Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Schimmel in de mix - kan dat kwaad?

Soms open je een zak Makkelijke Moestuinmix en zie je tot je verbazing dat er schimmel in zit. 

Vooral als je die zak net gekocht hebt, kan ik me voorstellen dat je daarvan schrikt. Maar dat hoeft echt niet. Want eigenlijk is die schimmel best een goed teken. 

Dat leg ik op deze pagina uit.

Schimmel op de Makkelijke Moestuinmix kan geen kwaad
Schimmel in een zak MM-mix

Hoe komt het?

In onze mix zit veel compost. Compost is een puur organisch materiaal. In het ‘groene’ materiaal waar compost van gemaakt wordt (blad, takken, houtsnippers) zitten altijd wel schimmeldraden. Door de warmte tijdens het composteren kunnen die draden zich extra goed ontwikkelen.

Blijft de MM-mix een poosje vochtig en komt er geen zonlicht en verse lucht bij, dan vermenigvuldigen de schimmeldraden zich, en worden die zichtbaar. Vooral als er geen lucht bij komt. Meestal zie je dan als een wittige ‘wollige’ waas, maar soms is het ook een beetje groenig.

Schimmel op Makkelijke Moestuinmix zonder zuurstof

Als de mix gemaakt wordt, zit er altijd wat vocht in. Daarna gaat het in plastic zakken. Daar zitten wel wat luchtgaatjes in, maar omdat al die zakken op een pallet gestapeld worden, is de beluchting niet heel erg groot. 

Je kunt je dus wel voorstellen dat als zo’n zak een poosje op die pallet ligt, dat voor die schimmels wel fijn is: dan worden ze lekker actief. Helemaal als zo’n zak onderop de pallet ligt want dan wordt de lucht nog wat extra uit de mix gedrukt. 

Schimmel op Makkelijke Moestuinmix die langere tijd in elkaar geperst is.
Groenige schimmel op in elkaar geperste MM-mix

Kan het kwaad?

Nee, helemaal niet. Want zodra er weer zon en lucht bij komt, verdwijnt die schimmel weer uit het zicht. 

Die schimmel is ook best een goed teken want het laat zien dat de compost die wij gebruiken natuurlijk is: in elke natuurlijke grond zitten nu eenmaal ook schimmels. 

Sommige compost en potgrond wordt met chemische middelen dood gemaakt om te voorkomen dat er na verloop van tijd mossen, schimmels of diertjes in de zakken komen. Maar dat is voor je planten echt niet goed. 

Want voor planten en voor het bodemleven zijn schimmels alleen maar gunstig. Onder andere helpen ze planten om voeding op te nemen.

Sterker nog: bijna elke plant heeft rond de wortels een netwerk van schimmels. Dat helpt de plant met het opnemen van water en mineralen. In ruil daarvoor geeft hij er suikers voor terug, wat de schimmel in leven houdt.

Win-win dus. 

Wat doe je eraan?

Nou, eigenlijk helemaal niets. Stort de mix gewoon in je bak en schep ‘m lekker door zodat ie weer helemaal luchtig is. Daarna kun je gewoon zaaien. 

Binnen een paar dagen is dan alle schimmel verdwenen. Of liever gezegd: niet meer te zien.

Wat kun je nog meer tegenkomen?

Zit de mix eenmaal in je bak, dan zal de schimmel uit het zicht verdwijnen. Maar als het langere tijd bewolkt, koud en vochtig is, dan zul je ‘m soms weer tegenkomen. 

Net als groene algvorming of mos op de mix. Daarover lees je hier. 

Paddestoelen zijn ook een soort schimmels. Die komen vooral te voorschijn als het een langere tijd droog is geweest en daarna weer erg vochtig wordt. Helemaal als de temperatuur 's nachts vrij koud is. Daarover lees je hier. 

Schimmel op je planten is weer een heel ander verhaal. Dat kan wel degelijk schadelijk zijn, bijvoorbeeld als het meeldauw is, of de zogenaamde aardappelziekte

Paddestoelen zijn ook een soort schimmel
Paddestoelen zijn ook een soort schimmel

Waar komt het op neer?

Nou: eigenlijk allemaal op maar één ding: maak je er vooral niet druk over schimmel in je mix.

Als jij met plantjes bezig gaat, en sowieso met de natuur, dan kom je geheid ook schimmels of andere zaken tegen die er op het eerste gezicht niet zo leuk uitzien.

That's life, het hoort er allemaal bij en je went er snel genoeg aan 😀.

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks