar weet je hoe je het moet gebruiken, dan is het superlekker.

Salie past perfect bij vis, pastagerechten of kalfsvlees, maar is ook lekker in pompoensoep, bij gebakken aardappeltjes, of in een hartige taart. Of bak het blad in een dun laagje olie: dan wordt het lekker knapperig en smaakt overheerlijk als garnituur bij allerlei gerechten.

Thee van salie helpt goed tegen mond- en keelontsteking. Verder is het goed voor de spijsvertering, en heeft het een ontspannende werking. Ideaal om te drinken voor het slapengaan.
salie-2.jpg
Salie plant in een MM-Hero
Je ontvangt een jong plantje met nog klein blad.

Zet het plantje eerst met potje en al in een kom met water.

Haal het daarna voorzichtig uit de pot en plant het in het midden van een vak of MM-mini, net zo diep als dat ie in de pot stond. Omdat het plantje nog jong is, hoef je geen stukje van de wortelkluit af te knippen.
Salie-6.jpg
Salie plantje in een MM-mini

Salie in de rest van het jaar

Ook bij deze plant hoef je maar weinig te doen, al heeft salie wel iets meer water nodig dan rozemarijn of tijm.

Zodra de plant goed gaat groeien, kun je af en toe al wat blad oogsten. Wordt de plant groter, dan knip je bij het oogsten een top van ongeveer 10 cm van een tak af.

De groeikracht van salie is enorm. Oogst dus heel regelmatig, zelfs al heb je het blad niet nodig. Zo blijft de plant gezond. En dijt de plant teveel in de breedte uit, dan knip je gewoon hele takken weg.

In augustus verschijnen de bloemstengels. Knip die na de bloei weer weg om de plant mooi te houden.
Salie-8.jpg
Bloeiende salie
Een volwassen salieplant kan prima tegen kou, al moet je ‘m wel wat beschermen als het hard gaat vriezen. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Rond april begint de plant dan weer te groeien.

Marokkaanse munt

Marokkaanse munt is een van de lekkerste en populairste muntsoorten. Deze vaste plant is meerjarig, maar verliest in de winter wel het blad.

Omdat de plant veel ondergrondse worteluitlopers maakt, woekert hij enorm. Daarom zet je ‘m het beste in een MM-mini. (Wil je ‘m toch in een bak, zet ‘m dan eerst in een grote pot zonder bodem en laat die ongeveer 3 cm boven de mix uitsteken.)
munt-2.jpg
Marokkaanse munt in een MM-mini
De meeste mensen gebruiken deze munt vooral om thee van te zetten. Daarvoor doe je een flinke tak in een thee glas, giet er kokend water op, en klaar. Maar op warme dagen is ijswater met wat takken munt en een schijfje citroen net zo lekker.

Je kunt de verse muntblaadjes ook verwerken in fruitsalades, sauzen, ijs, jams, bij erwten en door dipsauzen. Stukjes watermeloen met Marokkaanse munt is in de zomer een super makkelijk toetje. In het noorden van Afrika is het ook vrij normaal om munt toe te voegen aan couscous of zelfs aan vleesgerechten.
munt-4.jpg

Marokkaanse munt planten

Je krijgt het plantje helemaal teruggesnoeid: alleen wat kale takjes.

Dat ziet er best wel zielig uit, maar vergis je niet: er zit een enorme groeikracht in. Binnen no-time verschijnen er groene takjes met fris groen blad. Waarschijnlijk kun je de eerste al ontdekken, of aan de voet van de plant, of aan de kale takjes.
munt-1.jpg
De eerste zijtakjes van de munt komen alweer te voorschijn
Planten doe je net zoals bij de salie.

Zet het plantje eerst met potje en al in een kom met water. Haal het daarna voorzichtig uit de pot. Plant het in het midden van een vak of MM-mini, net zo diep als dat ie in de pot stond. Bij munt hoef je dus ook geen stukje van de wortelkluit af te knippen.

Grote kans dat je bij het planten ook al wat ondergrondse uitlopers ziet die al snel nieuwe takken vormen. Zoals hier:
munt-3.jpg
Uitloper tussen de wortels van het muntplantje

Marokkaanse munt in de rest van het jaar

Munt is een ijzersterke plant, daar hoef je - behalve water geven - weinig aan te doen.

Hij houdt van vochtige mix, maar niet van langdurig kletsnat. Geef ook bij voorkeur water aan de voet van de plant, niet op het blad. Zo voorkom je schimmelziekte.

Zodra er mooie takjes groeien, kun je beginnen met oogsten. Knip daarvoor de toppen van de takken af. De plant maakt daardoor meteen weer nieuwe takken aan.

Let op: munt heeft één grote vijand en dat is het goud- of munthaantje. Deze prachtige blauwzwarte kevertjes eten van het blad net als hun larven. Bij droog en warm weer vermeerderen ze zich razendsnel en is je plant binnen no-time kaal.

Check dus regelmatig of je de kevers of larven ziet, en pluk die meteen weg.
986aa5a9d353fa6d843a1b331f726a5e8daf4758-plaagdieren-goudhaantje-munt.jpg
Goudhaantjes op muntplant
Zodra het echt koud wordt, wordt de plant lelijk en sterft uiteindelijk af. Om in het voorjaar - rond maart - weer uit te lopen.

Dan zie je meteen waarom je munt niet zomaar in een bak moet zetten 😉
munt-5.jpg
De eerste uitlopers van de munt in het voorjaar

Voorlopig weet je wel genoeg over onze kruiden, toch?

En nogmaals: vanaf dinsdag staan ze alle vier in de app. Die laat je stap-voor-stap zien hoe je de plantjes moet planten en verzorgen, veel uitgebreider nog dan dat ik hier deed.

Dat was het weer voor vandaag

(Let op: deze blog schreef ik toen we een test met kruidenplantjes deden en die ook in de shop verkochten. Momenteel verkopen we geen plantjes.)

Tot de volgende keer!
sig.jpg


PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?
Post dan je verhaal (en foto's) op onze community.

Plantjes in de app is voor ons helemaal nieuw. We zijn dus razend benieuwd naar of je dat een goed idee vindt, of misschien juist wel niet.

Ik kijk dus uit naar je reactie 🙂

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks