Oktober in de Makkelijke Moestuin

De dagen worden alweer korter. Maar ook in deze tijd is het vaak nog lekker weer, oogst je elke dag en geniet je nog volop van je tuin. Zaaien en planten doe je nu vooral voor een extra vroege oogst in het voorjaar. Starten kan dus ook nog 😀

→ Lees over: starten in oktober
header-oktoberpagina.jpg

Een bestaande MM in oktober

Ben je al bezig? Dan geniet je in deze maand nog volop van allerlei groentes. Tomaatjes, komkommers, courgettes, boontjes. Ook de pompoenen kun je nu oogsten. 

Bladgroentes groeien nu niet meer zo snel, maar je kunt er de komende tijd toch nog flink van oogsten. Zaai de leegkomende vakken weer in met groentes die goed tegen kou kunnen. 

Voor het poten van winteruien en knoflook is het nu ook de ideale tijd. 
oktoberbak-rinus.jpg
Nieuw-Zeelandse spinazie in de Makkelijke Moestuin van Rinus begin oktober

Tips voor oktober*

1. Geef regelmatig water. Als het weer nog zonnig en droog is liefst elke dag. Check ook of de mix net onder de toplaag nog goed vochtig is.

2. Oogst op tijd en overvloedig. Dat is niet alleen lekker, maar geeft je ook een langere oogst: de planten waar je blad of vruchten van oogst, maken dan nog steeds nieuwe aan. 
oktober-3-2.jpg
Van de klimcourgette kun je lang blijven oogsten
3. Oogst vakken met wat oudere groentes nu helemaal leeg en zaai er groentes in die goed tegen kou kunnen en je in het voorjaar extra vroeg kunt oogsten. Denk daarbij ook aan het poten van rode en gele winteruien en knoflook - daar is het nu de ideale tijd voor.

4. Let bij vochtig weer goed op slakken: die zijn er nog steeds. Ook zijn er nog vlinders die graag hun eitjes op het blad van groentes uit de koolfamilie leggen.

5. Hou je hoge planten in de gaten en geef ze zonodig steun. Bind de klimcourgette regelmatig vast aan het klimrek, net als je zonnebloemen.

6. Oogst de laatste tomaten en leg ze eventueel in de vensterbank om nog verder te rijpen. Wees op je hoede voor schimmelziektes zoals meeldauw en de tomatenziekte.

* Samengevat: volg het advies van de MM-app op, want daarin komen deze tips allemaal voorbij 😉
oktober-4.jpg
Bietjes en wortels, klaar voor de pan

Wat kun je nu nog zaaien?

Veel mensen denken dat je in deze tijd niets meer kunt zaaien, maar het kan nog steeds. Je zaait nu voor de winter en het vroege voorjaar.

Dit kan nog:
Met wat extra bescherming - zoals de MM-muts - lukt dit ook vaak nog wel:
mail-1-okt-2021-moestuinmuts.jpg
Met een moestuinmuts verleng je het seizoen

Meer lezen?

Dit was oktober in een notendop. Maar door de jaren heen schreef ik al zó veel, dat ik nog wel wat leuke posts voor je heb:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks