Paddestoelen in de Makkelijke Moestuin

Last van paddestoelen in je Makkelijke Moestuin? Dan is het vast vochtig weer. Lees waarom het in je moestuin juist een goed teken is dat ze tevoorschijn komen, en of je er wat mee moet doen.
paddestoel in moestuinmix
Paddestoelen in de Makkelijke Moestuinmix
Soms komen ze zomaar te voorschijn: paddestoelen in en rond de bakken.

Ik krijg er ook wel e-mails over, van lezers die opeens allemaal paddestoelen in de mix zien groeien. Met de bijbehorende vragen: hoe komt het, is het schadelijk en hoe kom ik er van af?

Hoe komt het?

In de mix zit veel compost, dat is een puur en organisch materiaal. Het wordt gemaakt van blad, takken en houtsnippers en daarin zitten altijd wel schimmeldraden. Door de warmte tijdens het composteren kunnen die draden zich extra goed ontwikkelen.

Blijft de MM-mix langere tijd vochtig, dan groeien die schimmeldraden (mycelium) uit tot paddestoelen.

Eigenlijk is dat een heel goed teken want het laat zien dat bij het composteren de schadelijke bacteriën goed gedood zijn en de compost schoon is. Anders zouden er geen paddestoelen verschijnen.

Sommige compost wordt met chemische middelen dood gemaakt om te voorkomen dat er na verloop van tijd mossen of diertjes in de zakken komen. Daar groeien uiteraard ook geen paddestoelen in.
paddestoelen-in-moestuin.jpg
Kleine paddestoeltjes in de MM-mix: een goed teken
Als het zomers warm en vochtig is verschijnen in onze tuin overal paddestoelen. Niet alleen in de bakken maar ook in de houtsnippers rond de bakken, in het gras en tussen de bomen.
paddestoelen-in-moestuin-1.jpg
Dat er paddestoelen in je bakken tevoorschijn komen hoeft dus niet te betekenen dat ze uit de mix zelf komen.

Vorig jaar hadden we veel paddestoelen in de tuin maar niet in de bakken: het is nu voor het eerst dat er zo’n grote paddestoel in mijn bak staat.

Is het schadelijk?

Nee hoor, helemaal niet. Paddestoelen helpen mee om organisch materiaal af te breken en zijn dus zelfs een teken dat er een gezond klimaat heerst.

Sterker nog: vanwege vervuiling en overbemesting komen er steeds minder paddestoelen. Met je Makkelijke Moestuin help je dus mee om dat weer wat recht te trekken.

Dat ze juist in de bakken verschijnen komt omdat de mix veel vocht vasthoudt. Als het veel regent voelen de paddestoelen zich daar helemaal thuis in.
paddestoelen-in-moestuin-Santo.jpg
Paddestoelen tussen de bietjes van Santo

Kun je ze eten?

Nee, dat zou ik niet doen. Er zijn maar enkele soorten die daar geschikt voor zijn. Overigens zijn er ook maar weinig soorten die echt giftig zijn. De meeste soorten zitten er tussenin: niet eetbaar maar ook niet giftig.

Het gif in de gevaarlijke paddestoelen gaat trouwens pas echt werken als je ze opeet. Aanraken en daarna je vingers in je mond stoppen - mocht je dat al willen - kan geen kwaad.

Hoe kom je ervan af?

Als ze je storen, pluk of knip je de paddestoelen gewoon weg en gooi je ze bij
en op de composthoop gooien. Dat zou ik ook zeker doen als er bij jou kleine kinderen rondlopen die van alles in hun mond stoppen.

Laat je ze staan, dan verdwijnen ze vanzelf zodra het wat zonniger en droger wordt.

Tot die tijd geniet ik er maar van 🙂
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op, dan stuur ik je direct dé 3 fouten die beginners maken, en hoe je ze kan voorkomen.

We vinden het belangrijk om je gegevens goed te beschermen. Lees onze Privacy verklaring

Our perks

We scoren een 9.3

Uit 4728 recensies via Kiyoh

Er zijn 25501 posts

Op onze superleuke community

Al 80456 Kg plastic opgeruimd

Met o.a. onze MM-Hero bakken