Zondag 12 juni 2022

Volle bak, oogsten en op vakantie

Of een moestuinbak wel iets opbrengt hoef je in deze tijd niet te vragen. Over (te) veel oogst, op vakantie gaan, en hoe je je bak daarop voorbereidt. Plus: MM-verkooppunten én onze eigen winkel.
bakken-11juni.jpg
Volle bakken, véél oogsten en er komt nog veel meer aan

Oogsten, oogsten, oogsten

"Ah, jij bent die knul van die bakken. Daar snap ik nou helemaal niets van: dat levert toch amper iets op?" De oude dorpsgenoot schudde zijn hoofd.

Ik ging er maar niet op in, dat heb ik inmiddels wel geleerd. Maar je hoeft maar even op de community te kijken, of je krijgt al snel een ander beeld:
oogst-comm.png
Foto's van Dutchtulip, ElisetteS, Marleenstuintje en Tim-mm
Zo schrijft Dutchtulip: 'Dit is mijn eerste jaar en het is echt ongelooflijk hoe alles groeit. Wij kunnen er bijna niet tegenop eten, maar gelukkig helpt een groepje buurvrouwen met oogsten.'

Ondertussen komt ElisetteS om in de sla en maakt er een soepje van - die zelfs haar peuter lekker vindt, vraagt Marleen de community wat ze met al die peultjes moet doen, en vindt Tim-mm dat de buren maar moeten mee knagen.

Ik vind het altijd weer bijzonder: in een paar maanden tijd ga je van een kale tuin met lege bakken naar dagelijks oogsten uit de tuin. Zelfs met een enkele bak. Maar iemand die dat nog nooit heeft meegemaakt, kan dat maar moeilijk geloven 🙂

Begin je in deze maand, dan gaat het zelfs nog sneller. In juni komt alles makkelijk op en groeit als een tierelier.

Wat doe je met zo'n volle bak als je op vakantie gaat?

Als eerste dus heel veel oogsten. Op de community staan legio tips wat je met al die oogst kan doen, maar ook in de Kennisbank vind je een aantal lekkere recepten.

Maar oogsten is natuurlijk niet het enige.

Tips voor wat je kunt doen vóór je op vakantie gaat.

MM-verkooppunten

Door het hele land vind je superleuke verkooppunten. Veel van hen hebben mooie MM-tuinen en kunnen je veel vertellen over onze manier van moestuinieren.

De kaart staat er vol mee:
kart-verkooppunten.jpg
Een aantal daarvan kom je regelmatig tegen op de community.

Zoals Truffel in Kamerik. Zij heeft een enorme tuin en ontvangt je graag.

Haar verkoopinfo vind je hier.

verkooppunt-kamerik.jpg
Tuin van Truffel in Kamerik
Of MissieMoestuin te Westerbork in Midden-Drenthe. Haar winkel is nog mooier dan die van ons en ze heeft een showtuin met maar liefst 22 MM-bakken. Plus een schattig dochtertje 🙂

Haar verkoopinfo vind je hier.
verkooppunt-missymoestuin.jpg
Missy Moestuin in haar winkel in Midden-Drenthe
Silvia Hietbrink in Haaksbergen ken je vast en zeker van haar prachtige foto’s en recepten. Zij organiseert regelmatig inloopdagen in haar tuin. Volgend weekend doet ze zelfs mee aan de Open Tuinendag van het tuintijdschrift 'Groei & Bloei'.

Silvia's verkoopinfo vind je hier.
verkooppunt-silvia.jpg
Silvia bij haar Hero's in Haaksbergen
En zo zijn er nog veel meer. Je vindt ze door het hele land, en zelfs nog een aantal in België.

Naar de kaart met verkooppunten.

Zo, dat was het weer voor vandaag

Geniet van het mooie weer, en blijf drastisch oogsten, óók als je niet op vakantie gaat. Wees daarom af en toe streng en maak plaats voor iets nieuws.

Zo zijn deze peultjes bijna leeg-geoogst. Morgen haal ik ze weg, en vervang ze door een klimcourgette of komkommers. Die staan al geduldig te wachten tot het zover is.
peultjes-bijna-leeg.jpg
Bijna leeg-geoogste peultjes maken plaats voor iets nieuws
Maar om nog even door te gaan over peultjes, sugarsnaps en wintererwt: je kunt die de rest van de maand nog zaaien.

Ook als je er nu in omkomt, want je hebt ze over een paar weken leeg-geoogst. Zaai je ze nu nog een keer, dan heb je over een week of 6 weer een nieuwe lading 😀

De volgende mail ga ik het hebben over kruiden. Daar heb je vaak jarenlang plezier van, ze zijn goed voor je gezondheid, en helpen ook nog eens supergoed tegen beestjes.

Tot dan!
sig.jpg

PS: Wil je ook iets delen, of reageren op deze blog?
Post dan je verhaal (en foto's) op onze community. Ik kijk ernaar uit 🙂

PPS: Heb jij al gestemd?
Zou leuk zijn als we winnen, toch?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks