Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Wat doe je met uien die gaan bloeien?

Soms schieten uien in bloei. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, want zodra dat gebeurt, stoppen de planten al hun energie in de bloemen en het vormen van zaad, en niet meer in de uien zelf.
bloeiende-winteruien-2.jpg
De winteruien krijgen bloeistengels
Die mooie grote uien die je aan het eind van de rit dacht te oogsten, kun je dan dus vergeten.

Toch is dat bloeien echt niet zo erg, je oogst wordt er alleen wat anders door.

Waarom schieten uien in bloei?

Een ui is een twee-jarige plant: in het eerste jaar wordt de eetbare ui gemaakt, en in het tweede jaar gaat de plant bloeien en zaad vormen. De plant zelf sterft dan af.

Dat bloeien is dus heel normaal. Maar om dat te voorkomen, kweken de telers van plantuitjes ze op een speciale manier.

De plantuitjes van onze rode winterui zijn zo gekweekt, dat ze in het late najaar gepoot kunnen worden, goed tegen de winterkou kunnen en in principe in het 2e jaar niet in bloei schieten. In principe, want het komt toch wel voor.

Bijvoorbeeld na een langdurig koud voorjaar, of door grote verschillen in temperatuur: dan weer warm dan weer koud. Of bij erg droog weer.

Wat moet je doen als je bloemknoppen bij je uien ziet?

Oogsten, met ui en al:
bloeiende-winteruien-1.jpg
Net geoogste rode winterui met bloeistengel
Haal je het buitenste velletje eraf, dan kun je zowel het loof en de kleine ui zelf prima eten.

Snij het loof in ringetjes voor door salades, of gebruik het - samen met de fijngesneden ui en de bloeistengel in de soep of in een roerbakgerecht.
bloeiende-winteruien-5.jpg
Opbrengst van één enkele rode winterui met bloeistengel
Gebruik je het voor het laatste, dan bak je eerst de ringen van de ui zelf en de dikke bloemstenge!.
bloeiende-winteruien-4.jpg
Eerste fase roerbak: schijfjes ui en ringetjes van de bloemstengel met champignons
Iets later voeg je dan ook de ringetjes van het bladloof want die hoeven minder lang. Zelf vind ik dat nog lekkerder dan de volgroeide ui.

Doe je er ook nog wat stukjes tomaat, een gesneden paprika en wat stengels bleekselderij bij, en laat je dat met een deksel op de pan nog even garen, dan heb je supersnel een knapperig roerbakgerecht. Blikje linzen of bonen erdoor en je hebt een volwaardige maaltijd 🙂
bloeiende-winteruien-3.jpg
Roerbak van doorgeschoten rode winterui, champignons, paprika, tomaat, en bleekselderij
Overigens kun je de bloemknop er ook door gooien. Of laat er een klein stukje stengel aan en zet ze in een vaasje.

Helpt het om de bloemknoppen meteen weg te knippen?

Nee, niet echt. Al hoor je wel eens dat als je de bloemstengels meteen wegknipt, de uien dan toch nog iets verder groeien.

Dat is niet zo. Je kunt er hooguit het moment van oogsten iets mee uitstellen. Da’s handig als al je uien tegelijkertijd in bloei schieten, dan spreid je de oogst.

Dus: is het erg dat je uien gaan bloeien?

Vind ik niet. Behalve als je de uien kweekt om de hele winter van te eten. Maar in een Makkelijke Moestuin is dat waarschijnlijk toch nooit het plan 🙂

Geniet van het loof!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks