Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Help, mijn plantjes doen het niet goed!

Komen je plantjes niet op, groeien ze niet, worden ze aangevreten, zien ze er niet uit of gaan ze zelfs dood?

Rot voor je joh 🙁 Maar troost je: vroeg of laat gaat er altijd wel wat mis. Dat hoort erbij, dat is de natuur.

Wat is er aan de hand?

De omschrijvingen op de zakjes zaden (en in de App) gaan uit van de ideale omstandigheden - als alles meezit. In de praktijk pakt dat nog wel eens anders uit en dat geeft niets. Meestal is het een kwestie van wat langer wachten 🙂

Het kan komen door het weer. Dan is het te koud, te warm, te nat, te droog, of staat er te veel wind. Maar als je zaadjes echt niet opkomen of als je plantjes niet meer groeien - zelfs niet als de omstandigheden heel goed lijken te zijn - kan er ook wat anders aan de hand zijn.

Ik maak me er persoonlijk niet zo druk om: als plantjes het niet willen doen dan haal ik ze weg en zaai ik ze gewoon weer opnieuw - liefst in een ander vak. Maar soms zijn er duidelijke oorzaken voor. Ik neem er hier een paar met je door.

Vóór ik dat doe: ik ga er wel van uit dat je werkt met goed materiaal en met het systeem van de Makkelijke Moestuin: met moestuinbakken met vakken van 30 bij 30 cm, een duidelijk raster én met de Makkelijke Moestuinmix.

Zaadjes komen niet op

Als de zakjes zaden die je gebruikt al wat ouder zijn, is het slim om een kiemtest te doen - om te checken of ze voldoende kiemkracht hebben.

Zijn de zaadjes goed, dan kan het te koud, te warm, te droog of te nat zijn, maar het kan ook zijn dat vogels ze weg pikten.

Let er ook op dat je de zaadjes niet té diep zaait. Dan zijn de zaailingen al uitgeput voor ze boven de mix uitkomen.

Zaailingen (en jonge plantjes) verdwijnen

Als je één voor één je net opgekomen zaailingen ziet verdwijnen, dan is dat 9 van de 10 keer de schuld van ongedierte.

Jonge plantjes zijn een delicatesse voor slakken, rupsen, kevers, luizen, en zelfs vogels. Slakken zijn meestal wel makkelijk te ontdekken aan het slijmspoor, maar naar ongedierte dat in de grond zit (zoals aaltjes en emelten) moet je even zoeken.

Check je regelmatig je plantjes dan ontdek je snel genoeg de boosdoeners en pluk je ze weg. Blijf je last houden dan kun je spuiten met huismiddeltjes zoals knoflookspray.

Over slakken lees je hier meer.

Plantjes groeien niet

Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei.

Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien. Hou je dus aan de afstanden die op de zakjes van de zaden staan, en knip teveel opgekomen zaailingen weg.

Het kan ook zijn dat je plantjes niet genoeg voeding krijgen. Als je nieuwe MM-mix gebruikt zal dat niet het geval zijn, maar die moet je na verloop van tijd wel aanvullen met wat voeding.

Planten worden geel

Dat blad geel wordt, kan komen omdat er iets aan de hand is. Maar soms is het ook heel normaal.

Lees meer op ‘Help mijn planten worden geel'

Gaten in het blad

Dit komt meestal of door slakken, of door rupsen. Vooral koolsoorten hebben veel last van de rupsen van het koolwitje.

Ongedierte algemeen:

Het is reuze irritant als slakken, rupsen of ander ongedierte je prachtige groenteplantjes opvreten of grote gaten in het blad achterlaten. Maar ook dat is de natuur 🙂

Een paar gaten in het blad maakt het niet minder eetbaar. Mocht je bang zijn dat er ongedierte op je geoogste sla zit, spoel het dan in water met een lepel zout: alle beestjes laten zo meteen los.

Wat je ook doet: gebruik in ieder geval geen insecticiden. Daarmee richt je meer schade aan dan dat het goed doet: je verstoort er het natuurlijk evenwicht mee.

Richt je moestuin liever zo natuurlijk mogelijk in. Daarmee voorkom je al veel problemen. Een prima pagina over dat onderwerp vind je hier.

Hoe ga je om met specifieke plagen?

Het kunstmatig inzetten van natuurlijke vijanden en gebruiken van - milieuvriendelijke - bestrijdingsmiddelen moet je dan ook als laatste redmiddel zien. Want vaak is dat in een Makkelijke Moestuin helemaal niet nodig.

Heb je daar toch behoefte aan? Klik dan even door. Op deze pagina vindt je wat je tegen specifieke plagen kunt doen. Van luis tot engerling.

Neem je verlies

Hoe goed je ook je best doet, het zal zo goed als gegarandeerd gebeuren dat sommige planten het niet zo goed doen als je hoopt. Moestuinbakken die helemaal volstaan met alleen maar prachtige oogstbare planten komen zelden of nooit voor. Ook bij ons niet.

Het is ook helemaal niet erg, zolang je er maar iets aan doet: pluk het aangetaste blad weg, en/of haal de plantjes die niet willen groeien gewoon weg.

Je hebt er niets aan om eindeloos lang tegen zielige plantjes aan te kijken. Neem dus je verlies; rooi de plantjes en zaai opnieuw, liefst in een ander vak.

Bloeiende groentes of doorschieten

Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan.

Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is. Je kunt het vertragen door de mix goed vochtig te houden en je bladgroentes wat schaduw te geven als het langdurig zonnig en warm is.

Leer jezelf ook aan om al vroeg te oogsten: dan zijn de groentes echt het lekkerst. Het is best lastig om te oogsten als je planten er prachtig bij staan, maar daar doe je het voor: de oogst. Niet omdat je een schilderij van je bak wilt maken

En soms is het een raadsel

Soms kom je er niet achter wat er aan de hand is. Opbrengsten verschillen van jaar tot jaar. Het ene jaar doen de uien het goed maar wil de sla niet groeien, het volgende jaar kan het net andersom zijn. Dan kom je om in de courgettes en het jaar daarop ben je blij als je er eentje kan oogsten.

En waarom? Niemand weet het!

Maak je er dus niet al te druk om en geniet van de planten die het wel doen. Dat zijn er vast meer dan genoeg!

Niet gevonden wat je wilde weten?

Misschien heb je hier nog wat aan:

Op de shop en in de Kennisbank staan uitgebreide beschrijvingen van bijna alle zaden die in mijn zadenpakketjes zitten.

Op de Kennisbank staat ook een zoekfunctie, daar heb je ook vast veel aan.

En als je er echt niet uitkomt, ga dan naar community, maak een post aan met je vraag, en hang er de categorie 'Vragen' aan. Daar zijn veel MM-ers die net zo enthousiast zijn als jij en die je graag verder helpen 😀

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks