Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Rouwvliegjes of de rouwvarenmug

Ben je aan het voorzaaien en zie je kleine zwarte vliegjes? Dat zijn rouwvarenmugjes. Waar komen ze vandaan, zijn ze schadelijk en hoe kom je ervan af? 
rouwvarenmug-rouwvliegjes-voorzaaien-2.jpg
Voorgezaaide plantjes op de vensterbank

Wat zijn het?

Ik heb me rot gezocht om een foto te maken, maar omdat ik er amper last van heb is me dat niet gelukt. Je moet het dus doen met een omschrijving. 

Het zijn geen vliegjes maar kleine donkere mugjes die niet steken en maar kort leven. Ze lijken wel op fluitvliegjes maar zijn nog wat kleiner en minder actief. Je drukt ze dus makkelijker plat onder je vinger ;-). 

De vliegjes zelf zijn dus hooguit een beetje irritant, maar ze leggen wel veel eitjes. Die eitjes worden larven die verzot zijn op rottend plantaardig materiaal. Maar als ze dat niet kunnen vinden lusten ze ook wel de levende worteltjes van je zaailingen, en daar worden we uiteraard niet vrolijk van. 

Waar komen ze vandaan?

Meestal komen ze mee met planten uit het tuincentrum. Je kunt je wel voorstellen dat het daar voor de mugjes een waar paradijs is. 

Dat ze daarna jouw potjes met zaailingen uitkiezen is ook wel logisch: daar zit vochtige mix in met natuurlijke compost die langzaam verder afbreekt. Mjammie. 

Soms krijgen we de vraag of ze al in de mix zitten. Dat kan natuurlijk ook, al is die kans niet zo groot. De mugjes en larven houden van vochtig, en als de mix in de zakken gaat is die dat niet. 

Moet je er iets aan doen?

Dat is aan jou. Want als het maar een paar van die rouwvliegjes zijn, en je voorgezaaide plantjes al bijna naar buiten gaan, dan zou ik me er niet druk om maken. Eenmaal buiten zijn ze voer voor andere insecten en zullen ze snel verdwijnen.

Maar heb je er last van en ben je bang dat ze overgaan op je kamerplanten - of zitten ze juist bij je kamerplanten - dan kun je het volgende doen:

1. Zet je zaailingen niet in de buurt van je kamerplanten.

2. Hou de aarde van je kamerplanten zo droog mogelijk, want daar houden rouwvarenmuggen niet van.

3. Dek de aarde bij je potplanten af met een laagje scherp zand of kiezeltjes. Daar leggen de mugjes geen eitjes in.

4. Geef de aangetaste planten kaneelwater, dan gaan de larven dood.

Kook daarvoor een halve liter water en doe dat in een kom of glazen pot. Zodra het water is afgekoeld, los je er een eetlepel kaneel in op. Na een poosje komt er dan op de bodem een soort drab. Dat gebruik je niet, maar met het vocht erboven geef je je plantjes water.
rouwvarenmug-rouwvliegjes-voorzaaien-3.jpg
Kaneelwater tegen rouwvarenmugjes
5. Iets soortgelijks kan ook met kruidnagels. Die stop je óf meteen in de aarde, óf je maakt er een aftreksel van met kokend water en geeft daarmee water. Wel even wachten tot het water weer is afgekoeld, anders help je je planten ook meteen om zeep ;-).

6. Leg een schijfje rauwe aardappel op de aarde van de aangetaste planten. De larven vinden dat superlekker, dus als je het schijfje na een dag weghaalt, kun je ze zo met het bovenste laagje aarde wegscheppen.

Nogmaals: de larven zijn niet echt schadelijk voor je voorgezaaide plantjes, en gaan ze eenmaal naar buiten, dan zijn ze zo verdwenen.

Succes met je plantjes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks