Zondag 1 oktober 2023

Begin oktober: we zaaien nog even lekker door 🙂

Ook deze tijd kun je nog prima zaaien, zeker als je wat bescherming geeft. Over wat wel en niet tegen kou kan, zelf zaden oogsten en genieten van de herfst.
blog-1okt-2023-1.jpg
Herfst in de MM - begin oktober

Yep, de zomer is voorbij

Lekker weertje deze week. En ook de komende week ziet het er niet slecht uit.

Al is het echte mooie weer nu wel voorbij. Hier in Groningen kwam de regen af en toe met bakken uit de lucht en het blad aan de bomen begint hier en daar al te verkleuren. Echt herfst dus.

Ach, dat heeft ook wel wat:
spinnenweb.jpg
Spinnenwebben en ochtendmist
In onze bakken bij het kantoor zijn er nu al best veel lege vakken. Toch kunnen we nog elke dag uit de tuin eten. Geen tomaten - want die haalden we vorige week al weg - maar wel nog allerlei andere groentes.

Zo oogstte ik gister de 31e courgette van de plant uit de 1-maartbak. En zo te zien gaat die nog wel even door:
blog-1okt-2023-5.jpg
De 31e courgette uit de 1-maart oogstbak
Dit is wel een uitzondering hoor, want de planten in de andere bakken doen het lang niet zo goed. Eentje is er al gesneuveld en een andere maakt veel minder vruchten.

Maar ook deze plant gaat steeds meer achteruit. Zo wordt veel blad al aangetast door meeldauw. Ook vallen er af en toe vruchtjes af die niet meer willen rijpen.

Ook de palmkolen gaan nog prima - al zijn wij niet de enige die daar fan van zijn:
blog-1okt-2023-10.jpg
Rups op de palmkool
Wij gebruiken het blad om mee te roerbakken: da's super lekker met een uitje, wat champignons, rijst en een eitje. Ook de palmkoolsoep staat hoog op de lijst van favoriete recepten. Het recept vind je op de kennisbank, samen met nog wat andere ideeën.

En wat denk je van de frambozen?
blog-1okt-2023-9.jpg
Nog steeds volop frambozen plukken
Toch zie je al goed dat het herfst is. Blad verkleurt en valt af, en sommige planten zullen nu snel het loodje leggen.

Wij zijn zelfs al flink aan het ruimen. Zoals de uitgebloeide zonnebloemen, doorgeschoten slaplanten en alle plantjes die óf half aangevreten zijn, óf gewoon niet meer willen groeien.

En ja: die zijn er altijd wel, maar wat meer in deze tijd van het jaar.
blog-1okt-2023-11.jpg
Hier en daar wat ruimen
Al hoeven de bakken nog lang niet leeg. In de kennisbank lees je welke groentes je nog lang kunt laten staan en welke je nu beter oogst:

Welke groentes kunnen goed tegen kou?

Kun je nog wat zaaien?

Officieel kun je in oktober (bijna) niets meer zaaien: in de Makkelijke Moestuin app staan nog maar een paar soorten. Zoals de winterpostelein die ik vorig weekend zaaide en nu al mooi opkomt:
blog-1okt-2023-4.jpg
Maar omdat het weer zich al jaren niet meer houdt aan regeltjes en tabellen, zaaien we ook nog wel andere soorten.

Al spelen we daarbij wel een beetje vals, want wij gebruiken een muts. Daarmee is de kans op oogsten in de winter toch wat groter.
ingezaaide-bak-begin-oktober.jpg
MM-muts over de MM-bamboo op poten.

Knoflook en winteruien

Wat ook prima kan, is het poten van knoflook en rode en gele winteruien. Die kunnen goed tegen kou en hoef je niet af te dekken. Alleen als het langere tijd hard gaat vriezen, maar dat hebben we al jaren niet meer gezien.
17-sept-uien-knof.jpg
Knoflook en winteruitjes poten: het is er nu de tijd voor

Zelf zaden oogsten

Behalve zaaien en eten uit de moestuin is het ook super leuk om je eigen zaden te oogsten voor volgend jaar. Soms is dat heel eenvoudig, soms moet je er een beetje meer voor doen.

Lees hier hoe je zaden oogst uit eigen tuin
zelf-zaden-oogsten.jpg
Zaadjes van afrikaantjes, goudsbloem en de dropplant

Meer over de maand oktober

Vanaf vandaag staan de pagina’s voor oktober weer op de site. Met tips voor deze tijd van het jaar, wat je nog kunt zaaien, en of het nog zin heeft om te starten.

Hier vind je de pagina voor als je nog moet beginnen,
en op deze pagina vind je info voor als je al bezig bent.

Dat was het voor vandaag

Hopelijk is het weer de komende tijd nog redelijk goed en kun je nog veel naar buiten. Mooie zonnige herfstdagen: daar teken ik voor.
zonnebloem.jpg
Nog lang niet uitgebloeide zonnebloem
In de volgende mail - zo rond eind oktober - laat ik je zien hoe je je Makkelijke Moestuin voorbereidt op het winterseizoen.

Tot dan!
sig.jpg
PS: Ook nog lekker bezig in de herfst?

Zet dan je foto's op Facebook of Instagram en hang er de hashtag #makkelijkemoestuin aan. Of deel je verhaal en foto’s op onze community. Ik kijk er naar uit!

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks