Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Tomatenziekte herkennen en ingrijpen

'Phytophthora infestans' is een besmettelijke schimmelziekte waar tomaten en aardappels heel gevoelig voor zijn. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen?
tomatenziekte-05.jpg
Tomaten met de tomatenziekte

Zelf tomaten kweken

Niets is leuker - en lekkerder - dan tomaatjes uit eigen tuin.

Daarvoor zaai je ze binnen voor, vertroetel je ze op vensterbank, hard je ze volgens een strak schema af, en krijgen ze het beste plekje in je bak.

Weken later spot je de eerste bloemen, zie je groene tomaatjes, en zelfs al een paar die al wat verkleuren. Je geluk kan niet op 😀
tomatenziekte-eerste-bloemen-en-tomaatjes.jpg
Bloemetjes en groene tomaatjes

Help, er gaat iets fout

En dan. Dan zie je opeens iets dat niet helemaal klopt. Krullend blad, rare vlekken op het blad, tomaten die barsten, tomaten met nare vlekken. Logisch dat je daar flink van baalt.

Maar niet elk vlekje betekent dat je je plant meteen op hoeft te geven. En het is zeker niet altijd de gevreesde tomatenziekte waar iedereen het altijd over heeft.

Bekijk daarom eerst even dit filmpje, dan krijg je meteen een goed idee:

Wat is de tomatenziekte?

De tomatenziekte is een schimmelziekte. Tomaten én aardappels zijn er heel gevoelig voor. Men noemt het dus net zo vaak de aardappelziekte.

De schimmel verspreidt zich zomers, in natte periodes, razendsnel door de lucht. Als het dan ook nog even koud is, gaat het extra hard.

Hoe herken je het?

In het begin zie je alleen ronde bruine vlekken op het blad. Vaak met een gelige of lichtgroene rand. 
tomatenziekte-vlekken-blad-3.jpg
Vlekken op het blad
Daarna verspreidt de ziekte zich naar de stam en bloeistengels en zie je daar donkere vlekken die steeds zwarter worden:   
tomatenziekte-06.jpg
Zwarte vlekken op stengels van al flink aangetaste tomatenplant
De tomaten krijgen bruinige plekken:
tomatenziekte-02.jpg
Aangetaste gele kerstomaatjes
En uiteindelijk wordt al het blad lelijk en schimmelachtig en gaat de hele plant dood. 
tomatenziekte-03.jpg
Plant met vergevorderde tomatenziekte

Wat kun je ertegen doen?

Verzorg je planten zo goed mogelijk. Geef regelmatig water aan de voet van de plant, elke 5 weken een eetlepel extra voeding, en wat steun als ze dat nodig hebben.

Haal de dieven van de hoge tomaten telkens weg en zorg ervoor dat regenwater makkelijk op kan drogen. Knip dus af en toe ook een gezond blad weg om de plant wat lucht te geven.

Inspecteer je planten regelmatig, vooral bij vochtig en warm weer en tegen het eind van de zomer.

Knip aangetast blad meteen weg, net als de tomaatjes met een vreemde kleur. De kans is dan groot dat de plant zich alsnog herstelt.
Schermafbeelding-2021-08-01-om-11.36.28.png
Blad met de eerste tekenen van tomatenziekte
Knip regelmatig al het lelijke blad weg. Dat blad is namelijk veel vatbaarder voor schimmels dan gezond blad.

Ook kan de rest van het blad dan beter drogen na een regenbui, en rijpen je tomaatjes sneller als er geen blad voor hangt.
tomatenziekte-vlekken-blad-5.jpg
Dit blad kan allemaal weg
En voor je nu denkt dat er dan niet genoeg blad overblijft: professionele kwekers knippen het onderste deel van de stengel al rond eind juli zo goed als kaal. Zolang er daarboven nog vers blad groeit, maakt dat ook helemaal niet uit.
tomaten-kale--stam-kwekers.jpg
Kwekers knippen de stam van tomaten aan de onderkant al snel helemaal kaal.

Hou je planten goed in de gaten

Hou na het wegknippen van al het aangetaste blad je tomatenplanten goed in de gaten. Zodra je weer een vlekje op een blad ziet, knip je dat stukje weg.

Soms is het daarmee opgelost, en kan de plant gezond verder groeien. Maar zie je dat er telkens veel nieuwe aantastingen komen, dan moet je de plant resoluut weghalen.

Wacht daar ook niet te lang mee, want als de stengels en de vruchten al flink zijn aangetast, dan zal de schimmel zich ook in de MM-mix verspreiden en mag je in die moestuinbak de komende jaren geen tomaten zetten.
tomatenziekte-04.jpg
In de mix van deze planten mag je de komende jaren geen tomaten of aardappels kweken

Let ook op je omgeving

Staan er in de buurt van jouw tuin zieke tomaten (of aardappels), dan is de kans groot dat jouw tomatenplanten de volgende slachtoffers zijn.

Op een volkstuin, of een buurtmoestuin, is het dus super belangrijk dat je niet alleen je eigen tomatenplanten in de gaten houdt, maar ook die van je buren.
tomatenziekte-stadstuin.jpg
Stadstuin de Eendracht in Appingedam

Niet elke tomaat is even gevoelig

Overigens is niet elke tomatensoort even gevoelig voor de aardappelziekte. Zo is onze kerstomaat Sweetie zo gekweekt dat ie er minder vatbaar voor is. Vandaar ook de prijs 😉

Maar zelfs die kan aangetast worden.
tomaat-uitbundige-oogst.jpeg
Onze kerstomaat Sweetie

Red je tomaten

Ontdek je de ziekte te laat en hangen er tomaten aan je planten die nog niet helemaal rood zijn? Zoals je in het filmpje zag, hoef je die niet meteen op te geven.

Verzamel de tomaatjes die al een beetje rood zijn, en leg ze op een schaal. Leg er een rijpe banaan bij en doe er een grote, doorzichtige plastic zak om heen.
tomatenziekte-rijpen-in-vensterbank.jpg
Rijpende tomaatjes op de vensterbank
Zet de schaal op een zonnige vensterbank. Check regelmatig en haal aangetaste tomaatjes meteen weg.

Grote kans dat ze in de dagen daarna toch nog mooi rood worden.

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks